Breaking News

Rebecca Ross: A ​királynő felemelkedése {Értékelés + Nyereményjáték}

Rebecca Ross: A ​királynő felemelkedése

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Rebecca Ross: A királynő felemelkedése című regényét. Egy vérbeli fantasy történet elevenedik meg a lapokon, ahol a hősnőnk belecsöppen az  intrikákkal teli hatalmi harcokba, rá kell jönnie, hogyan segíthetné a valódi uralkodót a trónra. Érdemes követni a hat állomást, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk helyes megfejtői között.


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 384
Fordító: Bihari György
ISBN: 9789632617596
Sorozat: The Queen 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,03)
Megrendelési link
Briennának ​csak két vágya van: egy sikeres vizsga, hogy hivatott lehessen, és egy
pártfogó. A valeniai híres Magnalia Házban, ahol felnőtt, elvben felkészítették erre az életre. Mert vannak, akiket ösztönös tehetséggel áldott meg a sors az öt hivatás – a művészet, a zene, a színjátszás, az ékesszólás és a tudás – valamelyikével, ám Brienna csak hosszas vívódás után talált rá a magáéra, a tudásra. Így hát bekövetkezik az, amitől a legjobban félt, és nem talál magának pártfogót. Hónapokkal később váratlan fordulattal jelentkezik a reménybeli pártfogó egy kegyvesztett lord személyében. A lány kelletlenül fogadja el az ajánlatot, mert gyanakszik a lord szándékaira. Ám a történet nem ilyen egyszerű, mert javában folynak az előkészületek a valeniai királysággal rivalizáló Maevana uralkodójának megbuktatására, hogy a jogos – és varázserejű – királynőt juttassák vissza a maeván trónra. Sokan vannak az összeesküvők, köztük olyanok, akik közelebb állnak Briennához, mint azt a lány gondolná. A készülődő háborúban Briennának választania kell a hivatás és a vér szava között.

Az első mondat:


"A Magnali Ház olyan intézmény volt, ahol csak a gazdag, tehetséges lányok szentelhetik magukat a hivatásuknak."

Véleményem


Szinte nem is tudom, hol álljak neki az értékelésnek. Mindenesetre az első benyomás ne befolyásoljon titeket: én azt hittem, spoileres a cím, és már előre szidtam, aki ezt kitalálta, de megnyugtatok mindenkit, nem annyira nyilvánvaló a dolog, mint az elsőre gondolnánk.

A történet szerint főhősnőnk, Brienna egy bentlakásos lánynevelő intézetbe kerül egy másik világban. Azért különleges a helyzet, mert ide csak nagyon kevés növendék kerül, ők pedig kifejezetten tehetségesek. Öt mesterséget oktatnak (pl. zenét, ékesszólást), és minden mesterséghez egy-egy tanár, illetve egy-egy diák tartozik. Amikor a lányok hét év alatt megtanulják a mesterség minden csínját-bínját, ők maguk is mesterré válnak és egy pártfogóhoz kerülve elkezdik gyakorolni a mesterségüket. Brienna semmiben sem különösen tehetséges, ráadásul a többiekkel ellentétben nem is jó származású, hiszen zabigyerek, és nem is tudja, ki volt az apja. A nagyapja mégis ragaszkodik hozzá, hogy ott tanuljon, és végül sikerrel jár: Brienna bekerül az iskolába így is, pedig már mind az öt mesterségre megvan a diák.

A felvezető után a már felnőtt Briennával találkozhatunk, aki eddigre végigjárta már az összes mesterséget, mígnem megállapodott az egyiknél. Csakhogy minden a feje tetejére áll, amikor váratlanul belekeveredik a szomszéd állam lázadásába.

Na jó, nagyon leegyszerűsítettem a történetet, de egyrészt elég nehéz összefoglalni, másrészt a könyv elején nagyon sokáig a Magnalia házban tartózkodunk, így gyakorlatilag majd a történet felét elmeséltem már az első bekezdéssel. A kezdeti problémám pontosan ez volt a könyvvel. Nagyon érdekelt Brienna rejtélyes múltja, hogy megkapja-e a mesteri köpenyét, hogy mi lesz Cartier mesterrel, akivel nagyon jól működött a kémia már a kezdetektől... De ezzel együtt sajnos nagyon megdöbbentem, hogy a regény majdnem fele még kapcsolatban is alig állt a címmel. Nem mondanám, hogy konkrétan unalmas volt a könyv eleje - de határozottan nem pörgött. Az tény, hogy szépen bevezette a későbbi eseményeket, de szerintem arányaiban túlságosan hosszúra sikerült, főleg, hogy ezeknek a napoknak mennyire (nem) volt jelentősége később, csak kicsikét.

Szóval a regényt két részre lehet bontani: van a nagyon hosszú felvezető rész a Magnalia házból, amikor is Brienna készül a mestervizsgájára. Utána pedig van a regény második fele, amikor "kirepül a madárka", nem is akárhogyan, hanem rögtön egy összeesküvés közepére, és mindenféle intrikába, hazugságba, árulásba, harcba keveredik.



A magam részéről jobban örültem volna, ha az első fele a könyvnek kicsit rövidebb, a második meg kicsit hosszabb. Mindkettő jó volt a maga nemében, de az első fele annyira hosszúra nyúlt, hogy hosszú-hosszú oldalakon keresztül még csak azt se tudtam belőni, merre tart a történet, és egyedül az igen kétséges Brienna-Cartier kémiára számíthattam "olvasáselőlendítő" motivációként.

A második fele viszont nagyon kitett magáért. Egy sor rejtélyről hull le a lepel, mindenféle meglepetés és fordulat következik (igaz, ezeknek a nagy részére hamarabb rájöttem, de nem zavart), és kifejezetten izgalmas és érdekes volt nézni, hogyan épül fel egy ilyen összeesküvés, és hogyan ismerjük meg az egyes karaktereket egyre jobban és jobban.

Brienna motivációit egyébként nem mindig értettem, leginkább a végső cél kapcsán. Nem igazán tudtam hova tenni, hogy ez a halálig terjedő hűség valaki iránt, akit alig ismer, és nem is úgy nőtt fel - nem megyek bele részletesebben, még akkor se, ha ezt most nem teljesen értitek, de spoilerezni nem szeretnék.

A világ egyébként nagyon tetszett. Igen érdekes ötlet volt ekkora szerepet szánni egy mini leánynevelő intézetnek, és egészen érdekes a mesterekre épülő társadalom ötlete is. Valójában ez az ötlet az oka, hogy igazából nem volt unalmas a nagyjából eseménytelen első rész sem.

De azért a második sokkal-sokkal jobb lett, szóval ha némileg kevésnek találjátok az akciót, akkor tőlem jön a megnyugtatás: be fognak indulni a dolgok.

A szerelmi szálat kifejezetten szerettem, bár itt pont egy kicsit lassabb épülésre szavaztam volna. Nagyon tetszett a könyv elején a lassú megismerés, és annak felismerése, hogy itt valami több is leheta háttérben. Viszont később olyan hiperszónikus sebességre kapcsoltunk, amit igazán bánok. Nagyon aranyos jeleneteket kaptak a szereplők, és elvártam volna egy olyan igazi, "na most" jelenetet.

Összességében egyébként nagyon tetszett a könyv, kicsit sajnálom, hogy ennyire lassan indult be. A világ érdekes, a szereplők is szerethetőek. A történetet viszont nagyon könnyen szétvághatjuk kétfelé, lassú és pörgős részre.

Ami a lezárást illeti: bevallom, számomra a végét nézve kicsit meglepő, hogy ez egy sorozat első kötete. Szerintem tökéletes lezárás lenne az is, amit kaptunk ennek a könyvnek a végét. Nem csak nem függővég, de számomra tökéletes lezárás is. Persze, nem mondom, hogy nem lehet még miről írni a világban, és hogy bánom a szereplők későbbi visszatérését, csak valahogy nekem minden kerek volt így. Szóval ha valaki fél a sorozatoktól, és inkább önálló köteteket olvas, szerintem ebbe akkor is bátran belevághat.

AJÁNLOM



Nyereményjáték


A regényben jelentős szerepük van a csillagképeknek, a tudóspalánták a vizsga után a köpenyük hátán viselik a választott csillagkép hímzést. Minden állomáson találtok egy csillagképet, melynek a magyar megnevezését kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Vigyázat, nem mindegyik zodiákus jegy!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.




A turné menetrendje


11.11 Deszy könyvajánlója
11.13 Dreamworld
11.15 Spirit Bliss
11.17 Sorok között

Nincsenek megjegyzések