Breaking News

Beszélgessünk kicsit A szépség és a szörnyeteg előzetesről! (Magyar feliratos előzetes a bejegyzésben)

Ez a napunk Facebookon már úgyis A szépség és a szörnyeteg filmmel telt, de nem bírok szó nélkül elmenni mellette, szóval beszélgessünk róla egy kicsit! 



Úgy nagy általánosságban elmondható, hogy szeretem a meséket és a mesefeldolgozásokat is. Viszont az utóbbi évek nagy áradata nem mindig aratott nálam nagy sikert. Például a Hófehér és a vadászon majdnem elaludtam, a Hamupipőkétől pedig sokkal többet vártam volna. (Azon túl, hogy a szereposztás és a látvány telitalálat volt.)

Épp ezért féltem, amikor meghallottam, hogy érkezik az élőszereplők változat az egyik kedvenc Disney mesémből, A szépség és a szörnyetegből is. Aztán sorban derültek ki a szereplők, és egyre izgatottabb lettem. Mert most komolyan, nézzétek ezt a listát! Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson, Stanley Tucci... 

De valójában ez is ok volt, hogy még jobban félni kezdjek: ezt csak elrontani lehet. Adott egy szuper sztori, egy sor jól ismert és népszerű dal, jó pár tehetséges színész, akik szintén híresek. 

Persze az első teaser nem sokat mutatott, túlságosan nagy következtetéseket nem lehet levonni belőle. 

Viszont ami biztos: imádtam! Komolyan, ahogy Facebookon is írtam, engem megvettek kilóra. 

Egyrészt a kedvencem: a zene. Az eredeti meséből az egyik kedvenc jelenetem a mese legeleje, amikor elmesélik, pontosan hogy is van az átok. Az egész megoldás tetszik, de ami igazán elvarázsolt, az az instrumentális aláfestő zene. Rejtélyes, szomorú, de sejteti, hogy itt valami több is lesz. Akárhányszor meghallom, megcsap "A szépség és a szörnyeteg érzés", rögtön beszippant a hangulat és nem tudok szabadulni. 

Így voltam ezzel most is. Ha nem is annyira volt hátborzongatóan-hidegrázósan nosztalgikus az élmény, mint amikor az új Csillagok háborúja előzetesben felcsendült a klasszikus dallam, de azért nagyon hatásosra sikeredett. 

Ezután folytatódott a hangulatkeltés - hiszen ennek az előzetesnek nyilvánvalóan ez volt a célja. Bevonzani, hatni az érzelmekre - de nem mutatni semmi olyat, ami túl sokat elárulna. Nem véletlen, hogy csak egyetlen szereplőt láthattunk, és őt is csak egy villanásra, ráadásul egy üvegbúra mögött. 

Szóval érzelmek: ami rögtön lenyűgözött, az a Disney havas kastélya volt. Alapvetően nagyon kreatívnak tartom, hogy most már a Disney is belenyúl a kezdőlogójába, és mindig képes ezt úgy megtenni, hogy lélegzetelállítóan meglepő legyen, mégis klasszikus maradjon. Ez ezúttal is sikerült, az első látványt rögtön kísérte az "OTTAKAROKLENNI" érzés. (Ez pedig egy Disney mesénél nagyon fontos - akár élőszereplős, akár animált.)



Egy kommentben olvastam, hogy valaki elsőre azt hitte, a Roxfortot látja. (Emma Watson ebből már nem menekül...) De egyébként nekem is hasonló érzésem volt, még ha nem is adtam nevet neki. Ez a kastély álomszerűen gyönyörű - közben pedig a színekkel, árnyékokkal és a zord időjárással azt is elérték, hogy hátborzongató is legyen. 



Aztán a kastély belső tereit is megismerhetjük, amik nem kevésbé gyönyörűek. Megtartották a meséből a luxus barokk-rokokó hatást, a rengeteg díszítéssel és aranyozással. De közben az idő és az átok hatását is mutatják - beszöktek a lehullott levelek, megjelentek a pókhálók, leégtek a gyertyák. (Ez nagyon hatásos - főleg annak tükrében, hogy tudjuk, lesz egy gyertyatartó szereplőnk - picit rávezetnek minket erre is.)




Aztán ott a festmény a hercegünkről - amit rögtön át is szakítanak a szörnyeteg karmai. Ezzel nyilván visszautalnak arra a jelenetre, ami rögtön az eredeti Disney rajzfilm elején történik - újra csak rájátszva a nosztalgikus érzésre. 



Az ezután következő párbeszéd is ismerős lehet, valami hasonló elhangzik a mesében is - Lumiere és Cogsworth hozzák a formájukat. Jellemző módon azonban a teljes alakos Belle-t, és a beszélő tárgyakat ezúttal sem látjuk - csak a feketeséget. 



Aztán következik az ikonikus rózsa, ami elválaszthatatlan a történettől, és az is elég nyilvánvaló az előzetes végéből, hogy ezt jól ki is használják majd. A rózsaszirmokra építhetnek majd a marketingkampányban. 

De nem csak arra: az előzetes végén a Be Our Guest felirat olvasható, ami A szépség és a szörnyeteg mese máig egyik legnépszerűbb dala. Ráadásul a "Légy a vendégünk" szöveg valóban jól használható a kampányokra. (Magyarul nem pont ez van a dalban, a Gyere hát az, amiről szó van.) 

Összességében amit sejthetünk ebből a kis teaserből: a látványvilág elképesztő lesz, és nagyon úgy tűnik, hogy elég hűek lesznek az eredeti meséhez, szóval hasonló feldolgozásra számíthatunk, mint amilyen a Hamupipőke is volt? Nem túlságosan újító, hanem valóban az eredeti változat egy új interpretációja. 


Az előzetes magyar felirattal:


Nincsenek megjegyzések