Breaking News

Rick Yancey: Az ötödik hullám {Értékelés + Nyereményjáték}

Ez tényleg kegyetlen világ

Rick Yancey: Az ötödik hullám

A blogturnéról




Rick Yancey lehengerlőt alkotott a Földet öt hullámban elözönleni készülő földönkívüli invázióval. Január 14-től a mozikba is betör Az ötödik hullám, ám addig is a Blogturné Klub 9 bloggere indul turnéra a történettel. Kilenc állomáson keresztül ismerhetitek meg a történetet, érdekességeket tudhattok meg a könyvről és a filmről, hogy lélekben együtt készülhessünk a filmpremierre!
És ez még nem minden! Ha ügyesek vagytok, a könyv két példányának egyikét is megnyerhetitek!


Eredeti cím: The 5th Wave
Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 472
Fordító: Havadi Krisztina
ISBN: 9789632664576
Sorozat: Az ötödik hullám 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,17)
Megrendelési link
Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!
Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és
Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán.
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani.
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. „Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz” – ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?
„Csak ÁMULOK és BÁMULOK. Egyértelműen az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi években olvastam.” – Melissa Marr
„Lélegzetelállítóan pörgő és eredeti. Az ötödik hullám úgy ránt be és ragad magával, akár egy cunami!” – Melissa de la Cruz

Az első mondat:


"Nem fog felriadni álmából."

Véleményem


Most, hogy begépeltem az első mondatot, jöttem rá újfent, hogy mennyire hátborzongató. Mármint... az ember álmában annyira kiszolgáltatott, és pont egy ilyen kiszolgáltatott helyzetet választani nyitójelenetnek annyira illett ehhez a könyvhöz. Ugyanis rögtön az első első oldal baromi megrázó. Legalábbis számomra az volt, és végig, miközben olvastam a könyvet, újra meg újra eszembe jutott, hogy mennyire kiütött. 

No de akkor a rövid kis kitérő után tényleg vágjunk bele! Hát, nem volt semmi ez a könyv, az tuti. Sokszor picit olyan érzésem volt, mintha A burok hardcore verzióját olvastam - megmaradt az invázió meg a testfoglalás, csak ezek a lények egyáltalán nem békések, nagyon ravaszak és kb. minden romantikus sallangot sikerült leszedni. Na jó, azért mondom, hogy kb. mert azért lesz romantikus szál, de az már csak a könyv második felében. 

Tulajdonképpen kifejezetten megdöbbentő, hogy mennyi ideig azzal telt az olvasás, hogy úgy... vártam. Ami pontosan azért volt kétségbeejtő, mert a főszereplővel, Cassie-vel egyetemben tisztában voltam vele, hogy várakozni marha értelmetlen. Nem lehet mást tenni, csak kitartani, de kb. bármit tehet az ember, teljesen felesleges. Az emberiséget leigázták. Kevesen maradtak, egymás ellen fordították őket, elvették a technológiának, és kiismertek minket. Mégis hogy lehetne egy ilyen háborúban győzni? Válasz: sehogy. 

Így tehát a könyv első felében, amíg Cassie-vel vagyunk (mert azt írtam a főszereplőnk, pedig valójában az egyik főszereplőnk) tulajdonképpen marha sokáig nem történik semmi a jelenben. Cassie visszaemlékezéseiből megtudjuk, nagyjából mi történt a Földdel, hogyan jöttek sorban a hullámok, közben pedig próbál túlélni, és elindul az öccse megmentésére. De minden nagyon lassú. Nagyon reménytelen. Cassie gondolatai nagyon érdekesek voltak ezen a ponton, mert tök jól együtt lehetett élni velük - valóban, mi értelme egyáltalán harcolni? 

Ugyanis ha nem lenne elég, hogy lerohantak minket, ennek a könyvnek a világa nagyon kegyetlen. Úgy értem... Hivatkoztam már A burokra, és nyilvánvalóan eszébe juthat az embernek Az éhezők viadala is - ja, meg kell menteni a fiatalabb tesót -, de ha valaki azt gondolja, hogy Az éhezők viadala világa kegyetlen, mert gyerekek gyilkolásszák egymást... hát, az most kösse fel a gatyáját, mert ez a világ... Gyerekek gyilkolásszák egymást itt is, simán. Kérdés nélkül kinyírsz valakit, csak azért, mert az utadba került, és nem tudhatod, ő vajon ellenség-e vagy nem. Hullákat pakolsz egyik helyről a másikra. Más hamvai közt turkálsz értékes cuccok után. Egy gombnyomással kinyírsz valaki mást, mert ezt szolgálja a túlélésed. Komolyan mondom: ez a világ rettentő kegyetlen. És Rick Yancey gondoskodik róla, hogy ezt érezzük is, nem próbál semmit elmismásolni. Nem elég, hogy leírja, hogy egy hulla van előttünk. Leírja a bűzt, az undort, a rothadást, mindent telibe kapunk. De talán még ennél is rosszabb, amikor már undort sem kapunk, csak közönyt. Amikor ez már természetessé válik. Amikor egy gyereket megfosztanak a gyerekségétől, és azt kell látni, hogy úgy bánnak vele, mint egy katonával a világ legkegyetlenebb háborújában... na, az tényleg kegyetlen, az olvasónak is. 

Szóval nem csak Cassie a főszereplőnk, még ha a filmelőzetesek és plakátok némileg félrevezetőek is. Ez nem az a történet, ahol adott a lány, aztán találkozik egy fiúval, aztán együtt megmentik az öccsét. Úgy értem, van benne erre hajazó szál is, de... Van egy nagy de. Ugyanis ez a történet több nézőpontkarakterrel operál. Cassie mellett van egy másik fontos szereplőnk is. De igazából már az is spoileres lenne, ha elmondanám a nevét. Maradjunk annál, hogy Zombi, és akkor mire megtudjátok, kire gondolok, addigra már túl lesztek a csavar részén a dolognak. És az ő sztorija sok szempontból még kegyetlenebb Cassie-énél is. Viszont nagyon izgalmas nézni, ahogy végigjár az úton, még ha sokszor gyomorforgató is. 

Mellettük pedig ott van a cuki Sammy, akiért a szívem akart megszakadni szinte mindig. És pont ezért volt kifejezetten kegyetlen őt választani, mert annyira ártatlan. És annak is kellene maradnia, de ez nem az a világ. Az éhezők világa Primje már nem olyan nagyon kicsi. De képzeljetek el egy ötévest, aki még mackót szorongat, aki még... ötéves! Úristen, ha csak rá gondolok, elszörnyedek. Annyira fájdalmasan ártatlan és gyerek, és annyira szívfacsaró nézni, miket kell átélnie. 

És ott van még Evan. Ó, de szerettem őt. Mármint... amennyire szeretni lehet. És akkor most megint spoiler lenne. Mindenesetre nagyon összetett karakter, és nagyon megszerettem, és nagyon akarok még belőle. Tulajdonképpen még ebben a részben is örültem volna még többnek belőle, főleg azután, de hát, John Green megmondta, hogy a világ nem kívánságteljesítő gyár, Az ötödik hullám világa meg pláne nem. 

Mindenesetre nagyon tetszett, ahogy ezt a sok szálat és a nagy egészt egy egységgé tudta összefűzni a szerző. Minden összeért egy ponton, és megvoltak azok a tipikus feszültséggel teli pillanatok is, amikor olvasóként fogja az ember a könyvét, és bekiabálna, hogy de hát pont ott van! Menj már arrébb két lépést! Nagyon tetszett például, ahogy az ígéretek kérdése újra meg újra előkerült, vagy hogy néha Cassie és Zombi gondolatai hasonló úton járnak. Kellemes kis összekacsintások voltak az egyébként marha sokáig egymástól messze futó cselekmények között.

Másrészt apró csavarokat kapunk útközben - tudjátok, a spoilerek, amiket már emlegettem. Nem mondom, hogy az agyam eldobtam tőlük, mert tulajdonképpen elég jól kikövetkeztethetőek voltak mind. Valójában az egyik ilyen inkább attól volt izgalmas, hogy annyira nyilvánvaló, hogy várjuk a vonatszerencsétlenséget és a tragédiát, és rettentő kíváncsiak vagyunk, mikor következik be és hogyan. 

Ennek ellenére azért amikor a nagy csavar berobban - nem a sok kicsi köztes -, az elég ütősre sikeredett. Az a pillanat, amikor Zombi és Adu... (Na jó, Aduról nem beszéltem még, de annyi mindenki érdemelne még szót, hogy mindenkiről nem tudok.) Tudni fogjátok, melyik jelenetre gondolok. 

Még nagyon-nagyon hosszan tudnék írni a könyvről, de nem akarok senkit nagyon sokáig untatni. Már csak azért sem, mert sok gondolat, ami felmerült bennem olvasás közben, olyasmi, amit szerintem mindenkinek magának kell megélnie. 

Összességében egy izgalmas és elgondolkodtató történet, határozottan hátborzongató, hogy ennyire intelligens ellenség kerül velünk szembe, és egy ennyire nyilvánvalóan vert helyzetből indulunk neki a sztorinak. Rettentő kíváncsi vagyok, mi vár ránk a folytatásban, úgyhogy szerencsém, hogy már meg is jelent a második, és ugorhatok is neki. De előtte azért még megnézem a filmet. 

NAGYON AJÁNLOM


U.i.: Ó, és imádom a kitéphető könyvjelzőt, ami a könyv hátsó belső fülén volt.

Blogturné extra - Kulisszák mögötti videó a filmről





Nyereményjáték


Te mit vinnél magaddal, ha az életedért folytatott küzdelemben magadra maradnál? Mi kerüljön a
túlélőcsomagba? Mi segítünk!
Minden állomáson újabb kellék kerül a pakkodba, és ha ügyesen csomagolsz, Tiéd lehet a könyv két példányának egyike.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, innentől 72 órán belül várjuk a jelentkezést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 

A mai feladvány:

Kegyetlen világot élünk, már engedély sem kell hozzá. Nehéz meghúzni a ravaszt, de életet menthet.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Nincsenek megjegyzések