Breaking News

Amikor beperel a saját kiadód - Így járt a Büszkeség és balítélet meg a zombik szerzője!

Seth Grahame-Smith-nek nincs túl jó éve, pedig március január-február környékén még azt gondolhattuk, minden jól alakul majd neki az idén. 

Úton volt a Büszkeség és balítélet meg a zombik, ami az előzetesek alapján nem is ígérkezett olyan rossznak, mint amilyennek az ötletet képzelnénk. Aztán a film nem lett olyan sikeres, mint szerették volna: 28 millióból készült, és csak kicsit több, mint 16-ot hozott vissza világszinten.



Április végén kreatív okokból távozott a készülő The Flash film rendezői székéből is, igaz, a korábban már megírt forgatókönyvet még mindig ő jegyzi. 

És ha ez nem lett volna elég, most a The Hollywood Reporter megosztotta a hírt, hogy kiadója, a Hachette Book Group beperelte a New York Times bestseller szerzőt és a cégét, a Baby Gorilla Inc.-et, méghozzá szerződésszegésért. A kiadó szerint az írónak 1 millió dollár előleget fizettek két könyvért. A 2010-es szerződés leszögezte, hogy az egyik könyvnek az Abraham Lincoln, a vámpírvadász folytatásának vagy spinoffjának kell lennie, a másiknak pedig egy olyan témában íródott regénynek, amit a szerző előzetesen egyeztet a kiadóval. 

Az első regény meg is jelent, 2015-ben The American Vampire címmel, viszont a második több szempontból is problémásnak bizonyult. Egyrészt Smith nem tartotta a szerződésben leszögezett határidőt, és kétszer is hosszabbítást kért, amit meg is kapott. A 2013. június 3-i határidőt így összesen még 34 hónappal toldották meg. 

Ezután újabb 60 napja volt, amíg vártak a határidő lejárta után. Ez alatt az idő alatt be is futott a kézirat, viszont a kiadó egyáltalán nem volt elégedett vele. Az ugyanis állításuk szerint egy 120 éves, jogdíjaktól mentes mű "eltulajdonítása" volt. (Ez mondjuk ismerve Grahame-Smith korábbi munkásságát, annyira nem is elképzelhetetlen.) Ezenkívül a mű nem felel meg az előzetesen megállapított szószám-határnak sem, a témát pedig nem egyeztette előre a Hatchette-tel. 

Így a kiadó a New Yorkban benyújtott keresetében visszaköveteli a korábbi 1 millió felét. 

A szerző egyelőre nem kommentálta a hírt. 

Nincsenek megjegyzések