Breaking News

Na de mi van a folytatásokkal?

Mostanában elég sokszor látok... hm... fogalmazzunk finoman, panaszkodást arra, hogy egy-egy sorozat folytatása nem érkezik, nem olyan hamar, bezzeg a másik...

Most az alapesetbe nem mennék bele részletesebben, mert számtalan oka lehet, amiért egy könyvnek nem jön a folytatása: túl sokat kérnek kint a kiadásáért, túl nagy minimum példányszámban akarják kiadatni, nem fogadják el a borítótervet külföldön, vagy a legegyszerűbb, egyszerűen nem fogy a könyv, és nem éri meg folytatni. 

Olvasói oldalról persze a dolog baromi dühítő: mi a francért nem jön?



Kiadói oldalról viszont az a helyzet, hogy tetszik, nem tetszik, a könyvkiadás is üzlet. És most itt nem csak arra kell gondolni, hogy nem fogy valami elég példányszámban, ezért puff, nem hozzuk a folytatást. Ennél a dolog sokkal összetettebb. 

De mint mondtam, most ezekbe nem szeretnék részletesen belemenni, egy konkrét esetről szeretnék szólni most, mert úgy látom, nagy a képzavar. 

Ez pedig a következő: 

Adott egy szerző, nevezzük Gipsz Jakabnak. Gipsz Jakabnak Amerikában már 10 könyvsorozata megjelent, nálunk elkezdték kiadni a Postás Józsi címűt. A Postás Józsi sorozatból megjelent az első rész. Aztán a második. Aztán nem érkezik a harmadik, jön viszont Gipsz Jakab másik sorozatának, a Varró Virágnak az első része.

Az olvasó pedig dühös: biztos nagyon jó a Varró Virág sorozat is, de miért nem a Postás Józsi folytatása jön? 

Nézzük a választ. Vegyük elő a józan eszünket, és gondoljuk végig, mi zajlik a háttérben! Józan paraszti ész meg egy kis kutatás, és tök egyértelmű a dolog. Nem állítom, hogy minden esetben ez a helyzet, de az esély elég nagy rá. 

Ahhoz, hogy a miértre választ kapjunk, először nagyjából tudni kell, mi történik a háttérben. 

Képzeljetek el egy turkálót! Azért a turkálós példát hozom, mert lényeges: minden darabból csak egy van. Magyarul: aki kapja, marja. Persze lehetnek kedvezmények: ha mondjuk valaki magához húzott egy rolit, amin egy konkrét tervezőtől vannak ruhák, akkor elővételi jogot szerez annak a tervezőnek a darabjaira. De a lényeg akkor is ugyanaz: le kell csapni a jó darabokra. 

Na, akkor most nézzük ugyanezt könyvekkel! Adott a könyvpiac, ahol a kiadók "harcolnak" egymással a legjobb könyvek jogaiért. Félő, hogy más kiadók lenyúlják előled a legjobbakat - gyorsabban veszik észre, vagy több pénzt is hajlandóak rákölteni, és ha nem vagy elég gyors, nem állapodsz meg elég gyorsan a jogtulajjal, valaki túllicitál. 

Mit teszel? Megveszed, amiket akarsz, minél gyorsabban, mielőtt más teszi - egyszerre akár többet is.

Tehát adott egy kiadó, aki megvette Gipsz Jakab Postás Józsi és Varró Virág sorozatának kiadási jogait is - nehogy valaki más elhalássza előlük, hisz ők szeretnék kiadni. Arról nem is beszélve, hogy Nyomnikell Kiadó sikerre visz egy szerzőt, nyiván nem akarja, hogy a szerző másik sorozatával egy másik kiadó arassa le a babérokat.

És most jön a csavar, azt hiszem, ez az, ami nem feltétlenül tiszta. 

Ugyanis ilyenkor befutnak azok a bizonyos szerződések, amik rengeteg dologra kitérnek. Többek között kitérhetnek például a kiadási határidőre is. Mondjuk azt mondja Gipsz Jakab könyveinek jogtulaja, hogy tiéd mindkettő, de X időpontig meg kell jelentetned az első részeket.

Mit tesz a kiadó? 

Kiadja az első sorozatot. Aztán folytatja, kiadja a második Postás Józsi könyvet is. De útközben telik az idő, viszont mondjuk nincs elég fordító, hogy mindkettőt fordítani lehessen. Vagy nincs elég pénz, hogy mindkettőt kinyomják. Esetleg az erőforrás megvan, de üzleti oldalról nézve nyilvánvaló: az egyik sorozat a másik kárára menne - ergo ha egyszerre jön mindkettő, vagy legalábbis nagyon gyorsan követik egymást, nem fog annyi fogyni belőlük, mert a vásárló árérzékeny, nincs annyi pénze, döntenie kell, melyiket veszi meg. 

Viszont közeledik a határidő, Varró Virág sorozatát is el kell kezdeni kiadni. 

Logikus lépés: hozni Varró Virág elsőjét, mielőtt letelik a határidő, és feleslegesen lett kifizetve a sok pénz a jogokért. 

Így Postás Józsinak várnia kell. Ez van.

3 megjegyzés:

  1. De akkor most Postás Józsi sorozatot majd folytatják ugye? :D

    VálaszTörlés
  2. Szegény (nyelvileg is) tudatlan én-em! Sok Postás Józsim van :D

    VálaszTörlés