Breaking News

Mary Balogh: Lánykérés {Értékelés + Nyereményjáték}

Mary Balogh: Lánykérés

A blogturnéról




Hazánkban a történelmi romantikus műfaj kedvelői több, mint 5 éve várják, hogy új Mary Balogh történetet olvashassanak magyar fordításban. A General Press kiadónak köszönhetően a Túlélők klubja sorozat 1. része, a Lánykérés végre megjelenik augusztus 22-én. A Blogturné Klub 8 napos turnéra hívja olvasóit e megjelenés örömére, értékelésekkel, extrákkal és a megszokott nyereményjátékkal.

Eredeti cím: The Proposal
Kiadó: General Press
Oldalszám: 292
Fordító: Bánki Vera
ISBN: 9789636439033
Sorozat: Túlélők klubja 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,77)
Megrendelési link
A napóleoni háborúk alatt egy angol herceg nyitva hagyja a kastélyát a harcokban
megsérült előkelő tisztek előtt. Egy kis csapat egykori katonatiszt évente visszatér ide, pihenni és emlékezni. Egyikük, aki katonai hőstettei miatt kapott főúri rangot, a tengerparton megismer egy balesetet szenvedett hölgyet, egy igazi ladyt, akit pár napig a kastélyban ápolnak. Kezdetben idegenkednek a másik társadalmi köreitől, de vajon meddig tudnak ellenállni egymásnak?

Az első mondat:


"Az idő lehetett volna jobb is."

Véleményem


Szeretem a történelmi romantikusokat, ismertem is Mary Balogh nevét, még a polcunkon is van könyve, eddig mégis valahogy kimaradt az életemből. De a Lánykérés felkeltette az érdeklődésemet, és úgy döntöttem: ez lesz a kezdőkönyvem. A motivációmban persze az se volt hátrány, hogy amikor nem sokkal a döntésem után megláttam a borítót, egyszerűen beleszerettem. Szerintem a General Press eddigi leggyönyörűbb történelmi romantikus borítója, még sok-sok hasonlót szeretnék látni. Némileg talán napfényesebb, mint maga a történet, de ez a napfény valahogy hiányzott eddig a kiadó borítóiból, úgyhogy újfent csak dicsérni tudom, hogy a designváltás mellett döntöttek.

No de térjünk vissza a történetre! Már a sorozat alapötlete nagyon tetszik, bár némileg talán túlságosan is gyorsan vázolja fel a helyzetet az írónő az elején: adott néhány ember, akiket különböző okokból és módon megviseltek a háborúk - van, aki testileg sérült meg, van, aki elveszített valaki számára fontosat, míg másnak pusztán a lelkét viselte meg súlyosan. Adott egy herceg, aki maga köré gyűjtötte őket, majd együtt kilábaltak a nehézségekből és elindultak a gyógyulás útján. Ez az a bizonyos Túlélők klubja, és már a regény elején teljesen nyilvánvaló, hogy egy többrészes sorozatra rendezkedhetünk be. És az is, hogy sok érdekes karakter van itt, úgyhogy ez nem is probléma. 

Másrészről ennek a sztorinak az alapötlete is aranyos, bár elsőre talán nem különösebben egyedi. A főszereplő férfi megmenti a bajba jutott nőt, majd egymásba szeretnek, és nyilvánvalóan nem elkerülhető a címben emlegetett lánykérés sem. Ennél viszont szerencsére azért a sztori összetettebb, és a lánymentő akció felvezetése kifejezetten vicces. Ahogy a könyvben magában is megfogalmazza Hugo, olyan, mintha isten is benne lett volna a poénkodásban, és direkt úgy alakította volna az eseményeket, hogy a Túlélők klubja jót élcelődhessen rajta. 

Hugo az egyik megtört katona, aki túlélt egy lehetetlen küldetést, de vezetőként és túlélőként is a lelkiismeretével küzd. Ő az a bizonyos katona, aki végül jól járt a háborúval: nagyjából sértetlenül megúszta, rangot kapott, meggazdagodott - bár ebben inkább az örökségének van szerepe -, és még ráadásul olyan hírnévre is tett szert, hogy gyakorlatilag bármelyik társaság szívesen látja a köreiben, még ha csak kapta az rangját. 

Gwen maga is nemesnek született, és hölgyként is élt egész életében, senki nem mondhat róla semmi rosszat, férje halála óta pedig az özvegyek viszonylag boldog életét éli. Látszólag nincs is semmi közös benne és Hugóban, viszont valójában van: mindketten magukban hordozzák a sebeiket, és a lelkiismeretfurdolásuk megkeseríti az életüket. 

Nagyon tetszett, ahogyan ez az ellentét és hasonlóság az egész könyvet átszőtte már az elejétől kezdve. Nyilvánvaló az is, hogy vannak kapcsolódási pontjaik, amik miatt nagyon jól egymásra tudnak hangolódni, de a könyv nem söpri a véka alá azt sem, milyen alapvető különbségek vannak aközött, honnan jöttek. Egy romantikus történetben könnyű úgy tenni, mintha a társadalmi különbségek nem számítanának, és a herceg és a szegény lány, vagy ebben az esetben a nemes hölgy és az újgazdag, újnemes férfi mesés módon egymásra találhatna, problémák nélkül. Pedig nagyon is szül problémákat és megoldandó helyzeteket egy ilyen kapcsolat, ez a könyv pedig a helyén kezeli ezeket, és nem kerekít happy endet, amíg nem tisztázódik, mégis hogyan lehetnek együtt, akik ennyire máshonnan érkeztek. 

Emellett azt is nagyon szerettem, hogy nem instantszerelemről szól a regény. Persze, rögtön az elejétől érezni, hogy megvan a főszereplők között a kémia, ezzel együtt viszont nem szeretnek rögtön egymásba. Felnőtt, tapasztalt emberek, akik tisztában vannak az élet nehézségeivel. Próbálgatják egymást, lassan ismerkednek, próbálkoznak, és sokkal megfontoltabbak annál, mint hogy kérdések nélkül egymás karjaiba omoljanak. 

Szóval összességében nagyon tetszett a cselekmény is, és a szereplőket is megkedveltem. Ugyan viszonylag sokáig húzták azt, aminek nyilvánvalóan be kellett következnie, viszont ezt olyan okok miatt tették, amit el tudtam fogadni, így a lassú beteljesedés igazából nem idegesített. 

Emellett kaptunk még egy sor érdekes szereplőt. Leginkább persze a Túlélők klubja tagjaira gondolok, de ott volt még például Hugo húga is, akinek a sztorija szintén érdekelni kezdett. 

Ami biztos: várom a következő kötetet. 

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A könyv egyik különlegessége a lánykérés, vagyis inkább annak menete és módja. Ezért a játékot is ehhez igazítjuk. A turné során minden blogon találtok majd egy-egy részletet más történelmi romantikus könyvekből. Minél többre ismertek rá, annál többször szerepel a nevetek a "kalapban", amelyből a  turné végén sorsolunk négy példányt Mary Balogh: Lánykérés című könyvéből. 

A Rafflecopter megfelelő helyére kérjük beírni a helyes megfejtést az írót és a könyv címét is, amelyből idéztek a bloggerek.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

– Szalonképes vagyok? 
– Igen – hazudta. Pedig Colin meglehetősen ziláltnak tűnt feldagadt ajkával. Haja távolról sem mutatta a rendezettség jelét. 
– Remek! – Azzal fürgén kiszállt a kocsiból, kezét nyújtotta Penelope-nak. 
– Te is bejössz? 
Colin úgy nézett rá, mintha hirtelen elvesztette volna a józan eszét. 
– Természetesen. 
Penelope nem mozdult. Semmi ok nincs arra, hogy Colin egészen bekísérje. Az illendőség nem kívánja meg, és… 
– Az isten szerelmére, Penelope! – sürgette, és kezét megragadva kirángatta a kocsiból. – Feleségül jössz hozzám, vagy nem?

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje



08.21. - Kristina blogja
08.22. - Angelika blogja
08.23. - Könyvvilág blog
08.24. - Dreamworld
08.25. - Insane Life
08.26. - Olvasónapló
08.27. - Szembetűnő
08.28. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések