Breaking News

Emma Watson könyvklubot alapított!

A Harry Potter rajongói elégedettek lehetnek, Hermione is büszke lenne mindarra, amit Emma Watson megvalósít. 

A színésznő a UN Women nagykövete, és már eddig is sok emlékezetes esemény kapcsolódik a tevékenységéhez, például a híres beszéde a feminizmusról, amit annak idején feliratoztam is. Azóta már több beszédet is tartott, interjúkat készített, kérdésekre válaszolt, és rendszeresen tesz azért, amiért harcol: az egyenlőségért.

A minap Twitteren jelentette be, hogy feminista könyvklubot alapít, és várja a tippeket, mi legyen a csoport neve. Azóta a könyvklub már el is indult, végül az Our Shared Shelf nevet kapta. A klub külön oldalt kapott Goodreadsen, és már több, mint 25.000-en csatlakoztak. 


Ahogy Emma a bevezetőben írja, amikor nagykövet lett, elkezdett kutakodni az egyenlőséggel kapcsolatban, és számtalan olyan olvasmány került a kezei közé, amelyek elgondolkoztatták és inspirálták. Azért hozta létre a könyves kezdeményezést, hogy ezek másokhoz is eljussanak, és mindenki vele együtt tanulhasson - illetve nem titkolt célja, ami eddig is: hogy beinduljon a kommunikáció a feminizmussal és a nemek egyenlőségével kapcsolatban. 

Emma ígérete szerint minden hónapban kiválaszt egy olvasmányt a könyvklub tagjainak, amit aztán a hónap utolsó hetében átbeszélhetnek a résztvevők. A beszélgetés indításában ő maga is segíteni fog, kérdéseket és idézeteket oszt majd meg. Arra is törekedni fog, hogy a könyv szerzőjét vagy valamilyen kapcsolódó szakértőt bevonjon a beszélgetésbe.

Az élet egyébként már be is indult a Goodreads csoportban, a fórumon például, ahol könyveket ajánlhatnak az olvasók, már több, mint 100 ötlet érkezett. 

Az első választott olvasmány Gloria Steinem My Life on the Road című könyve, ami tavaly októberben jelent meg. Ebben a híres feminista és aktivista mesél fiatalkorának egy időszakáról, amikor rengeteget utazott, meghallgatta az útjába kerülő embereket, tanult és próbált változtatni. 
Amennyire tudom, a könyv magyarul még nem jelent meg.

Nincsenek megjegyzések