Breaking News

Kim Liggett: The Grace Year - A tizenhatodik év {Értékelés + Nyereményjáték}

Kim Liggett: The Grace Year - A tizenhatodik év

A blogturnéról





Kim Liggett történetében a fiatal lányoknak különös varázsképesssége van, aminek köszönhetően hatnak a férfiakra. Hogy erejüktől megszabaduljanak, egy szigetre száműzik őket 16 éves korukban, ahonnan nem mindenki tér vissza. Vajon Tierney James a hazatérő kevesek közé tartozik? Tartsatok bloggereinkkel a blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se. A Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk meg is nyerheti A tizenhatodik év egy példányát!


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 336
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789634992530
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,15)
Olvass bele!
Megrendelési link
Senki nem beszél a kegyelem évéről. Garner megyében azt tartják az emberek a fiatal lányokról, hogy varázshatalmuknál fogva házasságokat forgatnak fel és rabságba taszítják a férfiakat. Már különleges bőrük is ellenállhatatlan afrodiziákumot választ ki, amely a nőiség küszöbén álló kamaszlányok varázslata. Így tizenhatodik életévükben a vad természetbe, egy szigetre száműzik őket, hogy ott megszabadulhassanak sötét hatalmuktól, és kezes feleséggé válhassanak. Már aki hazatér élve. A tizenhat éves Tierney James ennél jobb életről álmodik: egy olyan világról, amelyik nem állítja szembe egymással sem a barátokat, sem a nőket. Mikor azonban kezdetét veszi számára is a kegyelem éve, hamar rájön, hogy nem egyedül az elemek tombolásától kell félnie. Nem is csak a trancsírozóktól, akik prédára vadásznak a táborlakók közül, hogy busás áron adják el a megyebelieknek örök fiatalságot ígérő testrészeiket. A legnagyobb fenyegetést egészen máshol leselkedik rá. Vajon ellen tud majd állni a szív szavának?




Az első mondat:


"Senki nem beszél a kegyelem évéről."

Véleményem


Kezdjem az első gondolattal, ami eszembe jut a könyv olvasása kapcsán: kár lett volna kihagyni.

Na de azért ne rohanjak ennyire előre!

A The Grace Year könyvvel rengetegszer találkoztam külföldi cikkekben, blogokon, úgyhogy amikor kiderült, hogy jön magyarul, én is kíváncsi lettem. Nem sok mindent tudtam róla, azon kívül, hogy sokan feminista könyvként definiálták, nekem pedig ez elég volt. 

A történet egy disztópikus világban játszódik, ahol a társadalom erősen megosztott és erősen nőelnyomó - hozzá kell tenni, hogy társadalom alatt itt most egy városkát kell értenünk, nem egy egész országot, mint például A szolgálólány meséje esetében. Ezen a településen úgy tartják, a lányokon 16. életévükre úrrá lesz valamiféle női varázslat, amitől meg kell szabadulniuk - ezért minden évben az adott év tizenhat éves lányait elküldik egy évre egy erdőbéli "kúrára", amiről visszatérve már felnőtt nőként léphetnek vissza a város életébe. Senki nem tudja pontosan, mi történik ez alatt az egy év alatt, annyi azonban bizonyos, hogy sok lány sosem tér vissza, sokan mindenféle sérüléssel (például fülvesztés stb.), és mindannyian megviseltek: lefogynak, megtörnek...

Közvetlenül a "nagy kaland" előtt azonban még egy próbatétel vár rájuk. A város házasodásra váró férfi tagjai ugyanis a nagy nap előtt választanak maguknak feleséget, aki fátylat kap tőlük. A lányoknak ebbe semmilyen beleszólásuk nincs. A fátyol léte vagy nem léte viszont meghatározza hátralévő életüket. Amennyiben kapnak fátylat, a társadalom elismert feleségei lesznek - ám semmi mást nem tehetnek, mint ki kell szolgálniuk férjük igényeit, szülni, nevelni a gyerekeket és vezetni a háztartást. A "maradék" a társadalom alsó rétegéhez csatlakozik munkásként, sokan pedig prostituáltként végzik közülük. 

Talán senkit nem lepek meg vele, hogy főszereplőnk, Tierney története éppen a nagy Fátyoladós ünnepély előtt veszi kezdetét. Mindenki arra számadó, hogy a lázadó, apja által fiúsan nevelt, horgászó-vadászó Tierney nem kap fátylat - és részéről ez teljesen rendben is van. Tierney igazán szabadelvű, nem hisz a varázslós maszlagokban, csak szeretné túlélni, ami rá vár, aztán a földeken dolgozni - szabadon, nem egy férfi kényének-kedvének megfelelően. 




Nem spoilerezem el, mi vár rá, mindenesetre akár kap fátylat, akár nem - azt a bizonyos egy évet végig kell csinálnia. 

A regény hangulata egészen különleges, és YA könyvekhez mérten kifejezetten sötét. Egész végig Tierney fejében vagyunk, ami gyakorlatilag állandó feszültséget jelent - először nem tudjuk, mi vár rá, utána pedig más rejtélyek lépnek ennek a helyébe, illetve egy jó nagy adag akadály, amiket túl kell élnie. 

Ez a könyv egyáltalán nem finomkodik, ezt rögtön szeretném leszögezni mindenkinek. Egyrészt nem retten vissza a vértől, a szenvedéstől, a haláltól, a "hentesmunkától". Másrészt lelki oldalon talán még ennél is kegyetlenebb: szépítés nélkül mutat rá arra, hogy mi, emberek, hogyan tudunk kivetkőzni magunkból, hogyan tudunk egymás ellen fordulni pusztán a hitünk miatt, vagy azért, mert azt hisszük, ebben rejlik túlélésünk záloga. Egyáltalán nem véletlen, hogy a regény elején két idézetet kapunk: egyet A szolgálólány meséjéből, egyet pedig A legyek urából. Mindkettő tökéletes választás, ha valamikhez mérnem kellene, ezek lennének azok.

Tierney egyébként eléggé "Katniss-szerű" főhős, csak hogy hasonlítsam valakihez. Nagyon talpraesett, sok mindenre képes, amire a többi lány nem, ez pedig sokat segít neki a túlélésben. Ráadásul nem egyszerűen lázadó, hanem nagyon erős a belső iránytűje, nagyon erős az önismerete - így mindaz, ami táborban történik, maximum rövid időre tudja ki-kibillenteni, összességében mindig képes nagyjából ugyanaz a Tierney maradni, aki elindult otthonról. Ennek köszönhetően pedig nem csupán részese az eseményeknek, hanem ezzel együtt képes mintegy kívülről is szemlélni a többi lány cselekedeit. 

Az is rettentő érdekes, ahogyan ez a könyv a szerelmi szálakhoz állt - ne számítsatok túl sok romantikára, de azért van ilyen szál, és nem azt fogjátok kapni, amire számítanátok, ezt szinte garantálom.

Összességében egy nagyon érdekes, rettentő elgondolkodkató kötet volt, ami minden nehéz témája ellenére olvastatta magát: egy ülés alatt elolvastam, annyira vitt előre a sok-sok kérdőjel. Nem mondom, hogy mindre választ kaptam, de ez tipikusan az a regény, aminél ezt nem is érzem problémának. A magokat elvetette, és ez elég.

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Nyereményjátékunkban ezúttal azt tesszük próbára, mennyire ismeritek a 16 éves YA-regény főszereplőket! Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet, és ki kell találnotok, hogy melyik könyvhöz tartozik! A könyv címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

“Amikor a tizenhat éves T. G. megérkezik a viktoriánus Angliába, valami rettenetes vár rá a londoni Alvilágban, ahol vámpírok, boszorkánymesterek és más természetfeletti lények járják az utcákat a gázlámpák alatt.”

a Rafflecopter giveaway



A turné menetrendje


8 - Deszy könyvajánlója
10 - Kelly és Lupi olvas
12 - A Szofisztikált Macska
14 - Könyv és más
16 - Readinspo
18 - Utószó
20 - Sorok között 
22 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések