Breaking News

NE dőljetek be a könyves piramisjátéknak! Ez nem OKÉ!




Már foglalkoztam a témával a Deszy könyvajánlója csoportban és a Deszy könyvajánlója Facebook oldalon is, de mivel azóta megint kellett ilyen bejegyzéseket törölnöm, ismerősöknél is láttam, és privátban is megkerestek, újra foglalkoznom kell a témával.

Láttátok mostanában ezt az üzenetet? Vagy valami ehhez hasonlót?


Sziasztok!
Olyan embereket keresek, akik szeretik a könyveket és részt vennének egy nagy könyvajándékozásban! 😍 📖
Csak annyit kell tenned, hogy egy új könyvet (csak egyet) elküldesz egy ismeretlennek akinek az elérhetőségét tőlem fogod megkapni. Te is nagyjából 36 könyvet fogsz kapni. 📚 
Ha szeretnél részt venni írj nekem egy OKÉ üzenetet. 
Csatlakozz bátran! Nagy élmény lesz! 😊❤


Én először tavaly karácsonykor találkoztam vele, akkor kezdett el terjedni sok-sok könyves csoportban, azóta viszont újra felütötte a fejét - karácsonykor az ajándékra-ajándékozás élményére vágyókat, most pedig a koronavírus miatt unatkozókat-reményt-közösségi érzést keresőket veszi célba a játék.

A tavaly karácsonykor terjedő "36 könyves" átverésről még az Independent is írt - ez a mostani ugyanaz, csak kiszedték belőle a karácsonyi apropót.

Közben viszont kicsit elkezdtem kutatni a témában, hogy a saját bejegyzésemet megírjam, és már 2009-es tájékoztató posztokat is találtam könyves piramisjátékok kapcsán. ITT


Mert bizony, ez egy piramisjáték.

Mi is az a piramisjáték?

Kezdjük sokak kiindulópontjával, a Wikipédiával a definíciót:

A pilótajáték vagy piramisjáték olyan nem fenntartható hierarchikus pénzügyi hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, a „piramisban” felette elhelyezkedő személyek kapják meg. 


Így néz ki egy klasszikus piramisjáték:
(bocsánat, a videó angolul van, de az illusztrációkból angolul tudás nélkül is érthető lesz)





És még egy, a TED-Ed csatornáról - sajnos szintén csak angolul:




És még egy:




Na de menjünk kissé tovább a piramisjáték definíciójával, ugyanis erre a BTK-nak (igen, a Büntető Törvénykönyvnek) is van meghatározása:

412. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Bezony. A piramisjátékot a BTK bünteti.

(Persze feleslegesen pánikolni nem kell, ha esetleg jelentkeztél ilyesmire, minden bizonnyal nem téged fognak megtalálni egy ilyen relatíve apró ügyben, amit ráadásul nem te kezdeményeztél, de azért jobb tudni róla.)


Ebben a konkrét könyves esetben természetesen nem pénzt adnak az emberek másoknak, hanem a könyveiket finanszírozzák meg.

Te elküldesz egy könyvet - cserébe 36-ot kapsz. Remekül hangzik, nem igaz? 

De gondold végig! Honnan jön az a 36 könyv? Egyet beteszel a közösbé, oké - de még akkor is van 35 könyvnyi különbség!

Hogyan kaphatsz te 36 könyvet, amikor a játék minden résztvevője csak egy könyvet küld valakinek? Te is. 

Honnan van a másik 35? 

A probléma az, hogy a rendszerbe nem kerülnek be könyvek mecénásoktól, kiadói felajánlásokból, esetleg könyvtárak leselejtezett könyveiből. Ilyet ez a rendszer sosem ígér - így viszont a rendszerben csak annyi könyv mozog, amennyit betettek. 

Akkor tehát honnan jön a 35 könyv? 

Más emberektől, nyilván.

Te elküldesz egy könyvet valakinek. És másik 35 ember is elküld könyvet valakinek. És ez így megy minden egyes belépővel - egészen addig, amíg a végére nem ér a rendszer. 

Egyszer ugyanis a végére jut - és azok, akik a végén maradnak, elküldték a maguk kis könyvét valakinek, viszont soha nem fognak kapni senkitől könyvet.

Ugyanis gyakorlatilag a piramis alján lévő könyvfeladók finanszírozták meg a piramisban fölöttük lévő emberek könyveit


Ha valaki akár csak alapszinten belegondol ennek a matematikájába, egyszerűen nem jön ki az egyenlet. 

Tegyük fel, hogy mindenkinek 6 embert kell beszerveznie!

1. kör: 1 ember
2. kör: 1+6=7 ember
3. kör: 1+6+6*6=43 ember
4. kör: 1+6+6*6+6*6*6=259 ember
5. kör: 1+6+6*6+6*6*6+6*6*6*6=1555 ember
6. kör: 1+6+6*6+6*6*6+6*6*6*6+6*6*6*6*6=9331 ember
7. kör: 1+6+6*6+6*6*6+6*6*6*6+6*6*6*6*6+6*6*6*6*6*6=55987 ember
8. kör: 1+6+6*6+6*6*6+6*6*6*6+6*6*6*6*6+6*6*6*6*6*6+6*6*6*6*6*6*6=3 35923 ember
9. kör: 1+6+6*6+6*6*6+6*6*6*6+6*6*6*6*6+6*6*6*6*6*6+6*6*6*6*6*6*6+6 *6*6*6*6*6*6*6= 2015539 ember
...
...
...

Könnyen belátható, hogy ez a rendszer így nem fenntartható hosszú távon, hiszen egy ponton nem lehet tovább növelni.


Nézzük máshogy, a konkrét könyves példával, ne számoljunk a lánccal, csak azzal, hány könyv van a rendszerben, hány ember van a rendszerben és ezeknek az embereknek összesen mennyi könyvet ígértek!

Mivel mindenki egy könyvet küld valakinek, a rendszerben ugyanannyi könyv van elvileg, mint amennyi ember benne van. 

Tehát ha van 100 emberünk, akik elküldtek egy-egy könyvet valakinek, akkor a képzeletbeli rendszerben mozog 100 könyv. Igen ám, de mindenkinek 36 könyvet ígér a rendszer. Az 100 ember esetében 3600 könyv! Hogyan lesz 100 könyvből 3600 könyv? A válasz egyszerű: sehogy. 

Megbukik, amint elfogy a bent lévő 100 könyv.

(Egyébként pont a fenti két matematikai levelezetés miatt az is könnyen átlátható, hogy a beígért 36 könyv is csak légből kapott lehet. Hiszen mi van akkor, ha csak 10 ember lép be a rendszerbe - akkor egyetlen ember sem kap 36 könyvet, hiszen összesen 10 könyv van a rendszerben.)



A kockázat tehát óriási. Könnyen lehet, hogy te éppen jól fogsz járni, és valóban megkapod a beígért 36 könyvet - igaz, ebben az esetben is együtt kell élned azzal, hogy mások miattad (is) jártak pórul. Mert bizony lesznek olyanok, akik elküldik a maguk kis könyvét - de sosem kapnak vissza semmit, még akkor sem, ha valóban mindenki becsülettel feladja azt az egy könyvet. 

Emellett persze ha ennek van egy központi szervezője és nem transzparens, vagyis nem átlátható a rendszer, akkor ennél nagyobb visszaélésekre is bőven van lehetőség.

(A kockázathoz persze még hozzátartozik az is, hogy pontosan tudjuk, könyv és könyv között is van különbség. Simán benne van, hogy még az átverés ellenére is megkapod a 36 könyvet, de mind régi, téged egyáltalán nem érdeklő kötet lesz.)

És akkor még olyan apróságokról nem is beszéltünk, hogy idegeneknek kell kiadnod a személyes adataidat - és ha van egy központi elosztója a könyveknek, akkor az óriási adatbázist tud összegyűjteni nevekkel és címekkel, amit aztán fene se tudja, mire használ majd...


Mik a piramisjáték gyanús jelei?

  • Magas hasznot/hozamot ígérnek minimális befektetéssel
  • A "program" tartalmazza, hogy hívj meg ismerősöket, szervezz be családtagokat, barátokat, oszd meg minél több helyen, hogy minél több ember csatlakozhasson


Kérlek titeket, ne dőljetek be a piramisjáték jellegű könyvajándékozós átveréseknek, ne osszátok tovább a csoportokban!

Jól hangzó ígérettel árverni a jószándékú és naiv könyvmolyokat nem oké.

Megértem, hogy vonzó az ígéret, de ezek a piramisjátékok úgy vannak kitalálva, hogy csak kevesen járnak jól vele, és gyakorlatilag az ő hasznukat a többiek finanszírozzák meg.

Ha szeretnétek több könyvhöz jutni, inkább figyeljétek a kiadói és könyvkereskedői nyereményjátékokat, a bloggerek játékait, a blogturnés játékokat. Ezek általában megbízhatóak és ha nem is biztos a siker, legalább nem lesz bukta a vége.

Vagy ha nagyon játszani akartok az ismerőseitekkel meglepikönyveset, akkor szervezzetek ajándékozós láncot kis körben ti magatok - ebben az utolsó küld könyvet az elsőnek, és így valóban körbeér a rendszer és igazságos.
Persze ilyen esetben nem lesz az a jól hangzó ígéret, hogy több könyvet kapsz, mint amennyit elküldtél, viszont tényleg mindenki boldog lehet a végén.





Ajánlott olvasmányok:

4 megjegyzés:

  1. Lesz mit belinkelgetnem végre az embereknek, ha újra felbukkan majd ez az egész. Instagrammon is terjedt egy időben, egy kánynál láttam, hogy kettő könyv meg is érkezett hozzá, azonban senki másnál nem...

    VálaszTörlés
  2. Az MLM ha belegondolsz egyfajta félig "átverési" játék, mert ott meg a felsőbb tagok autójának vagy egyéb értékes ajándékainak az árát és vagy az osztalékát a tagsági díjak adják. Nah meg a vásárlásokból befolyó összeg. Mindkettő ugyanolyan veszélyes.

    VálaszTörlés
  3. Egyszer részt vettem ilyenen és sikerélményem volt. Az egész úgy tud működni, hogy van 6 ismerősöd, akinek szintén van 6 ismerőse. Itt most lelkiismeretes résztvevőkre gondolok, akik valóban elküldik azt az 1-1 könyvet. Én csak az ismerősöm feletti 1 fő címét és az ismerősömét kapom meg. A könyvet arra a címre küldöm, ami előbb van, majd törlöm az üzenetből és a barátomét teszem az első helyre a magamét a másodikra. Ezt az üzenetet kapja az alattam álló 6 ember. Tehát nem tőlük kapok én, Ök az én barátomnak küldenek. Nekem pedig az alattuk levő 6x6 fő (ideális esetben).
    Én naiv vagyok, bízom az emberekben és úgy gondolom, hogy ha már 1 könyvet kapok az enyémért cserébe, már örülni fogok �� legutóbb 15-20 gyerekkönyvet kaptunk, az olvasó gyerek projekt volt ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez lehet jó - de akármennyivel több könyvet kapsz, annyi ember van valahol, aki küldött, de nem kapott.
      Végső soron ilyen egyszerű az egész.

      Van, akit nem érdekel a dolog etikai oldala, és nyugodt lelkiismerettel ver át - elnézést - másokat, de ez akkor is átverés.
      Ha ezek úgy lennének meghirdetve, hogy szerencsejáték, ha mákod van, többet kapsz, ha nincs, lehet, hogy egyet sem, akkor nem lenne probléma.
      Itt garantált 36 könyvet ígérnek - ami egyrészről nettó marhaság, másrészről átverés - mert akármennyi ismerőst szervezel be és jársz te jól, MINDIG lesznek a piramis alján emberek, akik pórul járnak.

      Törlés