Breaking News

Új infók a közelgő Árnyvadász novellákról

Cassandra Clare kapott egy kérdést a Ghosts of the Shadow Market novellákra vonatkozóan. A kérdő egészen pontosan arra volt kíváncsi, kell-e olvasni ezeket a novellákat a harmadik Gonosz fortélyok regények előtt, vagy azok nélkül is érthető lesz a regény. 



Az írónő válasza:

Úgy gondolom, abban a sorrendben érdemes olvasni a könyveket, amelyek ugyanabban az univerzumban játszódnak, amilyen sorrendben megjelentek. Az írók általában nem publikálják összevissza a regényeiket - nem írunk egy regényt azért, hogy aztán reménykedjünk, hogy senki nem olvassa el, amíg nem adjuk ki a következőt is, ez elég nagy butaság lenne tőlünk. 
Szóval úgy gondolom, a novellák elolvasása gazdagítja a Queen olvasásai élményét. Másrészről nem szeretném, ha azt érezné valaki, hogy olvasnia kell a regényeken kívüli történeteket. Úgyhogy nézzük így: olvashatod a Lady Midnightot a Történetek az Árnyvadász Akadémiáról nélkül? Persze. Kihagyod vele, hogy Simon és Izzy miért jegyzik el egymást, kihagysz lényeges dolgokat Emma és Julian parabatai szertartásából és néhány érdekes elemet Mark és Kieran háttértörténetéből. De ettől még tökéletesen értheted és élvezheted a Lady Midnightot. 
Ugyanígy van a Queen of Air and Darkness-szel, ha nem olvasod a Ghost if the Shadow Market novellákat - kihagyd néhány menő részletet Kit családjának múltja és az Elveszett Herondale kapcsán, apróságokat Jemről és Tessáról, amik majd a QUAAD-ban tetőznek be,, és néhány részletet Alec és Magnus történetéből és a családjukról, ami majd felbukkan az utolsó Gonosz fortélyok regényben. Ha nem olvasod a novellákat, az nem teszi tönkre a regény olvasási élményét. Viszont az elolvasásuk gazdagítja a regény olvasását is. Teljesen a ti döntésetek.


De ez még nem minden. Felmerült az a kérdés is, halljuk-e majd Alecet spanyolul beszélni a novellákban? 

Ahogy láthattuk az Árnyak urában, Alec még mindig tanulja a spanyolt. Próbálkozik, de még mindig kicsit trükkös így kommunikálnia, bár személyesen őt hívják, hogy segítsen Jemnek és Tessának Buenos Airesben egy olyan feladatban, amiben csak ő tud. Ezért megy vele Lily: ő folyékonyan beszél spanyolul. Raphael miatt tanulta meg. Magnus persze szintén folyékonyan beszéli a spanyolt, de Alec és Magnus általában próbálják úgy összehozni a dolgokat, hogy legalább egyikük otthon legyen Max babával. (Ne aggódjatok, így is látni fogjuk Magnust és Max babát a történetben, plusz egy meglepetés vendéget is...)


Láthatjuk majd Lily reakcióját arra, hogy Malec Raphaelről nevezte el a gyerekét?
Igen! A Learn About Loss, ami a hetedik novella, egy road trip lesz Lily és Alec számára - olyasmi, amilyen a Thor: Ragnarok (korunk kétségtelen klasszikusa) volt Thor és Hulk számára. Lily és Alec együtt találnak majd rá a kis Rafaelre, Lily megnyílik majd Alec számára a múltját illetően, amit szerintem elég meglepőnek találtok majd.

1 megjegyzés: