Breaking News

Csatlakozunk a könyvklubhoz!

Sziasztok!

Már amióta először olvastam arról, hogy Emma Watson könyvklubot alapított, gondolkoztam rajta, hogy valóban csatlakozom én is. Szolidaritásból rányomtam a tagságra Goodreadsen, de hogy valóban csatlakozzak-e olvasással is, az már egy másik kérdés. 

 
Abban biztos vagyok, hogy csupa értékes és érdekes könyvet választ - de az első könyv helyből távol esik attól a kategóriától, amit én általában olvasni szoktam. Ezért volt a nagy bizonytalanság, és igazából nehéz róla tisztán múlt időben beszélni, mert bevallom őszintén, még most is megvannak a fenntartásaim. 

A másik dolog, ami nehezíti számunkra, magyarok számára a csatlakozást, hogy nyilván nem igazán foglalkozik vele Emma, hogy vajon a könyv megjelent-e magyarul. Az első választás, Gloria Steinem könyve helyből nem olvasható a mi nyelvünkön. Ez alapvetően számomra nem probléma, azonban nyilván angol nyelvű és angol nyelvű könyv között is van különbség - egészen más angolul is olvasni egy romantikus vagy egy ifjúsági könyvet, és más egy felnőtt történelmi regényt például. Hiszen jelen állás szerint nem tudjuk, milyen könyves várnak még ránk, bármi lehet a következő, mindig csak az épp aktuálist tudjuk meg majd. Ez persze izgalmas, de azért a bizonytalanság ezzel csak fokozódik. 

Szóval töröm rajta a fejem egy ideje, de végül úgy döntöttem: csapjunk bele a lecsóba. Nem merem ígérni, hogy tutira befejezem az első könyvet. Azt meg végképp nem merem ígérni, hogy minden könyvet el fogok olvasni, de tulajdonképpen a cél pont az, hogy foglalkozzunk a problémával. És ha csak belekezdek, már az is eredmény, nem igaz? Még ha nem is tökéletes, de már a próbálkozással is előrébb jutna a világ. (Csak mondom.) 

A végső löket az elhatározásomhoz az a cikk volt, amit az egyik ismerősöm osztott meg ma. Biztosan sokan hallottátok, hogy új X-Akták részek várhatóak. Nem mennék bele bővebben a dologba, mindenesetre a főszereplő páros női tagjának feleannyi fizetést ajánlottak, mint a férfinek! FELE fizetést, ugyanazért a munkáért. 
Persze, rögtön lehet hozni, hogy hollywoodi színész, így is szép summát kap, nincs oka panaszkodni. De itt nem is az összegekről van szó, hanem magáról az elvről. És az a helyzet, hogy ugyanez működik kicsiben is, nem csak ott, nálunk is, és kb. mindenhol a világban - egy nő sokszor kevesebb pénzért végzi ugyanazt a munkát, és ezt ráadásul teljes természetességgel vesszük tudomásul. Mintha ez normális lenne, mintha ezzel nem lenne probléma. 

És ezzel a kérdéssel is még csak a probléma felszínét kapargatjuk. 

Hiszek a feminizmusban. És ezt nem úgy kell elképzelni, hogy véres szájjal harcolok a nők jogaiért, és el akarom nyomni a férfiakat. Hülyeség. Ez egy olyan kép, amit nagyon gyorsan el kellene felejteni. Ahogy Emma Watson is mondta egy korábbi interjúban: "Sajnálom, hogy ezt nekem kell közölnöm veled, de ha hiszel a nemek közötti egyenjogúságban, akkor feminista vagy." 

Mindig a korábbi beszéde jut eszembe, és legszívesebben mindenkivel megnézetném, mert annyira fogyasztható és annyira igaz, amit elmondott. Feliratoztam is, ha valaki esetleg még nem látta, akkor megosztom. 




És tudjátok mi volt ebben is a "legszebb"? Emma Watson végig az egyenlő jogokról és lehetőségekről beszél. Persze főleg női oldalról közelítve meg, mert tetszik, nem tetszik, általában a nőket érinti súlyosabban a nemi alapú megkülönböztetés. De megszólal a férfiak jogaiért is: beszél arról, hogy milyen fontos az életben az anya mellett az apa is; hogy milyen szomorú, hogy férfi kollégiái nem mernek sírni, mert beléjük van nevelve, hogy a férfinak erősnek kell lennie és nem mutathatja ki, ha valami fáj.

És ennek ellenére mi történt? Amint lement a beszéd, halálos fenyegetéseket kapott - nem vicc! Azért a beszédért, amit fenti videóban hallhattok.
Én magam is éreztem kicsit a dolog szelét, néhány hónappal később kaptam egy igencsak anyázós kommentet a videó alá. Nyilván nem nekem szólt, hanem Emma Watsonnak, de ebben a helyzetben ez cseppet sem vigasztal, sőt... Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kedves kommentelő el se jutott odáig, hogy próbálja megérteni, mire is próbálja tanítani a világot a színésznő. 

Szóval summa summárum, a gond adott. Én pedig arra jutottam, egy lehetőséget megér. Úgyhogy nekiugrok a feminista könyvklub első olvasmányának, Gloria Steinem My Life on the Road című könyvének. Ha végigolvasom, mindenképp hozok értékelést is róla, és ugyanígy lesz a többi könyvvel is. 

Közben létrehoztam egy polcot Molyon az Our Shared Shelf klubnak, itt megtaláljátok majd az olvasnivalókat, de igyekszem majd megírni az új könyvet hírét itt, a blogon is. És azért belenézek az Emma által indított beszélgetésekbe is, kíváncsi vagyok, hogy zajlik majd. 

Ha van kedvetek, csatlakozzatok Ti is! Veszítenivalónk nincs, viszont ha jól sejtem, érdekes életutakról olvashatunk, és együtt okulhatunk. 

2 megjegyzés:

  1. Jó kezdeményezés! Örülök hogy csatlakozol. Sajna nekem az angol nyelvű könyvek kilőve. De ha olyat olvas, ami nálunk is elérhető, tuti elolvasnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reménykedjünk, hogy lesz olyan is, amit magyarul is megtalálunk. :) Jó lenne.

      Törlés