Breaking News

Jeffrey Brown: A ​padavan visszatér {Értékelés + Nyereményjáték}

Jeffrey Brown: Jedi ​Akadémia

A blogturnéról




Hallottál már a Jedi képzőről?
Arról a helyről, ahol az ifjú padavanok az Erő segítségével tárgyakat emelgetnek, és ahol Kitmama a vuki tanár testnevelést oktat a diákoknak?
Roan Nochez régi vágya, hogy csillagpilóta legyen, de a tanév kezdetén mégis a Jedi képzőben találja magát.
A népszerű művész, Jeffrey Brown vicces történetei elevenednek meg a lapokon, és a tőle megszokott módon a nevetés most is garantált.
Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki Roan kalandjaiból, ezért június 6-tól 13 állomáson keresztül olvashattok a megjelent két kötetről. Megismerhetitek, sőt ha velünk játszotok, tiétek lehet az egyik példány!


Eredeti cím:  Jedi Academy – Return of the Padawan
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 176
Fordító: Horváth M. Zsanett
ISBN: 9789638115195
Sorozat: Jedi Akadémia 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (4,2)
Megrendelési link
„A ​Jedi Akadémia végső soron ugyanattól jó, amitől a Darth Vader és fia volt, hogy a
sok star warsos külsőségen átsüt a személyes hitelesség, hogynemondjam a hideg űrön a lélek melege. Ezért szerettük annyira olvasni hatéves, első osztályba járó csemetémmel, és emiatt várjuk mind a ketten izgatottan a folytatásokat.” Varró Dániel
„Azt hittem, a második évem a Jedi Akadémián simán fog telni, és így is volt… eleinte. Építettem egy szuper robotot, tanulmányútra mentem egy jeges bolygóra, és messzire elkerültem Gammy galaktikus kajáját. Aztán minden összekuszálódott! A pilótaképzés sokkal nehezebb volt, mint vártam, a legjobb barátaim hanyagolni kezdtek, és az osztály zsarnokai megpróbáltak átcsábítani a sötét oldalra – ami egész jó mókának tűnt! És én még azt hittem, hogy az általános iskola volt nehéz…”
A Jedi Akadémia-sorozat folytatása az előző részhez hasonlóan képregények, naplóbejegyzések, levelek, rajzok és újságkivágások segítségével idézi fel a sulis lét minden vicces és kínos pillanatát.
A szerző a Vader kicsi hercegnője, a Darth Vader és barátai és a Jó éjt, Darth Vader! című könyvekből jól ismert Jeffrey Brown-stílussal ezúttal is gondoskodik a felnőttek és gyerekek önfeledt szórakozásáról.

Véleményem


Ez újfent nagyon aranyos volt, és igazából, bár meglehetősen frusztrálóan alakultak a dolgok, azt hiszem, az első rész végének tükrében ez volt a jó irány.

Roan meg volt győződve róla, hogy a második év gyerekjáték lesz. Végre belerázódott a Jedi szerepkörbe, rájött, hogy valóban megvan benne a tehetség, már akadtak barátai és ráadásul a pilótaképzés következett a második évben, amit egyrészt imád, másrészt biztosan tehetséges, mivel az egész családja ezt csinálja, harmadrészt erre készült egész életében.

Igen, jól sejtitek, hogy csalatkoznia kellett abban, hogy a második év mennyire lesz jó. Szépen, lassan mindenről, amire készült, kiderül, hogy nem jön be. És ahogy lenni szokott, ha egy dolog elromlik, majd még egy, akkor azt követi még egy harmadik is, ráadásul minél rosszabb a helyzet, annál inkább örvénybe kerül Roan is. Bizonytalanná válik, így pedig félelmetes marhaságokat csinál, amitől csak még rosszabb lesz az egész.



Viszont tudjuk, hogy konfliktus nélkül nem működhet egy történet, és bár biztos vagyok benne, hogy a sima hétköznapok is kellően érdekesek lennének a Jedi Akadémián, azért szükség van arra, hogy ne menjen minden simán.

Néhány új elem is van a történetben, annak ellenére, hogy a helyszíneket és a szereplőket nagyrészt már ismerjük. Számomra kevéssé volt izgalmas, mindenesetre érkezett egy új háziállat a padavanokhoz, akiről gondoskodni kellene.

Ennél több vizet zavar az új konyhás, aki első ránézésre nem - meg sokadikra sem - ígér túl sok jót. Bevallom, nekem az ő poénjai valahogy... túl nyilvánvalóak voltak egy-egy mondaton kívül. Egy idézetet emelnék ki tőle, mert egyszerűen muszáj: "Ne félj elrontani a receptet, akkor is ehető lesz. Nem fogsz éhen halni, csak rosszabb lesz az íze."

Cserébe viszont kevesebb életbölcsességet kaptunk Yodától, amit bevallom, nagyon sajnálok, mert azokon viszont jól szórakoztam. Igaz, egy idő után ha hivatkozni akarnak az eredeti sztorikra, unalmassá válhatnak. De Yoda még mindig Yoda, még akkor is, ha a viccesebb oldalról fogjuk meg a karaktert.

Aztán talán a legnagyobb változás, ami a sztori ívét is befolyásolja: a diákok rátaláltak az űrbéli Facebookra, amit holokönyvnek hívnak. Így a képregények és mindenféle egyéb extra tartalom (pl. menü, képzési infók, értékelések stb.) mellé bekerültek most ezek a holokönyves beszélgetések is. Kifejezetten vicces gondolat szerintem, és mivel a mai fiatalok olvassák, okos ötlet, mert könnyű vele azonosulni, és tanítani is lehet vele. Pl. a közösségi oldalak veszélyeiről, ami ebben a sztoriban remekül sikerül is.

A kedvenc részem mégis talán az utolsó 1-2 oldal lett! Az a csavar, hú, de várom, ebből mi sül ki a folytatásban. 


NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Belelapozó



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,



Nyereményjáték


Bemutatjuk nektek a karaktereket, akik a Jedi Akadémián szerepelnek, néhányuk talán ismerős lehet. A feladat, hogy a nevüket írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. De ne izguljatok, ha újak a szereplők, a bloggerek nevüket elrejtették a bejegyzéseikben, úgyhogy ki is tudjátok rakni őket!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


Jedi Akadémia 1:
06.06. Olvasónapló
06.07. Insane Life
06.08. Függővég
06.09. Dreamworld
06.10. Deszy könyvajánlója
06.11. CBooks
06.12. KönyvParfé

Jedi Akadémia 2.
06.13. Olvasónapló
06.14. Deszy könyvajánlója
06.15. Dreamworld
06.16. Insane Life
06.17. Függővég
06.18. CBooks

Nincsenek megjegyzések