Breaking News

Még ebben a hónapban érkezik magyarul a következő Margaret Atwood regény!

Margaret Atwood A szolgálólány meséje új adaptációja óta már itthon is nagy sikernek örvend, úgyhogy azt hiszem, sokan fognak örülni a hírnek: még ebben a hónapban érkezik a szerző következő regénye, a Legvégül a szív magyarul.


Június végén jelenik meg Margaret Atwood 2015-ös regénye, a Legvégül a szív (Csonka Ágnes fordítása, Féder Márta borítóterve). A kanadai író disztópiájában a társadalmi felelősség és a közös túlélés problémái mellett előtérbe kerülnek az egyéni lét, legfőképpen a szenvedély kérdései: meddig mehet el az a másik birtoklásában anélkül, hogy elveszítené önmagát?

Egy kis részlet a könyvből, amit a kiadó osztott meg a bejelentő Facebook bejegyzésben:

„Jógalégzést végez, megtisztítja az elméjét a negatív rezgésektől. Azután kezet mos, azután fogat: olyan ez, mint egy tisztító szertartás, mert szeret megtisztult szívvel belépni az Eljárásra. A tükörbe pillant: hát itt van, ugyanaz az édes, kerek babaarc, amire világéletében hagyatkozott otthon és az iskolában is – nem sokat változott tinédzserkora óta, bár a szeme kissé karikás. Néhány szőke tincset előrehúz, hogy keretezzék az arcát. De vékonyabb. Fogyott az utóbbi időben, túl sokat is, és sápadtnak látszik. Annyit aggódott, és aggódik még most is, mert hiába tisztázták, és kapta vissza az állását, vajon mit hoz a jövő? Ha már visszatért a házba.”


Fülszöveg:

Amerikát romba döntötte a gazdasági válság. A munkanélküliektől és hajléktalanoktól hemzsegő rozsdaövezetekben bandák, vandálok és elmebetegek fosztogatnak. A fiatal házaspár, Stan és Charmaine azért van még életben, mert csodával határos módon megmaradt autójukban laknak, ám nemritkán így is másodperceken múlik a sorsuk. Egy nap megváltásként érkezik a hír: önkénteseket keresnek Consilience városába, a Pozitron Projektbe. A Projekt résztvevőinek rendes munka és kényelmes, tiszta otthon jár - minden második hónapban. A köztes időszakokat viszont a város és a projekt szívét jelentő Pozitron börtönben, fegyencként kell tölteniük, házukat pedig frissen szabadult váltótársaik foglalják el, akikkel szigorúan tilos érintkezniük - erről a Megfigyelés gondoskodik. Elsőre nem tűnik túl nagy áldozatnak egy rendezett életért cserébe, ám amikor Charmaine a szabályokat áthágva szenvedélyes viszonyba kezd váltótársával, nyugtalanító események láncolata veszi kezdetét, s előbb-utóbb kénytelenek feltenni a kérdést, mi zajlik valójában Consilience és a börtön falai mögött.
Margaret Atwood 2015-ben írt disztópiájában a társadalmi felelősség és a közös túlélés problémái mellett előtérbe kerülnek az egyéni lét, legfőképpen a szenvedély kérdései: meddig mehet el az a másik birtoklásában anélkül, hogy elveszítené önmagát?

"Ők maguk, a jövendő Pozitron-tervezők - igazi hősök! Úgy döntöttek, vállalják a kockázatot, az emberi természet jobbik felére apellálnak, a psziché ismeretlen területeit tárják fel. Olyanok ők, mint a régi pionírok, utat törnek, helyet csinálnak a jövőnek: a jövőnek, amely biztosabb, gazdagabb és általában véve jobb miattuk. Az utókor áhítatos tisztelettel emlékezik majd rájuk. Ez a duma. Stan még életében nem hallott ennyi marhaságot. Másfelől viszont valahogy hinni akar benne."


Ebben a videóban hosszan beszél a könyvről az író:
 

Nincsenek megjegyzések