Breaking News

K. A. Tucker: One ​Tiny Lie – Egyetlen kis hazugság {Értékelés + Nyereményjáték}

K. A. Tucker: One ​Tiny Lie – Egyetlen kis hazugság

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó elhozza nekünk idén novemberben a Tíz apró lélegzet folytatását. A 2. kötetben végre jobban megismerhetjük Kacey húgát, Livie-t is, és természetesen kiderül többek között az is, hogy ő miképpen dolgozta fel a gyászt, amit szülei elvesztése okozott. A múlt árnyai azonban a jövőjét is befolyásolhatják, hiszen Livie megkezdi az egyetemi éveit, ami miatt nemcsak a nővérétől, de minden megszokottól távol kerül. A lánynak muszáj lesz kilépnie a komfortzónájából, új és nehéz döntéseket hoznia, és talán, ha megengedi magának, még a szerelem is rátalálhat. Ha Ti is kíváncsiak vagytok arra, hogy Livie sorsa miképpen alakul, akkor tartsatok velünk, és játszatok az Egyetlen kis hazugság három példányának egyikéért!


Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 384
Fordító: Szujer Orsolya
ISBN: 9789634572053
Sorozat: Tíz apró lélegzet 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,28)
Megrendelési link
Menekülés a hazugságok elől.

Livie Cleary mindig is maga volt a tökéletesség – de hamarosan rá kell jönnie, hogy a
tökéletesség nem is olyan nagyszerű, mint amilyennek beállítják, és az ember bizony néha hibázik, miközben próbálja kideríteni, ki is ő.

„Hadd legyek rád büszke!” Ezek voltak Livie apjának a hozzá intézett utolsó szavai. A szülei tragikus halála óta eltelt hét évben Livie minden tőle telhetőt megtett, hogy minden egyes döntésével, szavával, tettével eleget tegyen ennek, miközben hatalmas erővel és érettséggel gondoskodott a nővéréről. De most, hogy elkezdődnek az egyetemi évei, váratlan kihívások teszik próbára a kitartását – és a szívét.

Livie sziklaszilárd tervvel érkezik a Princetonra, és ezt végig is akarja vinni: remek eredményeket érni el az óráin; bejutni az orvosira; és találkozni egy rendes, tiszteletre méltó sráccal, akihez egy nap majd hozzámehet. Tervében egyáltaln nem szerepelnek vodkabombák, sem egy imádnivaló, bulikirálynő szobatárs, akinek nem tud nemet mondani, sem Ashton, az evezőcsapat arrogáns – és hihetetlenül vonzó – kapitánya, aki eddig sosem látott dühkitöréseket vált ki Livie-ből. Ami ennél is rosszabb, hogy Ashton a legjobb barátja és lakótársa annak a Connornak, aki viszont tökéletesen megfelel Livie elvárásainak. De akkor meg miért Ashton jár folyton a fejében?

Az első mondat:


"Elmenekülök."

Véleményem


Az első részt nagyon szerettem ugyan, viszont tagadhatatlanul megviselt. Épp ezért tartottam kicsit a folytatástól, mert valahogy nem éreztem úgy, hogy olyan hangulatban vagyok, amikor depis szereplőkről szeretnék olvasni. 

Livie viszont nagyon más, mint a nővére volt. Kifejezetten érdekes volt látni, hogyan lehet őket párba állítani - illetve olyanok, mint egy skála két vége. Amíg Kacey minden létező marhaságot elkövet és a lehető legrosszabb döntéseket hozza meg, addig Livie pontosan ennek az ellentétét követi: tökéletes. Nagyon érdekes, hogy a Livie, akit megtanultunk az első részben tökéletesnek látni, mennyire nem az. Illetve... nem is ez volt furcsa, hiszen azt tudjuk, hogy senki sem tökéletes - viszont érdekes volt látni, hogy nála ez a tökéletesség ugyanolyan problémás, mint Kacey esetében a züllés. Ez Livie védekező mechanizmusa, és kifejezetten élveztem, hogy ezúttal egy olyan defektes szereplő kerül a középpontba, akinek a defektjénél az is kérdés, hogy probléma-e egyáltalán.



Probléma-e az, ha valaki a végletekig tökéletes? Ha meg akar felelni egy álomképnek, egy előre meghatározott tervet követni bármi áron? Bizonyos szempontból ez sokkal bonyolultabb kérdés, mint Kacey esete. Kacey-nél bárki megmondhatja, hogy gondok vannak vele, Livie-nél ez viszont igazából a legtöbb emberben fel sem merül. És ha mégis... jogos a kérdés, hogy miért probléma a tökéletességre való törekvés? 

Nagyon élveztem, ahogy kedvenc dokim, Dr. Stayner megint mennyire tökéletes volt. Egész máshogy kellett állni a mostani esethez, de nem csalódtam benne. Sőt! Legszívesebben jól megölelgetném. Szobrot kéne róla mintázni, hogy lássuk, milyen egy tökéletes doki. Kifejezetten élveztem, hogy itt-ott határozottan átlépi a határokat, de az ember mégis végig bízik benne. Dr. Staynernél az ember megtanulja elfogadni, hogy bármit mond, bármekkora marhaságnak tűnhet is elsőre a tanácsa, bizony érdemes hallgatni rá, mert az általában működik. Örülök, hogy most még egy fokkal többet is kaptunk belőle, ráadásul Livie esetében sokkal több lehetősége adódott a játékosságra. Nagyon jókat mosolyogtam minden egyes alkalommal, amikor felbukkant, még ha csak egy telefonbeszélgetés erejéig is. 

Egyébként ha a nagy egészet nézzük, igazából hangulatában engem ez a könyv sokkal inkább az Off-Campus sorozatra emlékeztetett, mint a Tíz apró lélegzetre. Itt is megvan mindenkinek a maga lelki terhe, amit cipel magával, a szituáció viszont sokkal egyértelműbb, mint az első részben volt. Ráadásul míg az első kötetben a főszereplőnket egy óriási trauma magával rántotta, itt inkább a másik szálon kapjuk a nagyobb problémát. Összességében sokkal rizikósabb volt a Tíz apró lélegzet szála, mint ez - de ezt egyáltalán nem bántam. Ez egy másik történet, de nem kevésbé szórakoztató - sőt. 



Kifejezetten imádtam Livie lassú felszabadulását, és hogy mintegy gyógyulás jelleggel járt bulizni. Ugyan sosem voltam tökéletesség-hajkurászó, én ahhoz túlságosan rendetlen és rendszertelen vagyok, viszont Livie visszahúzódásával, azzal, hogy nehezen tud mit kezdeni a szociális helyzetekkel, nagyon is könnyen tudtam azonosulni. 

Mellé tökéletes választás volt a másik főszereplő, Ashton. Bevallom, kíváncsi voltam, hogy tud kihozni az írónő Ashtonból egy fogyasztható álompasit, azokután, ahogy indult az egész. Persze, izgalmas volt, de mégis volt vele kapcsolatban ellenérzésem, több okból is. Azt viszont nem tudtam tagadni, hogy már az első pillanattól éreztem az összekattanást - tökéletesen hozta össze őket K. A. Tucker, tényleg olyan volt Ash-ről és Livie-ről olvasni, mintha csak együtt lennének tökéletesek, az élet mégis mindent az utukba gördít kihívásként. Épp ezért küzdött bennem a szurkolólány és az eszem - de szerencsére hosszú távon utóbbit is sikerült bőven meggyőzni. 

Nagyon ajánlom elolvasásra ezt a könyvet, nagyjából mindent imádtam benne, alig tudtam letenni. A szereplők szerethetőek, a konliktusok - talán a kicsit erőltetett szerelmi háromszög kivételével - jól voltak, a lelki traumák abszolút hitelesek, imádtam a régi szereplők visszatérését és egyébként az új mellékszereplőket is. 

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Dr. Stayner, Livie pszichiátere adta az ötletet mostani nyereményjátékunkhoz. A játék során “híres” magyar pszichológusokat/pszichiátereket kell felismernetek kép és leírás alapján. A rafflecopter doboz megfelelő soraiba az orvosok nevét várjuk. 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, 2010-től professor emerita.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.12. Könyvvilág
11.14. CBooks
11.16. Deszy könyvajánlója
11.18. Sorok között
11.20. Angelika blogja
11.22. Never Let Me Go
11.24. Dreamword

Nincsenek megjegyzések