Breaking News

Borzalmas Borítók - Dugovics ​Titusz igaz története

A Borzalmas Borítók rovatnak már volt egy két elszenvedője - mármint rajtunk, olvasókon kívül -, most pedig újabb gyöngyszemre leltem. Helyesbítek, nem én leltem, hanem @Jeffi, én már csak a kommentáradatba kapcsolódtam be. 

Adott ugyanis az alábbi borító:



Első blikkre talán nem olyan vészes a helyzet, bár azért ez a számítógépes animációból induló grafika is felvet kérdéseket. Honnan indul ez a hídszerű dolog és hová tart? Miért van a víz közepén? Hogyhogy nem ér le a ló lába? Elvileg nem kéne elférnie a lónak a hídon, a fenekének ki kéne már lógnia, nem? 

Na de ennél is sokkal súlyosabb a helyzet, ha tudja is az ember, hogy mégis miről szól a könyv. Az igazán izgalmas kérdéseket ugyanis ez veti fel. 

A cím ugyanis: Dugovics Titusz igaz története

És akkor itt most álljunk meg egy pillanatra! Dugovics Titusz Hunyadi János híres harcosa volt, aki a nándorfehérvári csatában életét áldozta azért, hogy a török ne tűzhesse ki a zászlaját a várfokra. 

Na már most, nézzünk rá újra a borítóra! A ló ugyanis nem egyszerűen ló: az bizony egy unikornis. Habár a szarva nem túlságosan vastag, azért egyértelműen ott van. Aztán ehhez vegyük még hozzá az égen látható bolygót - ami akár lehetne a Hold (bár ebben az esetben is felmerülne, hogy lehet ilyen világos, ha a Hold van fent), de közelebbről megvizsgálva, egyértelművé válik, hogy ez bizony közel sem a Hold. Tehát egy másik bolygót és egy unikornist látunk a képen, ez sci-fire (unikornis-tenyésztésre fel, de csak miután új bolygóra költöztünk) vagy fantasyre is utalhat. 

De a sztori főhőse Dugovics Titusz. Persze akinek csöpp fantáziája is van, előállhat egy sor teóriával. Dugovics Titusz, az időutazó. Dugovics Titusz, aki képes utazni a különböző párhuzamos univerzumok között. Dugovics Titusz, aki annak a Dugovics Titusznak a leszármazottja, akinek az élete a (hozzá és hozzánk képesti) jövőben szintén meglehetősen kalandos. Dugovics Titusz, aki pusztán névrokon. 

Na de ott van egy félreérthetetlen és elkerülhetetlen szó: Dugovics Titusz IGAZ története

Újra álljunk meg egy kicsit. MIVAN? 

Itt fordul az ember nagy lendülettel a kérdéses könyv fülszövegéért kiált, mert kétségbeesetten keresi a logikus magyarázatot az agyában két Forma-1-es autó sebességével frontálisan ütköző információk összehozására. (Spoiler: nem fogja megtalálni.)

Tituszról, erről a legendás vitézről mindenki csak annyit tud, hogy élete árán is megakadályozta Nándorfehérvár elestét. Pedig ez csak egy pillanata volt a végtelenül izgalmas élete utolsó percének. A történelem nem is említi az elrablását, majd azt, hogyan küzdött meg az életrevaló kisfiú már tíz évesen a megpróbáltatásokkal. Persze honnan is tudtak volna a történészek a szépséges asszonybarátnéról, aki az életét is odaadta volna érte… vagy Mehmetről az öreg barátról, esetleg Kurszánról a kegyetlen janicsárról. A tyúkos menyecskével megesett eset, vagy a nagy szerelem Bözse sincs jegyezve a történelemkönyvekben, sőt, Lenuska naccsága sem, akinek legalább nyolc csemetéje igencsak hasonlított a vitézre. Ez a néhány mondat csak sejteni engedi, hogy a nagyszerű csibész, az önzetlen gyógyító élete egy nagy kaland volt, ami itt, most, a harcokkal együtt hitelesen el van mesélve Titusz által, aki több mint ötszáz év után újra összetalálkozik Bözse naccságával.

Ami tehát tuti: ez a Titusz az a Titusz. 

Az elvileg igaz történetként eladott sztoriban pedig saját bevallása szerint egy sor olyan szereplő van, akit a történelem nem ismer. Hm... 

Na de akkor vissza a borítóra, mert unikornis és bolygó, emberek! MI A FENE? 

Hogyan? Miért? Még szimbólumként is mérhetetlen sántít, és egyszerűen nem lelni a magyarázatot. 

Mert hát az nincs. Van viszont egy könyvünk, aminek a címe nagy eséllyel, ami azt állítja, hogy igaz, hazudik, a borítója, ami fantasyt ígér, hazudik és még ráadásul a két hazugságot se sikerült találkoztatni. 

Viszont röhögésre tökéletes.

Ahogy már írtam, a könyvre nem én leltem rá, hanem Molyon @Jeffi. A felfedezését pedig meg is osztotta, és a hozzászólások! (ITT olvashatjátok végig őket.)

Egyet hadd idézzek, mert hát... 

A magyarázat: 

Gaura_Ágnes
Mert amikor Titusz a mélybe zuhant, épp telihold volt. Így történhetett, hogy Tituszunk titkos alakváltóként (ezért volt olyan erős, hogy elbírt a gonosz ellennel, és ezért nem zavarta, hogy ő is lepottyan, hisz a gyors regenerálódás, meg minden, tudjátok…) unikornis alakban czuppant a földre. Sajnos épp egy tóba vezető hídra érkezett, mert ezekből sajnálatosan sokat építettek már akkor is. 

2 megjegyzés:

  1. Jót mosolyogtam a felháborodáson, látszik, mennyire félreismert ez a vitéz. Először is, Dugovics Titusz sohasem élt, ő egy mesehős. Az ellenséget önfeláldozóan a mélybe rántó vitéz történetét, már Nándorfehérvári várvívás előtt száz évvel említik német földön. Az unikornis röpít a mese világába, ahol természetesen minden meseszerű, vagyis - igaz mese. Én olvastam a könyvet, ezért ez a csodálkozó mosoly, ami kiült az arcomra, a kritika olvasása közben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát... szerintem egy dolog legendai történelmi alaknak lenni - azaz valakinek, aki nagy eséllyel mese, mégis történelmi alakként kezeljük -, és más unikornist tenni alá. :D
      Mindenesetre akárhogy is - akkor sem áll össze a kép. Ugyanis ez az unikornisos dolog nem jön össze a fülszöveggel, és továbbra sem áll össze a címben olvasható igaz állítással.

      Törlés