Breaking News

Évértékelés #5 - Ez volt 2021 a blog életében

Jöjjön a nagy statisztikai összefoglaló arról, mennyit olvastam és milyen volt az év a blog életében!

Az idei kedvenc könyveimet már összeszedtem, ha esetleg lemaradtatok, ne felejtsétek megnézni:





De mielőtt még belemásznánk a statisztikába, némi felvezetést mindenképp szeretnék írni.


Szeretem ezeket az évértékelő bejegyzéseket, mert extra motivációt adnak ahhoz, hogy visszatekintsek, végiggondoljam, milyen volt az évem úgy általában, és persze leginkább a könyves területeken. 


Olvasás szempontjából azért elég határozottan le tudom írni, hogy nem ez volt a legjobb évem. Az évet elég jól indítottam és zártam, viszont a köztes időszakokban nagyon hullámzó volt, hogy mennyit tudtam, akartam olvasni.

Nagyon sok minden fért bele ebbe az évbe, rengeteget tanultam és tapasztaltam, viszont a nap nekem is csak 24 órából áll, evidens módon ha sok a munka, sok a tennivaló, sok az egyéb hobbi, elfoglaltság, akkor kevesebb idő jut a könyvekre és az olvasásra.

Ennek egyébként részben ez volt az oka, de nem teljes egészében. Nagy felfedezésem volt, hogy valójában nem is csak a stressz és a fáradtság miatt olvasok kevesebbet, hanem az állandó nyomás miatt. Számomra az olvasás arról szól, hogy valakiknek a története beszippant és nem ereszt - épp ezért nem szeretem, ha az olvasásomat kismilliószor megszakítja valami, mondjuk hogy csörög a telefonom. Pedig ebből elég sok jutott már a tavalyi évre is, idén pedig még inkább. És rájöttem, hogy valamilyen szinten azzal védekezem az ellen, hogy a csörgő telefon és az "élet" megszakítsa az olvasásaimat, hogy... nos, inkább neki se állok. Tudom, biztosan elég furcsán hangzik ez, de így van. Most, év végén, amikor végre nem csörgött a telefon, nem kellett a munkahelyi üzenetektől, emailektől, sms-ektől sem tartanom - hirtelen újra tudok olvasni. Nincs olvasási válságom, élvezem az olvasást. 

Szóval nagy felismerés: valójában nem a régi olvasási válságom, és a rengeteg olvasás-értékelés kiváltotta kiégés kínoz már, hanem egyszerűen a mindennapok és a munka gyűrűzött be rettentően a privát szférámba is. 

Ezzel együtt összességében sokkal jobbnak ítélem meg a 2021-es olvasási évem, mint a tavalyit. Szerettem volna változatosabban olvasni, és ha még van is mit csiszolnom ezen, azért érzem, hogy idén voltak bátrabb döntéseim is, amik kifizetődtek. 

Azt is fontos hozzátennem, hogy sokkal többet olvastam angolul. Ennek részben az az oka, hogy idén csak minimális mennyiségű recenziós könyvet tudtam vállalni (ami azért az értékelések számán is meglátszik), részben pedig az, hogy lubickoltam a válogatásban. Félre ne értsetek, semmi bajom nincs a magyar megjelenésekkel, a népszerű könyvekkel, és az is igaz, hogy a magyar megjelenés felfogható egyfajta szűrőként is - a legnépszerűbb, nálunk is aktuálisnak számító könyvek úgyis átgyűrűznek. 
De nekem az angolul olvasáshoz társul egyfajta kalandérzés is. Hogy én magam keresgélek könyveket anélkül, hogy befolyásolna, hogy milyen kiadó adta ki a könyvet, hogy hány blogger olvasta már... Szeretek a relatíve ismeretlenebb, akár elsőkönyves és Amazonos magánkiadós szerzők között keresgélni, és nagy öröm gyöngyszemekre lelni - kicsit olyan érzés ez ilyenkor, mintha én fedeztem volna fel őket, ami persze butaság, de akkor is van benne egy extra adrenalinlöket. És ha így van, akkor még az is lehet, hogy végül magyarul is érkezhet valamelyik - annyit elárulok, idén is akadtak olyan könyvek, amiket ajánlottam magyar kiadásra. Aztán majd látjátok, hogy mik jönnek közülük.


Ami a könyveket és a blogot illeti, egyre inkább érzem, hogy gúzsba kötnek a hétköznapi kötelezők. Rengeteg ötletem van - régi rovatok folytatására, új rovatok, új platformok, még hírek-érdekességek is vannak, amiket folyamatosan csak tologatok, mert egyszerűen nem jut rájuk idő.
Bevallom, időnként irigykedve figyelem a nagyobb influencereket, és arra gondolok, mennyi mindent lehetne még - mennyi értékelés, rovat, podcast, videó, beszélgetés lehetne még... aztán megint fel kell kelni és bemenni dolgozni. Azt hiszem, még soha nem éreztem annyira annak a súlyát, hogy mennyire mindent nem sikerül megvalósítani a munkáim mellett, mint idén. Megkezdett bejegyzések, feljegyzett ötletek, lementett hírek tucatjai hevernek itt-ott mindenféle doksikban és zárt Facebook csoportokban, amiket jelen állás szerint nem fogok tudni megvalósítani. 
Próbálkozni fogok, de már nem tudom magam azzal ámítani, hogy ezt is, azt is, amazt is megcsinálom majd. És nem akarok hazudni: ez rettentően frusztrál.


Na de a hosszabb felvezetés után jöjjön az összefoglaló!

Emlékezetes könyves események, történések


2021-ben végre újra volt egy-két könyves esemény, viszont sajnos úgy alakult az élet, hogy nem igazán tudtam részt venni rajtuk.

A Könyvhétre is sajnos csak kiugrottam, alig néhány órát töltöttem kint, de azért írtam róla egy beszámolót. 🠊 BEJEGYZÉS

A másik elképesztő esemény az volt, hogy az Európa Kiadó meghívására elmentünk Pozsonyba, találkozni Natalia Sherba írónővel. Ez tényleg egyszeri és megismételhetetlen élmény volt. 🠊 BEJEGYZÉS




Nyáron meghívást kaptunk Tibivel Sárvárra, az Irodalmi Csörtére, ahol A Bridgerton család és a történelmi romantikusok témakörét jártuk körbe - nagyon élveztem azt a napot, mindenestül.

Bejegyzés nem született róla, pedig terveztem, mindenesetre a tavalyi Vaják helyszínes látogató után ezúttal Keszthelyre mentünk el, és meglestünk néhány Árnyék és csont forgatási helyszínt. Jó kis kirándulás volt, lehet, hogy utólag azért majd mutogatok még róla fotókat.




Egy kis könyves legózás is belefért az évbe. 
Áprilisban magyar mennydörgőt építettünk, erről született poszt is. 🠊 BEJEGYZÉS
Múlt héten pedig egy kis karácsonyi legózás is belefért, és összeraktam a Hollóhátas LEGO könyvet, amiről Instán már mutattam nektek képet. Erről lehet, hogy még lesz bejegyzés, igaz, nem fotóztam be minden lépést a vége felé.

Tavaly először beruháztam egy Funko Harry Potter adventi naptárba - az első felének a nyitogatásáról már fent van a videó. 🠊 VIDEÓ
Megszavaztátok, hogy a második rész is érdekel titeket, úgyhogy majd hozom azt is - viszont arra gondoltam, ha már karácsony után jön, adjunk neki egy kis keretet. Van még egy megosztásra váró karácsonyi könyves értékelésem, plusz ez a videó, és arról sem írtam bejegyzést, miket kaptam karácsonyra. Így arra gondoltam, január 6-án, amikor hivatalosan le kellene szedni a karácsonyfákat, tartunk egy kis utókarácsonyozozást. Mit szóltok?

Nem egy konkrét esemény, hanem folyamatosan ismétlődő, de az egyik legnagyobb változást ezt hozta tavaly a könyves életünkbe: elindult a Forrás Rádió könyves beszélgetés-sorozata, a Sorok között, amiben kéthetente beszélgetünk Hittaller Andreával egy-egy könyvről. Az adásokat mindig megosztogatom Facebookon, és a blogon is eléritek a linkeket, de azért hozom itt is a gyűjtőposztot a Spotify linkekkel, ahol visszahallgathatjátok őket. Nagyon szeretem ezt a kezdeményezést, nagyon élvezem a felvételeket is, és néhány olyan könyvet is elolvastam tavaly ennek köszönhetően, amit vagy csak tologattam, vagy nem is biztos, hogy olvastam volna, de örülök, hogy megtettem.
Ezzel kapcsolatban örömmel jelentem, hogy jövőre is folytatódnak a beszélgetések! 
Illetve az év utolsó adását még nem tudtam megosztani, mert az még nem került fel Spotifyra, de annyit spoilerek, hogy egy kis bakiparádé is került bele, amire én is kíváncsi vagyok. 🠊 A BESZÉLGETÉSEK





Ami csak részben könyves kötődésű: tavaly a párommal elmentünk a Textúra elnevezésű programra a Szépművészeti Múzeumba, és azt hiszem, mindkettőnk nevében írhatom, hogy felejthetetlen élmény volt. A lényeg: kortárs magyar szerzőket kért fel a múzeum, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról, amiket a Katona József Színház művészei adtak elő, az adott kiállítási tárgyak mellett. Remek ötlet, remélem, lesz még ilyen, mert hatalmas élmény.





Egyébként ha már színház... Csúnya módon a színházi előadásokat sosem említem meg az évértékelőkben, pedig az irodalmi kötődés azért ezeknek az esetében is elég egyértelmű. Számításaim szerint 15 előadást láttam 2021-ben (már a Textúrán kívül), ami persze lehetne jobb, de én elégedett vagyok, és szerencsére nagyon sok kifejezetten jó előadás volt közöttük, és csak kevés olyan, amit nem szerettem annyira. 

És ha már, akkor álljon itt a mozi is: ha minden igaz, hatszor voltam moziban 2021-ben, ami sajnos nem túl sok - lett volna ez jobb is, de pont akkor mentünk volna még néhányszor moziba, amikor covidosok lettünk, szóval... Ezek közül egyébként regényadaptáció nem volt, viszont képregény-adaptációk igen. 




Az év számokban, az olvasásaim tekintetében:


63 könyvet olvastam, nem számolva az újraolvasásokat. Ez kevesebb, mint szerettem volna, de 9 könyvvel több, mint tavaly.
Ebből 23-at angol nyelven olvastam,
1 pedig magyar szerző műve volt.
Ez összesen kb. 20.800 oldal, ami azt jelenti, hogy
5,8 naponta elolvastam egy könyvet és
naponta átlagosan 57 oldalt olvastam, az év mind a 365 napjával számolva.
A leghosszabb könyvem a Micalea Smeltzer Sweet Dandelion című könyve volt a maga 608 oldalával,
a legrövidebb pedig a The Hill We Climb volt.
6 blogturnéban vettem részt,
és összesen 15 könyvértékelés került fel a blogra.



A blog éve számokban:



9.699.006 oldalmegjelenítés volt ebben az évben, ami nagyjából a fele a tavalyinak. Ebben nincs nagy meglepetés, a COVID időszakot én is eléggé megtoltam a karanténban, illetve nyilván az érdeklődés is sokkal nagyobb volt az online tartalmak iránt. Hozzáteszem, ez szerintem így is elképesztő eredmény, és még így is duplaanyi, mint a 2019-es szám.
Így végül több, mint 45 milliós, egészen pontosan 45.196.415-ös összlátogatással zártuk az évet, azaz átléptük a 40 milliós határt is.

A leglátogatottabb hónap 2021-ben a június volt 1.477.835 látogatással. 

Az év "legrosszabb" hónapja látogatások szempontjából a szeptember volt 351.910 látogatással - ami egyébként magasabb, mint a tavalyi legrosszabb hónap. Ez részben valószínűleg az tanév kezdetének, részben pedig az új évad kezdetének köszönhető - a munkáim miatt kevesebb bejegyzés volt az oldalon szeptemberben, így igazából természetes, hogy ez a látogatottságon is meglátszott.

Ha a Blogger számításai nem csalnak, 1142 bejegyzés született tavaly az oldalon, ez majdnem 100-zal több, mint a tavalyi - eszerint 3,12 bejegyzés született átlagosan naponta.





Ilyet nem szoktam írni az összefoglalókban, de most van egy bejegyzés, amiről bátran ki tudom jelenteni, hogy az évben erre vagyok a legbüszkébb: 

Nem ez volt az év leglátogatottabb bejegyzése, viszont rengeteg kutatómunkám van benne, és rettentő büszke vagyok a végeredményre.

Ezzel együtt pedig elkészült a blog első - és nagy eséllyel utolsó - angol nyelvű bejegyzése, ugyanennek a posztnak a rövidített, angol változata:


A Facebook oldal éve számokban:


Tavaly átléptünk sok-sok mérföldkövet, és nem csak a blogon, hanem a Facebook oldalon is: túl vagyunk a 30.000 lájkon!

A tavalyi évet január 1-jén 26.805 like-kal kezdtük, ehhez képest 30.018-cal zártunk. Ez kicsit lassabb növekedés, mint volt, és főleg az év második felében lassult vissza a növekedésünk. Mostanában azt érzem, a Facebookon lassan kezdjük elérni a maximumot, de ne legyen igazam!


Grafikusan így nőtt a lájkolók száma:




Egyébként a követők száma ennél egy fokkal magasabb: 30.632, de már a tavalyi összefoglalóban is írtam róla, hogy nyílik az olló a lájkolók és a követők között. Ennek részben elvi okai vannak - lehetnek olyanok, akik lájkolni nem akarják az oldalt, de azért érdekli őket, ami rajta folyik -, részben benne van az is, hogy fokozatosan vezetik be az oldalak egy új verzióját, és bizony vannak olyanok, akik egy oldalt lájkolni már nem tudják, csak követni, és ez amennyire nem látom, nem csak az oldaltól, hanem az egyéni profiltól is függ. 

Ezzel kapcsolatban is van egy kis érdekes statisztikám, ha valakit érdekel - arról is van egy cuki grafikon, mikor mennyien csatlakoztak és iratkoztak le az oldalról. Az, hogy nem nőttünk annyira, nem csak abból fakad, hogy nem jöttek új emberek, hanem abból is, hogy bizony vannak, akik leiratkoznak. 

Ahogy látjátok, van egy kiugró leiratkozási hullám, az év közepe táján. Felmerülhet bennetek a kérdés, mi a fenét csináltam, amiért hirtelen ennyien döntöttek úgy, hogy nem követik többet az oldalt. A válasz igazából egyszerű, és talán emlékeztek is rá, hogy a Deszy könyvajánlója FB csoportban írtam is róla, hogy hirtelen jó néhányan fordítottak hátat az oldalnak. 
Szóval a lényeg: belemásztam kicsit az új LMBTQ törvény tematikájába, és sokan voltak, akik nem igazán értékelték. Ezzel együtt nem bántam meg semmit, azt gondolom, vannak olyan ügyek, amik mellett érdemes kiállni.



(Egyébként erről a statisztikáról az is tisztán látszik, hogy nem költöttem hirdetésekre, ha esetleg valakiben felmerült volna ennek a gondolata.)


Hozzáteszem, a lájkok száma megtévesztő lehet, hiszen következtethetnétek belőle arra, hogy összesen kb. 30.000 embernek készítem a tartalmakat - ez nagyrészt persze igaz, ez a kemény mag, akiknek nagyon hálás vagyok. Valójában viszont sokkal magasabb azoknak az embereknek a száma, akikhez eljutnak a bejegyzéseim.

A Business Suite-ban erre is van statisztika - ennyi embert értem el egész évben, vagyis ennyi különböző ember találkozott a tartalmaimmal Facebookon legalább egyszer tavaly:



Ezekben az összefoglalókban nem szoktam megosztani a lájkolók megoszlását mindenféle faktor alapján, de ha már erre is van statisztika - miért is ne? 

Íme a FB oldal követőinek kor és nem szerinti megoszlása, valamint a TOP5-ös város, ahonnan követitek az oldalt:




Arról nincs pontos statisztikám, hogy összesen hány Facebook bejegyzést tettem közzé az évben, de általában heti szinten valahol 120 és 150 között szokott lenni a bejegyzések száma - ez egy évre kiszámolva valahol 7000 körül lehet.

A Facebook oldal legnépszerűbb bejegyzéseit egy külön blogposztban már összeszedtem nektek, ha érdekel titeket, KATT IDE!

Nos, ennyit a Facebookról.


Az Instagram oldal számokban és képekben:


A napokban már közzétettem egy bejegyzést a 10 legnépszerűbb Instagram poszttal tavalyról, amiben írtam, hogy nekem megint nem sikerült a TOP9 összehozása - ezért is ez az alternatív megoldás.

Közben viszont Tibinek sikerült, ezt kaptam tőle újévi ajándékba, amit ezúton is köszönök.

Szóval mutatom:



Ahogy látjátok, 54 fotót osztottam meg Instán 2021-ben, azaz átlagosan minden 7. napon volt egy új fotó.
Bár ez sokkal alatta van annak, amit szerettem volna, bevallom, több, mint amire számítottam. 

Tibinek köszönhetően az is kiderült, hogy összesen 13.756 alkalommal nyomtatok lájkot a fotókra.

Nagyon köszönöm nektek, de tényleg. Bevallom, lehet, hogy boomer vagyok, amiért ezt elismerem, de nekem még mindig a Facebook az otthonos. Az Instagram van egy amolyan szeretlek is meg nem is viszonyunk, ami részben a telefonon pötyögésből, részben pedig az Instagtam tökéletesség-mániájából fakad. Nem olyan könnyű folyamatosan tartalmat megosztani egy olyan helyen, ahol szebbnél szebben beállított, tökéletesre filterezett fotók jönnek szembe az emberrel folyamatosan.
Ezért értékelek különösen minden lájkot és hozzászólást, minden biztatást, amit ott kapok.
És nagy örömmel látom a toplistából, hogy lehet, nem is olyan fontos, hogy a kép tökéletesen megkomponált legyen, ha a tartalom megmozgat titeket! 

Egyébként az Instagrammal kapcsolatban nagyon fontos változás a számomra, hogy most már én is tudok linket megosztani Insta sztorikban, ez nekem eddig nagyon hiányzott - kísérleteim voltak már azzal kapcsolatban, hogy ezt kihasználjam, és remélem, lesz ez még jobb is.

A Business Suite statisztikája szerint 518 új követőm lett ott tavaly, így 5484-en követitek Instagramon a könyves profilomat jelenleg.

Itt is tudok nektek mutatni egy kis statisztikát:




Moly, Spotify, YouTube, miegymás...


A Molyról nem vezetek pontos statisztikát, úgyhogy nem tudom, honnan indultunk, mindenesetre átléptük a 2000-es határt: jelenleg 2055-en követtek Molyon!

A Molyt 2021-ben nem használtam túlságosan aktívan, azt mondanám, a szokásos mértékben. Vezettem az olvasásaimat, időnként kitettem egy-két idézetet, ami tetszett és még nem volt fent, egyszer-egyszer kitettem karcokat is. Az egyetlen, ami újdonság, hogy 2021-ben végre létrehoztam az újraolvasós polcomat, aminek nagyon örülök, és szeretném tartani idén is. 


A Spotify teljesen új terep nekem, bár tény, hogy régóta gondolkozom azon, hogy kellene podcastet indítani - többféle ötletem, ötletünk is volt már másokkal közösen.
Viszont idén először az egyik sikerült is: az imént már írtam a Forrás Rádió könyves rovatáról. Ez persze nem az én podcastem, de nagyon élvezem, hogy a részese lehetek. 


A YouTube már régóta ott van a látómezőmben, de sajnos mindig megmarad ötlet szintjén a dolog. 2021-ben azért egy karácsonyi videót a Funko naptár apropóján felvettem, és nem is teljesített rosszul annak ellenére sem, hogy én magam is látom rengeteg hibáját. 


Más közösségi oldalt nem nagyon használtam 2021-ben, de remélem, lesz ez még másként.

Nincsenek megjegyzések