Breaking News

Anna Banks: Nemezis – Szeretett ellenség {Értékelés + Nyereményjáték}

Anna Banks: Nemezis – Szeretett ellenség

A blogturnéról




A Maxim kiadó jóvoltából megjelenik Anna Banks legújabb sorozatának nyitó kötete, a Nemezis. A szirének után ez a sorozat egy különleges fantasy világba visz, ahol Sepora hercegnő és ellensége Tarik király között folyik a küzdelem.

Tartsatok velünk a hat állomásos blogturnéra, ahol számos érdekesség mellett tiétek lehet a könyv egyik példánya!


Eredeti cím: Nemesis
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 352
Fordító: Stier Ágnes
ISBN: 9789632617770
Sorozat: Nemezis 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,86)
Megrendelési link
Serubeli Sepora hercegnő az utolsó Kovács az öt királyságban. A spektórium, amit alkot, mindenkinek energiát ad, de apja most módot lelt rá, hogy fegyverré tegye, és mivel feltett szándéka, hogy háborúba kezd, a lánynak menekülnie kell előle. Az ellenséges vonalakon át Theoria királyságába menekül, de terve, hogy rejtőzködik, kudarcba fullad, amikor elfogják és az ifjú király szolgálatába kerül.
Tarik csak most vette át Theoria irányítását. és szembe kell néznie az országában dúló pestissel, ami polgárait tizedeli. Egy akadékoskodó szolgára van legkevésbé szüksége, aki a figyelmét szeretné felhívni magára. De Sepora hercegnőt nem lehet levegőnek nézni.  Amikor ők ketten végre szemtől-szembe találkoznak, valószínűtlen kapocs alakul ki köztük, ami úgy bonyolítja meg az életüket, ahogy azt egyikük sem képzelte volna.
Sepora képessége megmentheti Tarik királyságát a csendes pestistől. De megbízhat nemezise iránt érzett erősödő érzéseiben, vagy minden áron rejtse el, mire képes?

Az első mondat:


"Ha nem lennék ilyen gyáva, levetném magam Nuna hátáról Odalentre, az alattunk elnyúló mélységbe."

Véleményem


Bevallom, kicsit bajban vagyok ezzel az értékeléssel. No nem azért, mert nem tudom, mit írjak, egyszerűen ezek az egyiptomi nevek kikészítettek. Olvasás közben - miután megszoktam őket - abszolút nem zavartak, de bevallom, a visszaidézésükkel és még inkább a helyes leírásukkal bajban vagyok. 

Na de ennek ellenére térjünk rá a könyvre!

Úgy tűnik, olyan évem van, amikor rám találnak azok a fantasyk, amik olyanok mintha valahol játszódnának, de mégse. Gondolok itt pl. a Szunnyadó parázsra, ami kicsit a spártai államra emlékeztetett, vagy épp erre a könyvre, ami mintha az ókori Egyiptomban játszódna, de mégsem. És a jó hír, hogy eddig ezek nekem bejöttek, úgyhogy hajrá! 

Annak idején én is átestem azon a periódusomon, amikor egyiptológus akartam lenni, és oda meg vissza voltam a hieroglifákért. Sok ismerősöm járt így, ezért tulajdonképpen meglepő, hogy ez az első olyan YA regény, ami az egyiptomi világra hajaz és a kezembe akadt. Annyira adja magát. Persze itt nem esik szó hieroglifákról, ellenben van egy fontos folyó, van fáraó, piramisok - még ha nem is kőből -, rabszolgák, testfestés és még sorolhatnám. Az írónő tehát érezhetően visszanyúlt az ókori Egyiptomig, de nem kizárólagosan azzal a mitológiával dolgozott, inkább csak merített belőle. Vannak itt különleges erejű ásványok, mindenféle furcsa lény, és több királyság, amik elég bonyolult politikai kapcsolatban állnak egymásban. 

A két főszereplőnk két ellenséges királyság trónörököse. Sepora különleges képességgel rendelkezik: az utolsó kovács, aki az energiát biztosító ásványt képes előállító. Apja, a király ezt ki akarja használni, hogy több hatalomra tegyen szert, így Sepora megszökik. Így jut el a szomszédos, egyébként ellenséges királyságba - ez az a bizonyos, ami Egyiptomra hajaz. A könyv elején a másik főszereplőnk, Tarik rövid úton megörökli a fáraói címet. Bár eleinte külön-külön halad a két szál, elég nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb összeérnek, és így is van. A külön vicces a sztoriban az, hogy az olvasó mindvégig tudatában van, hogy Tarik gondjaira Sepora maga jelenti a megoldást, csakhogy ezzel ő nincs tisztában. Ez kelt egy kis feszültséget, ami viszi előre a sztorit - vajon mikor derülnek ki a titkok és milyen titkok vannak még? Vajon épp hogy beszélnek el egymás mellett? Vajon kinek az akarata győz?

Természetesen itt jön be a szerelmi szál is, ez a cím alapján nem különösebben meglepő. Viszont határozottan a romantikus szál javára kell írnom, hogy egyáltalán nem instant szerelem, sőt... Kifejezetten örültem, hogy Tarik és Sepora úgy ismerkedtek meg, ahogy, mert a helyzet minden szörnyűsége ellenére meglehetősen vicces volt, Sepora pedig nem alélt csettintésre Tarik karjaiba. Sőt, amikor már nyilvánvalóan közelítenek is egymáshoz - szépen, lassan, a szembetűnő vonzalom ellenére -, a lány akkor sem fér megmondani a magáét Tariknak, és ugyanúgy őrzi a fontos titkait és harcol azért, amit ő jónak gondol. Nagyon tetszett, hogy ennyire összetett lett a kapcsolatuk. És kifejezetten izgalmas, hogy mindkét fél okait és tetteit megértjük valamiképp. Amikor épp hülyeséget is csinál az olvasó szerint valamelyikük, tulajdonképpen az teljesen jól indokolható döntés. 



Ha mégis ki kellene emelnem valamit, ami nem vagy kevésbé tetszett, akkor azért tudnék találni egy-két dolgot, hiába volt nagyon szórakoztató a sztori, és rengeteg még benne a további lehetőség. 

Az előbb írtam arról, hogy a szerelmi szál lassan alakult, ami igaz is. Ezzel együtt a könyv elején volt egy furcsa pálfordulása Seporának. Önmagában nem lett volna vele gondom, de számomra kicsit hirtelen volt, szerintem ezt jobban ki lehetett volna fejteni.

Másrészt furcsa nekem, hogy ennyire sematikus a két királyságon kívüli három másik. Persze van még időnk felfedezni őket, nagy eséllyel ezek direkt szorultak háttérbe, de volt egy kis hiányérzetem. Ráadásul a közvetlen környezetünkben is maradnak nyitott kérdések, amik kicsit lógnak a levegőben, és nem tudom, kapunk-e rá válaszokat - például arra, hogy miért nem fontosabb kérdés, hogy egy királyság arra épül, hogy próbálnak kiskaput találni a halál ellen?

Ehhez jön hozzá, hogy itt-ott éreztem még hirtelen váltásokat. Míg az elején úgy látszik, fontos kérdésnek tetszenek a theoriai igazságtalanságoknak a társadalomban, útközben ez valahogy elsikkad, és hirtelen szinte csak a szépet látjuk. 

Ezzel együtt igazából élveztem a könyvet, mindenképp ajánlani tudom, az viszont kétségtelen, hogy itt-ott azért el kell engedni néhány kérdést. Cserébe viszont a szerelmi szál nem olyan rózsaszín, mint amilyen lehetne, sőt... Sepora álljon jó sokszor a sarkára, én szeretni fogom érte.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A Nemesisben fontos szerepet játszanak a fémek, melyek aztán megolvadnak. 
Minden blogon találtok majd egy-egy fémet, melynek az olvadáspontját kell megmondanotok. Segítségül megadjuk a vegyjelüket is.
A helyesen válaszolók között három példány kerül kisorsolásra. 
Ne feledjétek egy számra vagyunk kíváncsiak! Játékra fel! :)

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.03. Könyvvilág
06.07. Kelly&Lupi olvas
06.09. CBooks
06.12. Deszy könyvajánlója
06.13. Dreamworld
06.14. MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések