Breaking News

Útválasztós Rómeó és Júlia? Dönts Te, meghalnak-e!

A Rómeó és Júliának már számtalan feldolgozása volt az idők során, erről már írtam is egy korábbi posztban, amiben épp a képregényes posztapokaliptikus feldolgozásrólról volt szó

Tegnap azonban teljesen véletlenül beleszaladtam egy újabb változatba, és először el se akartam hinni, mi az új könyv lényege: az útválasztás. 



Tudjátok, vannak azok a regények, amelyek itt-ott lehetőséget adnak, hogy dönts a szereplők helyett, így gyakorlatilag mindenhol kettéágaznak (vagy még tovább, bár én eddig is csak kétverziós változatokkal találkoztam), így a könyvben tulajdonképpen akár 8-10 különböző utat is bejárhat a kedves olvasó, attól függően, hányszor állítja a szerző vagy-vagy döntés elé. Én magam is olvastam az utóbbi egy-két évben ilyeneket: Egy lány belép a bárba, Zűrös társaság, Legyen, ahogy akarod, de még Neil Patrick Harris önéletrajza, az Így jártam az életemmel is ilyen. A legtöbbször az velük a problémám, hogy jó a sztori, jók a választási lehetőségek - de a hosszból fakadóan, ami nem nő arányosan a lehetőségek számával, mindig kicsit kifejtetlennek érzem a cselekményt. 

Viszont legyünk őszinték! A Rómeó és Júlia olvasása közben majdnem mind elgondolkoztunk már legalább egy mi lett volna, ha kérdésen! Rögtön adja magát az első: mi lett volna, ha Rómeó időben megkapja Júlia üzenetét. De tovább megyek: mi lett volna, ha Rómeó a nagy szerelmi bánata közepette nem engedi magát meggyőzni, és nem megy el az álarcos bálba? Mi lett volna, ha nem akarja őket összeadni Lőrinc barát? Mi lett volna, ha Júlia egy perccel hamarabb felébred a kriptában? Annyi-annyi ilyen kérdés van, és tulajdonképpen ezek a pont kiszámított "véletlenek" teszik igazán feszültséggel telivé a Rómeó és Júliát. Meg persze a tragikus befejezés. De most komolyan - vajon hányan ismernénk ma ennyire jól a Rómeó és Júliát, ha nem sírjuk ki magunkat rajta legalább egyszer? Valószínűleg jóval kevesebben. 

Mindenesetre ettől a változtatások ötlete nekem nagyon tetszik. Főleg, hogy valószínűleg inkább víccesre veszik a szerzők a figurát, és ők maguk sem veszik igazán komolyan a könyvet. Ez már a borítóra nézve egyértelmű.


A könyv csak június 7-én jelenik meg, úgyhogy egyelőre nem tudom megmondani, milyen.

Viszont közben kicsit utánajártam, és kiderült, hogy ez már a csapat második ilyen alkotása lesz: az első a Hamlet volt. További érdekesség, hogy annak a megírására Kickstarteren, közösségi finanszírozással jött össze a pénz, így publikálták később magánkiadásban. És tudjátok, mennyit szedtek össze az érdeklődők? Több, mint fél millió dollárt, ezzel pedig a valaha volt legjobban finanszírozott könyvkiadós projektté vált! (Úgy, hogy a cél 20.000 volt) 



A könyv akkora siker lett, hogy például A varázslók szerzője, Lev Grossman is dicsérte. 

Az én kíváncsiságom mindenesetre felkeltették, úgyhogy a magam részéről beszereztem a Hamlet verziót, hamarosan hozom a véleményem is. :) És türelmetlenül várom, mi lesz a Rómeó és Júliával, mert az azért jobban érdekel összességében.

2 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik az ötlet, csak az nem, hogy (láthatóan) nem veszik komolyan, és valami vicces, poénos kiadvány lesz. Ha megmaradna a maga klasszikus méltóságában, akkor biztosan megvenném, de így nm hiszem, hogy meg fogom.

    VálaszTörlés
  2. Ott van egy ugyanebbe a kategóriába illő mesekönyv is: a Hófehérke és az Elvarázsolt erdő. Nekem az a könyv megvan valahol elrakva a többi mesekönyvvel együtt.

    VálaszTörlés