Breaking News

Ilyen lesz a Jane Austen font!

Korábban már írtam róla, hogy Jane Austen halálának 200. évfordulója van idén, aminek okán Austen arca került egy adag ünnepi két fontosra. (Egyébként nem ez az egyetlen módja a megemlékezésnek: Austenra emlékező padok is készültek.)

De úgy tűnik, ez nem bizonyult elégnek, ugyanis a britek egyik legnépszerűbb klasszikus szerzője végül egy papírpénzre, egészen pontosan a 10 fontosra is rákerült.



Az új fonton nem csak Jane Austent magát láthatjuk, hanem a valószínűleg leghíresebb szereplőjét, a Büszkeség és balítélet főszereplőjét, Elizabeth Bennetet is.

Emellett az életéhez kapcsolódó más dolgok is helyet kaptak rajta: például a testvére, Edward háza, ahol élt, és az asztal képe, amelyen alkotott.

Mindezeken felül egy idézetet is láthatunk rajta a Büszkeség és balítéletből, ami tartalmából fakadóan Molyon is például a legtöbbször csillagozott idézet a könyvből, de azért... a rajongók rámutattak a választás visszásságára is. Ő lenne az idézet:

Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.

Maga az idézet tök jó, csakhogy: egyrészt nehéz Austenhoz kötni, első blikkre nagy eséllyel kevesen mondanák meg, honnan származik. Másrészt a könyvben a kevéssé népszerű Caroline Bingley szájából hangzik el a mondat, és nyilvánvalóan kevéssé ért egyet a tartalmával, egész más célja van vele.

Az új pénzről a Bank of England egy szakembere is mesélt, érdemes meghallgatni:


Nincsenek megjegyzések