Breaking News

Julie Cross: Tempest – Förgeteg {Értékelés + Nyereményjáték}

Julie Cross: Tempest – Förgeteg

A blogturnéról




Melyikőtök szeretne időutazó lenni? Vállalnátok a veszélyeit is ennek a tulajdonságnak?
A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Julie Cross: Tempest - Förgeteg című regénye, mely az azonos című sorozat első része. A Blogturné Klub öt bloggere bevállalta a cseppet sem veszélytelen időutazás feltérképezésének rizikóját, hogy aztán elmesélhessék Nektek, érdemes-e belevágni a kalandba. Természetesen a turné végén három könyv is gazdára talál, a játék helyes megfejtői között.

Eredeti cím: Tempest
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 424
Fordító: Lakatos Anna
ISBN: 9789633739501
Sorozat: Tempest 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,72)
Megrendelési link
2009-et írunk. A tizenkilenc éves Jackson Meyer átlagos srác: egyetemre jár, barátnője van…
És képes rá, hogy időutazást tegyen. De nem úgy, ahogy a filmekben látjuk – az ugrásai után semmi sem változik a jelenben, mindez csak ártatlan szórakozás. Egészen addig, amíg egy napon idegenek nem támadnak rá és a barátnőjére, Hollyra, aminek az a vége, hogy a Jacksonnal folytatott küzdelem után lelövik Hollyt. Jackson rémületében véletlenül visszaugrik az időben két évet. 2007-ben találja magát, de ez az időugrása különbözik a korábbiaktól. Ezúttal 2007-ben ragad, nem képes ismét a jövőbe jutni.
Jackson mindenáron szeretné megmenteni Hollyt, de nem tud visszatérni a saját életidejébe (a hazai bázisába), ezért amit csak lehet, igyekszik megtudni a képességéről. Eközben életében – ismét – először találkozik Hollyval. Az ugrásai alkalmával szerzett ismeretek alapján idővel rájön, hogy amit a családjáról, a hátteréről tud, az mind csak látszat.
Csakhogy hamarosan keresni kezdik a múltban a férfiak, akik 2009-ben lelőtték Hollyt. Ők az Idő Ellenségei, és semmi sem szab gátat abbéli törekvésüknek, hogy visszavigyék – vagy megöljék – ezt a különleges képességekkel rendelkező fiatal időutazót. Jackson összerakja az apjáról, az Idő Ellenségeiről és a magáról begyűjtött darabokat, és el kell döntenie, mennyire elszánt abban, hogy megmentse Hollyt.

Az első mondat:


"Szóval, igaz."

Véleményem


Az a szép az időutazós sztorikban, hogy általában bonyolultak, számtalan lehetőséget tartogatnak, semmit nem vehetünk biztosra és azért általában nagy esély van egy jó nagy adag veszteségre és tragédiára is. 

Nos, a Tempest pont ilyen. Adott nekünk a főszereplő - meglepetés, YA könyv, és pasi a főszereplő és a nézőpontkarakter! -, Jackson, aki időutazó. Mire becsatlakozunk a történetébe, már tud is róla, még ha csak a felszínt kapargatja is. Azt is tudjuk, hogy a titkát már el is árulta valakinek - a tudóspalánta Adamnek, és mindenféle kísérleteket végeznek, hogy kiderítsék Jackson képességeinek határait. Tehát bizonyos szempontból in medias res csatlakozunk a történethez, más szempontból pedig pontosan akkor, amikor kell: egy drámai esemény előtt, ami hirtelen mindent megváltoztat, és feje tetejére állítja Jackson amúgy sem túl hétköznapi életét. Ugyanis fura fazonok jelennek meg, majd lelövik a barátnőjét - ő meg ugrik.

Na most itt jön az első dolog, ami érdekes ebben a sztoriban: Jackson többféleképpen tud ugrálni az időben. A kezdeti kísérletei során visszaugrik, de nem "rendesen", és tulajdonképpen csak újra végigél dolgokat - de bármit tesz, az események folyása nem változik, olyan, mintha nem is tett volna semmit. Ám van egy másik fajta ugrás, aminek már igenis van kockázata. Viszont hogy pontosan hogy működik ez a dolog, azt ő sem tudja, hisz először történik meg vele. Nem fogom lelőni a poénokat én sem, hiszen a Tempest egyik legizgalmsabb része pontosan ez a homály - a főszereplővel együtt fogalmunk sincs, mire számíthatunk. Ráadásul a könyv végére csak tovább bonyolódik az ügy - mindenféle összeesküvés-elméletes társaságok, kormányhivatalok és tudományos kísérletek keverednek a dologba, ennyit elárulok.


A történet olvasása közben pont ezek miatt nagyon kell figyelni. Alapvetően két idősíkon mozgunk: 2009-ben, amikor indul a történet, és 2007-ben, amikorra Jackson véletlenül visszaugrik. Mindezeken felül azonban végez kisebb ugrásokat is - olyanokat, amik nem változtatnak semmin -, és kapunk egy sor visszaemlékezést is. Ami elég képzavar, ha az ember jobban belegondol, hiszen a 2007-ben ragadt Jackson emlékszik "vissza" arra, mik is történtek 2009-ben. Fejfájás, ha az ember komolyabban belegondol - de inkább nem kell. 

A kifejezetten érdekes viszont az, hogy így gyakorlatilag kétszer élhetjük végig a románcot, két különböző lefolyással, és bár ugyanazokkal a szereplőkkel, mégis más személyiségekkel. Ugyanis tudjuk, hogy Jackson és Holly, a barátnője szeretik egymást 2009-ben, és visszaemlékezésekből egy-két szép emléket is megismerünk a kapcsolatukból. Viszont adott nekünk egy 2007-es Holly is, aki még nem ugyanaz a lány, akit Jackson annak idején megismert, és nyilvánvalóan Jackson sem ugyanaz - hisz közben rengeteg dolgot átélt és tapasztaltabb lett. 

Mindenesetre ami biztos: mindkét románcot nagyon szerettem, és végig bennem volt egy kis szomorúság is a kellemes percekben. Mégpedig azért, mert sok minden, amit Jackson átél, csak az övé - senki más nem fog emlékezni rá. Ez azért elég fájdalmas gondolat. 

Mindenesetre a bonyolult összeesküvés-elméletet és a tragikus dolgokat enyhítik az aranyos romantikus jelenetek - az a bizonyos fogadás jelenet volt az egyik kedvencem -, illetve az egyik mellékszereplő, Adam. Be kell vallanom, Adamet egyszerűen imádtam. A kis tudós srác, aki elemében érzi magát, hogy valami teljesen hihetetlent próbálhat felderíteni. Meglepő módon jó párost alkotnak ők ketten, Adam és Jackson, kifejezetten szerettem a barátságukat, ami legalább olyan fontos, mint Holly és Jackson kapcsolata. Adam jelenti Jacksonnak azt a társat, akivel kérdés nélkül mindent megoszthat, és ő az, aki mindig enyhíti a magányát. 

Ezenkívül kapunk még érzelmes szálakat bőven: Jackson húgának történetét, a múlt feltárását, egy váratlan látogatót a jövőből - ez a szál például kifejezetten izgalmas, alig várom, hogy bővebben is kiderüljön, mit indított el. 

Ami biztos: románcban elég jó a könyv, de nem egy cselekmény nélküli, full romantikázós időutazós történet ez. A főszereplőnk cselekedeteinek hajtóereje persze nagyrészt a szerelem, és az, hogy meg akar menteni valakit, akit szeret, de ennél sokkal összetettebb a történet és sokkal több dolog történik. Súlyos döntéseket kell meghoznia, és az az igazán izgalmas - ez főleg a regény második felére igaz -, hogy fogalmunk sincs, melyik oldalra állni lenne jó. Kik a jók? Kik a rosszak? Fene se tudja... Jacksonnak meg így kell lavíroznia. 

Számtalan érdekes kérdés kerül elő: ha rosszat cselekszünk jó céllal, az oké? Ki számít szülőnek? Meddig lehet elmenni a tudományos kísérletekben? Meddig fér bele a titkolózás? Etikailag mégis mi helyes és mi nem, ha előre tudsz dolgokat? 

Szóval összességében érdekes és izgalmas regény volt, némi románccal és fájdalommal megfűszerezve. A vége pedig elég sokkoló. Rettentő kíváncsi vagyok, hogyan tovább. 

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


Az időutazás ősidők óta izgatja az emberek fantáziáját, nem kevés mozifilmet is láthattunk már a témában. A feladatotok annyi, hogy a mellékelt kép alapján azonosítsátok be a filmet, és a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk küldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


05/13 CBooks
05/15 Bibliotheca Fummie
05/17 Dreamworld
05/19 Media Addict
05/21 Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés: