Breaking News

Végtelen történetbe öltözött a Google

1979-ben ezen a napon jelent meg Michael Ende A Végtelen történet (eredetileg Die unendliche Geschichte) című regény. 1983-ban fordították le angolra, azóta pedig igazi klasszikussá vált, többek között az ismert filmadaptációnak hála. (Habár maga a szerző nem volt elragadtatva tőle.)

A Google most egy direkt erre az alkalomra készült doodle-lel és néhány illusztrációval ünnepel:







Nálunk a doodle elmaradt, de a világon több helyen, többek között Németországban és Amerikában is ilyen volt ma a Google.

Ha esetleg valaki nem ismerné, a könyv fülszövege:

TEDD AZT, AMIT AKARSZ
ez a felirata annak a medalionnak, mely a korlátlan hatalmat jelképezi Fantáziában. De hogy ez a mondat voltaképpen mit is jelent, azt Barnabás csak hosszú, fáradtságos út után tudja meg.
Bux Barnabás Boldizsár számára, aki nem különösebben okos vagy szép, viszont gyönyörű történeteket tud mesélni, valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója, megmentője, akinek meséi nyomán új lények és tájak keletkeznek. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó (Atréyu) és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné. 

Nincsenek megjegyzések