Breaking News

Jeffrey Brown: Jedi ​Akadémia {Értékelés + Nyereményjáték}

Jeffrey Brown: Jedi ​Akadémia

A blogturnéról




Hallottál már a Jedi képzőről?
Arról a helyről, ahol az ifjú padavanok az Erő segítségével tárgyakat emelgetnek, és ahol Kitmama a vuki tanár testnevelést oktat a diákoknak?
Roan Nochez régi vágya, hogy csillagpilóta legyen, de a tanév kezdetén mégis a Jedi képzőben találja magát.
A népszerű művész, Jeffrey Brown vicces történetei elevenednek meg a lapokon, és a tőle megszokott módon a nevetés most is garantált.
Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki Roan kalandjaiból, ezért június 6-tól 13 állomáson keresztül olvashattok a megjelent két kötetről. Megismerhetitek, sőt ha velünk játszotok, tiétek lehet az egyik példány!


Eredeti cím: Jedi Academy
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 160
Fordító: Horváth M. Zsanett
ISBN: 9786155501906
Sorozat: Jedi Akadémia 1.
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (4,2)
Megrendelési link
„Egész ​életemben arra készültem, hogy pilótasuliba fogok járni, mint a barátaim – de
nem vettek fel! Ám ekkor jött egy Yoda nevű kis zöld fickó, aki meghívott a Jedi Akadémiára. Az osztálytársaim most földönkívüliek, robotok és fénykard-suhogtató zsarnokok, akik tárgyakat tudnak mozgatni az akaratukkal! Hogyan versenyezhetnék velük? Mintha nem lenne így is elég nehéz a gimi…”

Ez az elképesztő eredetiséggel megírt könyv képregények, naplóbejegyzések, levelek, rajzok és újságkivágások segítségével idézi fel a gimis lét minden vicces és kínos pillanatát, frusztrációját és felszabadultságát – egyetlen történetbe sűrítve mindazt, ami felejthetetlenné teszi a középiskolás éveket.
A New York Times-bestsellerszerző Jeffrey Brown utánozhatatlan stílusát a Vader kicsi hercegnője, a Darth Vader és barátai és a Jó éjt, Darth Vader! című könyvekből már jól ismerhetjük. Brown ezúttal is gondoskodik arról, hogy szülők és gyerekek egyaránt önfeledten szórakozzanak a Star Wars-univerzum legviccesebb akadémiáján.

Véleményem


Kíváncsi voltam, mi vár rám ebben a könyvben, ugyanis imádom a Csillagok háborúja filmeket, de sosem tartoztam a brutálisan, elhivatottan hardcore rajongók közé. 

Szerencsére nem csalódtam, igazából a könyv humora volt az, ami megfogott. A történet nem túlságosan összetett vagy meglepő: főszereplőnk, Roan vadászpilóta szeretne lenni, ahogy apja és bátyja is. Csakhogy elutasító levelet kap, és félő, hogy csak a közeli mezőgazdász suliba mehet, amire egyrészt nem vágyik, másrészt tehetsége sincs hozzá. Ám ekkor, derült villámcsapás érkezik a levél, hogy a Jedi Akadémia viszont tárt karokkal várja. A probléma, hogy semmit nem tud a Jedikről, ráadásul túlkorosan kerül a suliba, osztálytársai már évek óta tanulnak, neki meg fel kellene zárkóznia.

Igazság szerint a legnagyobb logikai baki nekem itt volt, nem teljesen értem Roan felvételének alapját. Honnan értesült róla Yoda? És ráadásul pont Yoda, aki Anakinnál is hevesen tiltakozott, amiért idősebb, mint ahogy szokás. No de mindegy, igazából elég hamar elengedtem ezt a kérdést, és csak azzal foglalkoztam, ami előttünk állt.

A másik kérdés, amit kicsit el kellett engednem, a Star Wars féle realitás volt. Hogy mire gondolok? Nos, figyelembe véve azokat a dolgokat, amikről a Jedikről tudunk a filmekből, néhány dolog azért elég valószínűtlennek tűnik az iskolában. Ezek persze mind a humort szolgálják, meg persze az alapszituációt, hiszen egy olyan merev rendszerben, amilyet megismerhettünk korábban, nem igazán lenne működőképes egy ehhez hasonló gyerekkönyv.



Azt viszont nem lehet nem elismerni, hogy ez a képregény félelmetesen humoros, persze leginkább azoknak, akik ismerik az eredeti filmeket - régi elég -, ugyanis az utalások miatt válik igazán viccessé. Bár Yoda érthetetlen mondatait kicsit sokalltam - ennyire azért nem törte a nyelvet -, de önmagában az, ahogy a könyv kifigurázza a bölcs mondatait, a levesevését és még sorolhatnám, zseniális. De nem ez az egyetlen visszautalás, olvasás közben folyamatosan keresgéltem őket. De még szereplőkben is van ilyen: ugyan nincs CP3O-nk és R2D2-nk, de két rettenetesen hasonló másik robotunk igen. Meg egy wookie tanár az iskolában. Meg egy képregény az ewokokról.

Tehát annak ellenére, hogy a háttérvilágot mint nagy, baljós egészet, eléggé szabadon kezeli a sztori, cserébe nagyon sok mindenben mégis kifejezetten... star warsos a sztori. Nekem mondjuk az egyik kedvenc részem talán az az oldal volt, ahol láthattuk, hogyan épül fel egy fénykard. Nagyon gyerekkönyvesen oldották meg a kérdést, és bevallom, hangosan nevettem. De tényleg. Nem lövöm le a poént, de készüljetek fel rá!

Szóval összességében a humor fogott meg leginkább a könyvben, de szerintem ezek leginkább a Star Wars-t már ismerő olvasóknak jönnek át. Persze amúgy is vannak vicces jelenetek, önmagában is szórakoztató a történet, de sok ilyen direkt poént nem fog érteni az, aki nem látta a régi filmeket. 

Egyébként a történet rendkívül gyorsan olvasható. Egyrészt mert majdnem végig képregényes, ahol meg nem képregényt kapunk, ott leveleket képregényt a képregényben, iskolai értékelő lapot, órarendet és hasonló színes tartalmakat. És azt kell mondanom, én ezt felnőtt fejjel is rettentően élveztem. 

Kíváncsian várom, milyen kihívások várnak még a főszereplőnkre, és hogy milyen meglepetések várnak még ránk az első könyv vége után. És Roannel együtt nagyon várom a... nem, nem lövöm le a poént, nyugi. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Belelapozó



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,



Nyereményjáték


Bemutatjuk nektek a karaktereket, akik a Jedi Akadémián szerepelnek, néhányuk talán ismerős lehet. A feladat, hogy a nevüket írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. De ne izguljatok, ha újak a szereplők, a bloggerek nevüket elrejtették a bejegyzéseikben, úgyhogy ki is tudjátok rakni őket!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


Jedi Akadémia 1.
06/06 Olvasónapló
06/07 Insane Life
06/08 Függővég
06/09 Dreamworld
06/10 Deszy könyvajánlója
06/11 CBooks
06/12 KönyvParfé

Jedi Akadémia 2.
06/13 Olvasónapló
06/14 Deszy könyvajánlója
06/15 Dreamworld
06/16 Insane Life
06/17 Függővég
06/18 CBooks

Nincsenek megjegyzések