Breaking News

Megint Trónok harcát néztem!

Most, hogy nem volt ünnepnap, logikus módon korábban megnéztem a részt, mint múlt héten. (Nagyobb a motiváció korán kelni, ha tudom, hogy spoilerbe szaladok napközben.)

Figyelem! Ez a bejegyzés spoileres a Trónok harca hatodik évadának ötödik részére nézve!

No de térjünk is rá a részre!

Összességében szerintem ez az epizód a megszokottakhoz képest kicsit unalmasra sikeredett.

Persze, haladtak előre a szálak, talán leginkább Sansa és Jon, illetve Arya történetében. No meg persze Branén, de erre még visszatérünk.


Sansát ebben a részben is imádtam, és bár nem nagyon értem, miért hazudott Kisujjal kapcsolatban, egy dolgot ezt már biztosan jelent: Sansa valóban bekapcsolódott a játékba. Keményen kiáll magáért, elkezdett valóban politizálni, és már nem mástól várja a megváltást, hanem maga hozza meg a döntéseit. Most lényegtelen, hogy ezekkel egyetértünk-e vagy sem. És ahogy szembesítette Kisujjt azzal, Ramsay mit tett vele - te jó ég, még nekem is nehéz volt hallgatni és nézni, tetszett, hogy képes volt zavarba hozni a világ egyik legnagyobb manipulátorát. (Bár azért Kisujj nem hazudtolta meg magát, még ebben a helyzetben is képes volt hozni a formáját.)
Ugyan jelképes jelenet volt csak, de kifejezetten imádtam, hogy varrt magának és Jonnak igazi északi ruhát, egész más hatása volt az elindulásuknak a rész végén így. És végre valaki kimondta: Jon is legalább annyira Stark, mint amennyire Ramsay Bolton. 


Persze egy kis humor most sem maradhatott el, egyrészt Edd szolgáltatta, aki maga is rácsodálkozott, hogy ő lett a Parancsnok, másrészt Brienne és Tormund. Őket még mindig imádom, még úgy is, hogy nagyon úgy tűnik, Tormund rajongása plátói lesz. De azok a fejek - ahogy rávigyorog Brienne-re, és ahogy Brienne róla beszél. Jaj, imádom - sok ilyet szeretnék még a jövőben is.



Aztán ott van Arya története. Bevallom őszintén, érte még mindig nem rajongok, de végre történt valami az ő sztorijában is. Kíváncsi vagyok, mi lesz a jelentősége a színésznőnek, miért is kell meghalnia. Mindenesetre jó gondolat volt a színdarab, tetszett Arya reakciója. Viszont számomra ez a jelenet túlságosan hosszúra sikeredett - a végén már kicsit érdektelenné vált a dolog. Vettük, Arya kénytelen végignézni, átérezzük, hogy milyen érzés lehet - de ehhez nem volt szükség rá, hogy percekig nézzük. Nevetni nem lehetett rajta, a drámához pedig túlságosan elnyújtották.



Aztán hirtelen rávágtak a pucér pasira. Trónok harcás megmozdulás volt, az tuti, és a nagy hirtelenséggel elég meglepő, de igazából értelmét ennek se láttam. Újabb indokolatlan Trónok harcás pucérkodás, csak most nem női mell...

Dany jelenete Jorah-val kifejezetten érzelmesre sikeredett, nagyon tetszett, bár őszintén szólva többet vártam volna az előző rész ütős befejezése után ezen a szálon. Tetszett a jelenet, de kevés volt.



Folytatódott a Greyjoyok története is - túlzott meglepetést azonban nem hozott. Úgy... tudomásul vettem, mi történik, érzem, hogy végre elkezdtek bekapcsolódni a nagy sztoriba - egy Greyjoy-Dany esküvő, csak azt ne! -, ráadásul érdekes kérdés az is, merre tartanak Theonék ezután, de különösebben nem hozott lázba ez sem.



Az előzetes jelenetfotókban már láthattuk a másik Vörös boszorkányt, ráadásul Tyrion jeleneteit szeretni szoktam, de sajnos most ez is alulmúlta a várakozásaimat. Újabb szereplő a politikában, rejtélyes beszélgetések, hatalmi játszmák - csak a szokásos, de válaszok és nagyobb izgalmak nélkül.

Az is érezhető viszont, hogy megint sok szál kimaradt a részből. Nem volt Dorne (nem mintha hiányozna), nem voltak Lannisterek (nem mintha nagyon hiányoztak volna, ez a vallásos szál elég lapos szerintem), és Szegfűék is eltűntek. Tényleg látszik, hogy annyi szálat mozgat a sorozat, hogy egyszerűen képtelenség mindennel lépést tartani.

A rész megmentői mindenesetre Bran és Hodor voltak. Az egyetlen értékelhető szálat szállították, egy kis izgalommal és nem kevés drámával. Mindenre fel voltam készülve, csak arra nem, hogy kiderül Hodor nevének eredete, és te jó ég! Az aztán nem semmi volt. Fel sem merült bennem, hogy ez lesz, pedig még a rész címén is gondolkoztam. Úgyhogy most még azt is megbocsátom, hogy nem volt Lyanna visszaemlékezés, amit annyira vártam. Voltak viszont Mások és Hodor, nagyon kellett ez ahhoz, hogy valami maradandót is adjon a rész.



Mindenesetre a következő résztől nem kevés izgalmat várok, muszáj lesz kárpótolniuk ezért a rengeteg előkészítésért, ami ebben a részben zajlott.

És akkor a szokásos módon következzen a jövő heti rész promója:


Nincsenek megjegyzések