Breaking News

Calia Read: Elborulva {Értékelés + Nyereményjáték}

Calia Read: Elborulva

A blogturnéról




A WOW Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Calia Read Unhinge - Elborulva című regénye, mely a Fairfax sorozat második kötete, de egyben önállóan is értelmezhető. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a sötét titkokkal küzdő Victoria, fordulatokban bővelkedő, szívszorító mélységű történetét.

2016. június 1-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Unhinge
Kiadó: WOW
Oldalszám: 360
Fordító: Dudás Éva
ISBN: 9786158027069
Sorozat: Fairfax 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1 (két fejezetnyi más szemszöggel)
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,96)
Megrendelési link
Azt mondják, Victoriának hívnak.
Azt mondják, huszonhét éves vagyok.
Azt mondják, hat hónapja vagyok a Fairfaxben.
Azt mondják, a férjem meghalt, és nincs gyerekem.
De hát Wes szinte minden éjjel meglátogat, és Evelynt egész nap a karomban tartom.
Azt mondják… azt mondják… azt mondják…
Én meg azt mondom, itt az ideje, hogy kibogozzam a múltamat és kiderítsem az igazságot.
A nagy sikert aratott Szétcsúszva című regény szerzője, Calia Read ismét a Fairfax egyik lakójának történetét meséli el, a tőle megszokott, rejtélyekkel és feszültséggel teli módon. És a végén itt sem marad el a hihetetlen, mindenre magyarázatot adó fordulat.
Önálló regényként is olvasható.

Az első mondat:


"Olyan sok titkot tartogat a szerelem."

Véleményem

Ha tegnap azt írtam a Bright Side-ról, hogy a mi frigyünk nem az égben köttetett, akkor a Calia Read regényre csak azt mondhatom: ide a gyűrűket! 

Már az első részt is szerettem, minden nyomasztósága ellenére, de ha lehet, ezt a kötetet még jobban. 

A környezet még mindig komor: a Fairfax elmegyógyintézetben járunk. Megvannak az őrült betegek, akik körülveszik a főszereplőt. Az ápolók. A gyógyszerek. A fehér szoba. Na és persze a gondolat, amivel együtt kell élni: vajon tényleg őrült vagyok? 

Már az első részben nagyon megviselt az időnként felbukkanó anyuka, aki a babáját ringatta. Annyira fájdalmas a kép, és belegondolni, hogy vajon mi juttatta az intézetbe. Ez a könyv ezt meséli el. 

Elég nehéz spoilerek nélkül írni bármiről is. Az alaphelyzet a következő: Victoria az őrültek házában van, és ki akar jutni. De ehhez az kell, hogy felfejtse a múltját. Emlékszik dolgokra, de nyilvánvalóan nem mindenre. Az ő legjobb tudomása szerint férje, Wes gyakran meglátogatja a szobájában - ám senki nem hisz neki, mert Wes meghalt. Amennyire Victoria tudja, boldog házasságban éltek Wesszel - de akkor ki Sinclair, aki előbb az emlékei közt bukkant fel, majd személyesen is, és láthatóan szereti. Mi van Evelynnel, a kislányával? Vajon milyen trauma érhette, ami miatt a Fairfexbe került? 

Nos, ezek a kérdések azok, amiknek a fonalán végigmegyünk a történetben. Lassan, nagyon lassan kapunk válaszokat. Sejthetünk ezt-azt, de a konkrét válaszokat lassan kapjuk meg. Két szerelem bontakozik ki a szemünk előtt, bár valójában egyikből sem kapunk túlzottan sokat, nincs igazán sok habos-babos romantikus jelenet. Az egyik szerelem Wes és Victoria szerelme, a másik pedig Sinclair és Victoria kapcsolata. 

Már az is nagyon érdekes, ahogy kibontakozik a múlt. Először egy Wes szemszöget kapunk, ami őszintén szólva eléggé összezavarja az embert, ha már előrébb jár a történetben - de majd meglátjátok, erről egyelőre ennyit. 
Ettől eltekintve a jelen az az idő, amikor Victoria próbálja összeszedni magát az intézetben. Ebben van segítségére a már első részből ismert doktor (egyébként mindezekkel együtt önállóan is olvasható a kötet), aki az orvosok gyöngye. Megértő és kedves, figyelmes, és nem sürgeti vagy erőlteti a dolgokat. Ahogy halad a jelenben a történet, az orvossal folytatott találkozókon egyesével három-három fotót kapunk a múltból, amelyek beindítják Victoria emlékezetét. Amikor pedig ez elindul, hirtelen visszaugrunk az időben, és újra végigéljük Victoria életének a képhez kapcsolódó szakaszait. 
Ezek követik egymást, tökéletesen adagolva. 

Annyira tökéletesen, hogy a sztori kicsit nyomasztó, de nem túlságosan. Nagyon rejtélyes, de nem idegesítően. És egyszerre érdekelt a múlt is és a jelen is, nem idegesített, hogy ide-oda ugráltunk. 

És te jó isten, a vége! A regény utolsó negyede valami elképesztő. Kiderültek dolgok, amikre teljes mértékben fel voltam készülve, és azt hittem, ennyiben ki is merül majd a tetőpont. De nem. Komolyan, nagyon-nagyon meglepett a lezárás. Rettentő váratlan, talán kicsit valószínűtlen is, ha nagyon kötekedni akarnék, de nem akarok. Mert annyira leforrázott és annyira más volt, mint az első rész csavara, de legalább olyan hatásos! 

Ha hibát akarnék említeni, akkor az az lenne, hogy a mellékszereplők kapcsán még maradt bennem egy-két kisebb kérdés - pl. mi lett Victoria rendkívü idegesítő édesanyjával, és egy Renee (Victoria barátnője)-Victoria jelenetnek is nagyon örültem volna még -, illetve szívesen merültem volna még el a prológus témájában ennél kicsit hosszabban, de mindezekkel együtt is szuper olvasmány volt! Meggyötört, itt-ott megmosolyogtatott, szinte megríkatott és sokkolt a fordulattal. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Az eredeti borító + a sorozatról




Mielőtt beszélni kezdünk a sorozatról, fontos tisztázni: a kötetek önállóan is olvashatóak, a közös pont a Fairfax, azaz az elmegyógyintézet. 

Az első rész már megjelent nálunk is Szétcsúszva címmel, fent az értékelésemet is linkelte. 

A második rész az Elborulva. 

És legnagyobb örömömre kiderült, az írónő még nem fejezte be a sorozatot, érkezik a harmadik rész, ami Lachlan története lesz - akárki legyen is ő.

Nyereményjáték


Dr. Calloway különleges terápiát alkalmaz Victoria esetében. Minden alkalommal három fényképet mutat neki, egyre gyorsabb tempóban váltakoztatva, melyek mindegyike a lány egy-egy életszakaszából származik. Így mostani játékunk során arra kérünk benneteket, bújjatok Victoria bőrébe.
Minden állomáson találtok egy animációt, mely folyamatosan három képet perget. Mind a három fotó egy-egy fontos életeseményt mutat be, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik mit jelképez, majd a megoldást beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha mindegyik állomáson teljesítettétek a feladatot, akkor esélyetek nyílik megnyerni a WOW Kiadó által felajánlott könyv egy példányát. (Plusz pontért pedig látogassatok el a Blogturné Klub blogjára is, ahol szintén egy animáció vár rátok.)
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

06/01 Deszy könyvajánlója
06/03 Dreamworld
06/05 Letehetetlen

Nincsenek megjegyzések