Breaking News

Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai {Értékelés + Nyereményjáték}

Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai

A blogturnéról







Julie Kagawa neve a Vastündérek sorozata kapcsán már nem ismeretlen a magyar olvasók számára. Viszont most a Könyvmolyképző Kiadó egy másik sorozatát, az Éden trilógiát hozza el nekünk.
Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.




Eredeti cím: The Immortal Rules
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 464
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789633994344
Sorozat: Éden-trilógia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,11)
Megrendelési link
Ha életben akarsz maradni ebben a pusztuló világban, fel kell venned a harcot az ellenséggel…
Allison Sekemoto a fallal körülvett város legkülső körében, a Peremben él. Nappal társaival együtt előmerészkednek, és élelem után kutatnak, éjszaka azonban bármelyikükből áldozat válhat, és nem tudják biztosan, megérik-e a holnapot. Ebben a világban a vámpírok két lábon járó vérzsáknak tekintik az embereket, Allie-t pedig az irántuk érzett gyűlölet tartja életben. Aztán egy éjszaka Allie meghal, és maga is szörnyeteggé válik.


Az első mondat:



"A jelöletleneket a régi iparnegyedben akasztották."


Véleményem



Na, gyerekek. Ilyen egy igazi, badass hősnő! Komolyan mondom, le a kalappal Allie előtt. Nem picsog, hanem cselekszik. (Na jó, valamennyit azért igen, de az épp annyi, amennyit indokol a helyzet, és amennyi kell, hogy hihető legyen, ne egy kőszívű szörnyeteg.)

Na de kezdjük az elején! Ezzel a könyvvel nem indult felhőtlenül a kapcsolatunk. Elkezdtem olvasni, és valahogy nem szippantott be. Cingár idegesített, Allie-nél éreztem, hogy erős hősnő akar lenni, de valahogy nem jött át. A világ még új volt, és ez a vámpíros-disztópiás dolog nem épp a legjobb önmarcangolós hangulatomban talált. Ráadásul különösebb Kagawa rajongó sem vagyok, a másik sorozatát szépen, sorban beszereztem, de eddig még nem jutottam túl az első köteten. 

De aztán folytattam az olvasást. Volt egy pont, amin átlendültem, és onnantól csak úgy faltam a sorokat. 

Ahogy már mondtam, Allie szuper hősnővé nőtte ki magát. Egy igazi kalandor, szemben a világgal, aki megy előre a túlélésért. És bár sokszor hangoztatja, hogy a túlélés a legfontosabb, és hogy mindenkinek magára kell gondolnia - minden tettével ellentmond ennek az önzésnek. És szerintem ez imádnivaló. Allie bátor, ha kell, előveszi a kegyetlen oldalát, közben pedig nem szűnik meg embernek, emberségesnek lenni - és ez itt a sztori egyik lényege.

Persze, szuper akciójelenetek vannak, néha az ember már szinte a körmét rágja, hogy mi történik. Persze, YA-hoz képest elég bátran bánnak a vérrel és a kegyetlenséggel - most őszintén, egy katanával harcoló vámpírnál badassebb dolog nem is kell, itt bizony folynia kell a vérnek. 

Szóval van izgi dögivel. 

És van szerelmi szál, és szerettem is, tényleg. Nem lett túl nyálas, túl habcsókos, mégis pont annyira romantikus, hogy megdobogtassa az ember szívét. 

Jól is jön, ugyanis a lényege a sztorinak számomra az volt, hogyan marad emberséges Allie ebben az egész helyzetben. Egy olyan világban kellett emberként élnie, ahol valóban az a túlélés záloga, hogy segíts magadon - a többiek csak utánad jöhetnek. Aztán a helyzet tovább romlik, amikor vámpírrá válik, és a természete is mindenki mással helyezné szembe. Ráadásul még az átváltoztatója tanításai is azt sugallják, hagyja maga mögött az érzelgős, emberi oldalát. 

Allie viszont mindenkit megcáfol, és valójában nem is a badass katana jeleneteivel kerekedik mindenki fölé, hanem a belső küzdelmével. Gyerekek, minden tiszteletem ezé a csajé. Olyan helyzetben képes önzetlenül, bátran, okosan viselkedni, amivel mindenkit kenterbe ver. Minden ahhoz vezetne, hogy dőljön hátra, iszogassa az emberek vérét, aztán csókolom. De nem ezt teszi. Kiáll az emberi barátjáért. Kiáll a megteremtőjéért. Kiáll az idegenekért, akire vadásznia kellene. Kiáll a lányért, aki végig áskálódik ellene. És mindezt teszi úgy, hogy a ló túlsó oldalára se esik át, és nem lesz belőle valami rossz szappanoperás mártír. 


Kagawa olyan szinten eltalálta Allie-ben az egyensúlyt, hogy az minden tiszteletet megérdemel. Okos, de néha hoz rossz döntéseket, mint ahogy bárki. Bátor, de azért mindig ott motoszkál a fejében a könnyebb út is. Érez, de azért könnyen szabadjára engedhetné az érzéketlen oldalát is. 

Egy szó mint száz, Allie-t nagyon szerettem, határozottan a sztori legerősebb része a főszereplő. 

Persze nyilván ettől még lehetne rossz a könyv, egy rosszul felépített világgal és/vagy egy rossz cselekménnyel. 

A világgal kapcsolatban voltak kételyeim. Alapból némi fenntartással kezelem már a posztapokaliptikus regényeket-disztópiákat, ki tudja már hányadikba kezdek bele, és tagadhatatlan, hogy egy idő kicsit egy kaptafa mind. Ez az érzésem persze most is megvolt, hiszen az alapok hasonlóak: világot sújtó vírus, elnyomó társadalom, rabszolgasorba taszított szegények stb. stb. Ezt az érzésemet viszont jól enyhítette a fantasyszál, hiszen gyakorlatilag kettő az egyben kapunk egy szuper vámpíros sztorit - igen, leírtam, van még új a nap alatt vámpíros sztorikban - meg egy disztópiát. Azért így mégiscsak más már a helyzet, nem igaz? Még úgyis, hogy a vámpírvonalon visszaköszönnek a régi kérdések: lehet-e állatvéren, szörnyeteg-e, ha iszik az emberekből, préda és vadász szerethetik egymást, és még sorolhatnám. Mégis úgy sikerült ötvözni az elemeket, hogy valami új és szórakoztató legyen belőle. Nem mondom, hogy alapjaiban megrengeti a világot a regény cselekménye és valami félelmetesen újat mutat - de nem is kell. A stílus, a szereplők és ez a kis újszerűség az ötvözéssel pont elég. 


A mellékszereplőkről külön nem szólnék túl sokat, vannak érdekes karakterek, az biztos. Például Kanin, meg a két másik vámpír, akikről tudni fogjátok, kikre gondolok, de nem spoilerezek. És természetesen nagyon szerettem Zeke-et is. (Már a nevét is imádom.) 

A világ felépítése is tetszett, bár azért örülnék, ha kicsit megnövelnénk egy nagyobb léptékben gondolkoznánk. Picit megint olyan érzésem van, hogy Amerikában járunk, és minden ott történik, mindenki mással meg nem nagyon foglakozunk. Persze, szóba kerül, hogy az egész világot érinti a dolog, de ebben ki is merül nagyjából a globális gondolkozás, pedig egy ilyen vírusnál tök jó lenne belelátni a nagyobb dolgokba is. Talán majd a következő kötetben. 

Összességében izgalmas olvasmány volt, sok feszültséggel teli pillanattal és akciójelenettel, egy arányok szempontjából szerintem a történethez eltalált szerelmi szállal és egy szuper hősnővel. Várom a folytatást. 


NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!



konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunk nem más, mint egy játékos könyvajánló.Ha szereted az A halhatatlanság szabályaihoz hasonló tini vámpíros könyveket, akkor könnyen ki fogod találni, hogy melyik ilyen stílusú könyv borítójának részletét mutatjuk meg.
A könyv íróját és címét a rafflecopter megfelelő sorába kell beírnotok és helyes megfejtők közt három példány kerül sorsolásra az Éden trilógiájának nyitókötetéből.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje




Nincsenek megjegyzések