Breaking News

Ilyen volt 2015 szerintetek - A kérdőív kiértékelése

Sziasztok!

A tavalyihoz hasonlóan idén is lehetőségetek volt értékelni, hogy milyen évet zártunk együtt - milyennek találtátok a blogot és a munkámat 2015-ben. 



Szerencsére nagyon sok válasz érkezett, némelyik részletesebb, némelyik kevésbé, összességében azonban szeretném megköszönni mind a 23 kitöltőnek a segítséget! 

És akkor másszunk is bele kicsit részletesebben a válaszokba, hiszen úgyis mindenkit ez érdekel!

Az egyik nagy tanulság ismét az volt, hogy semmiképpen sem lehet megfelelni mindenkinek. Ahogy érkeztek sorban a válaszok, én rögtön olvastam is őket, és jókat mosolyogtam, hogy mennyire ellentmondásosak a válaszok. Valaki mindenképp rövid bejegyzéseket szeretne, más meg azt írja, hogy a hosszú bejegyzések a kedvencei. Valaki 1-esre értékeli a designt, más meg 5-ösre és írásban is dicséri. 
Szóval az örök tanulság bloggerként az volt, mint eddig: picikét homályban kell tapogatózni mindig, hisz kinek a pap, kinek a papné. Úgyhogy bár figyelembe veszem a kérdőíveket, nem véletlenül kérdeztem, sajnos nem mindennél tudom ezt megtenni, és végül én vagyok az, akinek döntenie kell: hol sikerül ezt racionális alapokra helyezni, hol pedig érzésből döntök. (Egyébként ez kísérteties módon igaz az értékelésírásra is, szóval úgy hiszem, egy könyves blogger számára kikerülhetetlen.)

Most, hogy ezt tisztázzuk, nézzünk néhány konkrétumot is, legelőször azokat a dolgokat, amiket viszonylag könnyű számosítani! 


Hosszabb vagy rövidebb bejegyzések? 


Nagyon úgy tűnik, hogy a többség még mindig a hosszabb bejegyzéseket preferálja. 
Egészen pontosan a 6-an írtátok azt, hogy a rövidebb értékeléseket kedvelitek, 15-en pedig a hosszabbakat.


Ehhez kapcsolódóan arra is kíváncsi voltam, mennyire szeretitek vagy nem szeretetitek, ha egy-egy értékelésen belül olykor sztorizgatok, hozzáfűzök saját élményt stb. 
Itt még egyértelműbb volt az eredmény: 4-en nem szeretitek, 18-an pedig szeretitek.

VÉGEREDMÉNY:
  • Maradnak a hosszabb értékelések (de azért igyekszem az utolsó bekezdést továbbra is összegző jelleggel megírni)
  • Ha épp van valamilyen sztorim, akkor nem fogom vissza magam :)


Külföldi könyves bejegyzések


Külföldi értékelések

A legfontosabb kérdés itt valószínűleg az volt, hogy mit gondoltok arról, ha csak angol nyelven megjelent könyveket értékelek. 

Íme az eredmény:



Külföldi Cover Revealek, beharangozók
Főleg tavaly év végén sok külföldi cover reveal és beharangozó volt az oldalon, azért érdekelt az is, ez nektek hogy tetszett. 

A válaszok:



VÉGEREDMÉNY:

Maradnak a külföldi értékelések és a Cover Revealek, beharangozók is, bár utóbbiak valószínűleg kisebb számban. A többség szerette őket, vagy legalábbis nem zavarja, hogy vannak, szóval az oldal színesítése érdekében ezek a rovatok nem tűnnek el, de jobban megválogatom majd, hogy melyik könyvek és szerzők férnek bele. 


Az oldal változó profilja


Hírek a blogon

Az oldal profilja bár nagyrészt fix - hiszen könyves blog, ez nem fog változni -, a rovatokkal azért erős változások jöhetnek. 
Az egyik ilyen változás volt tavaly, hogy már könyves-könyvadaptációs hírek és érdekességek is helyet kapnak a blogon, nem csak a Facebook oldalon. 

Arra a kérdésre, hogy ehhez mit szóltok, a következő válaszok érkeztek: 


Ennek nagyon örültem, mert bár a 65% nem elsöprő többség, és a 10%-nál kevesebb is lehetne, de összességében a többség mégis szereti a híreket, vagy legalábbis nem zavarja. 
Ezeknél a bejegyzéseknél fontos szempont az is, hogy gyakran elérnek olyan embereket is, akik egyébként nem ismerik az oldalt - és így nyilván a szavazásban sem vettek részt. 

Így a szavazatok és a statisztikákat figyelembe véve a Hírmorzsák a nagyvilágból rovat mindenképp marad.


Rovatok 


Kedvenc rovatokat viszonylag kevesen említettetek, de többségében azt emeltétek ki, hogy az értékeléseket szeretitek - aminek én nagyon örültem. Ez a válasz nem csak a kedvenc rovatokra vonatkozó kérdésnél, hanem a Miért látogatod az oldalt? kérdésnél is többségben volt. 

Emellett többen említettétek a book tageket, és a Facebook oldalra vonatkozóan a Tudtad-e? rovatot, illetve az animált gifeket, amiket időnként megosztok. 

Egy valaki írta még, hogy szereti a Moziztam! rovatot, amikor időnként filmekről is írok - igaz, ezek is adaptációk szoktak lenni. Tudom, az utóbbi időben ezekkel nagyrészt adós maradtam (A marsi is elmaradt), de ez főként az időhiány miatt volt. 

Szóval a jó hír: mindegyik marad, természetesen!


Arra a kérdésre, hogy van-e olyan rovat, amit nem kedveltek, csak egy válasz érkezett: a Moly pipáló. Egy ember véleménye bár fontos, a nagy egész szempontjából nyilván nem döntő. Több kommentet kaptam már azzal kapcsolatban (nem a kérdőívben, hanem általánosságban), hogy a Moly pipáló rovat kreatív ötlet és szeretik böngészgetni. A rovat bejegyzéseinek látogatottsága sem rossz, SEO szempontjából sem rossz a visszamutató linkekkel, emellett picit segít felidézni, milyen népszerű könyvekről olvasható már értékelés az oldalon. Emellett én szeretek pipálgatni, és talán nem lesz meglepetés, viszonylag gyorsan megírható bejegyzéstípus, tehát nem akadályozza, hogy például értékelést írjak. Mindezek miatt ez a rovat is marad. 


A könyvek, amikről írok

Tettem fel kérdést arra vonatkozóan, hogy milyen típusú könyvekről olvassátok a legszívesebben a bejegyzéseket, illetve milyen könyvekről olvasnátok még szívesen. 

Ezeket szófelhővel mutatom, a szavak mérete mutatja, mennyien szavaztatok rá. 

Amiket a legszívesebben olvastok most:


Amiből szívesen olvasnátok még többet:


Amiből túl sok van: 



Azt hiszem, ezeket látva már érzitek, miért írtam, hogy nem lehet mindenki kedvére tenné, és sokszor igen nehéz a válaszok alapján döntésre jutni... :)


VÉGEREDMÉNY:
  • A Hírmorzsák mindenképp maradnak
  • Mindenképp lesz még Moziztam! rovat
  • Marad a Moly pipáló
  • Értékelések szempontjából messzemenő következtetéseket nem tudtam belőni ez alapján zsáner területén

Közösségi oldalak


A közösségi oldalak tekintetében a jövőre nézve a legfontosabb kérdés az volt, hogy milyen közösségi oldalon látnátok tőlem nagyobb aktivitást. 

Melyik közösségi oldalakon követsz? kérdés



Melyik közösségi oldalon látnál szívesen nagyobb aktivitást? kérdés



Ezek alapján messzemenő következtetéseket nehéz levonni, mindenesetre vannak terveim a közösségi oldalakkal kapcsolatban, erre az idei tervekről szóló bejegyzésben még visszatérünk.


Sok apróság


Megkérdeztem azt is, mik voltak a kedvenc bejegyzéseitek az idén, melyik bejegyzés tetszett a legkevésbé, és miről szeretnétek még értékelést. 
Mindhárom kérdésre viszonylag kevés válasz érkezett, és senki nem írta ugyanazt, úgyhogy felsorolás szintjén hozom az összes választ.

Kedvenc bejegyzések:

Ami a legkevésbé tetszett:

Amit kértetek:
  • Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
  • Könyvtolvaj!!
  • Richard Castle Nikki Heat sorozata
  • Az éhezők viadala trilógia
  • A Szél neve 

Ami a kéréseket illeti, nem ígérem, hogy mindet tudom teljesíteni. Az Éjszakai cirkuszt mindenképp tervezem elolvasni, itt csücsül már egy ideje a polcon, ha pedig olvasom, valószínűleg írok is róla. Ami viszont a többit illeti, tényleg nem merek ígérni. A könyvtolvaj érdekel, de kicsit félek tőle a lelki része miatt. Az éhezők viadalát természetesen olvastam, már elég régen, és nem hiszem, hogy mostanában újraolvasom - ráadásul azt hiszem, a filmek miatt (is) elég sokat beszéltem róla, és a véleményem nagy része már ismert. 
A Castle sorozat nem igazán az én műfajom, ezért erre elég kis esélyt látok, A szél nevéről pedig bevallom, most hallottam először, majd meglesem. :)

3 szóban a blogról

Megkértelek titeket, 3 szóban írjátok le az oldal erősségeit és gyengeségeit. Előbbiből több érkezett, ehhez érdemes volt egy kis ábrát készítenem, utóbbihoz viszonylag kevés válasz futott be - itt felmerült, hogy nem tetszik a design, hogy lassan tölt be az oldal, hogy túlságosan nyomulok és hogy túl ritkán írok. 

A design kérdésre még visszatérünk. A nyomulással kapcsolatban valószínűleg nem lesz változás, bár igazából örültem volna, ha ezt kicsit hosszabban is kifejti másik pontnál a válaszadó, hogy tudjam, pontosan mire gondolt. Mindenesetre valószínűleg a posztok száma nem fog csökkenni, és a közösségi oldalakon is igyekszem minél aktívabb lenni, szóval sorry. Az pedig hízelgő, hogy szívesen olvasnátok még több bejegyzést tőlem, de sajnos ennél többet nem tudok vállalni - átlagosan több bejegyzés születik egy hónapban, mint ahány nap van, ennél nagyobb aktivitást egyelőre nem tudok ígérni. 

És akkor nézzük az erősségeket, és hogy milyen szavak futottak be: 



Ezek alapján az oldalt színesnek, informatívnak, naprakésznek és fiatalosnak tartjátok, amit nagyon jól esett olvasni, köszönöm! 


Egyediség

Az, hogy a blog egyedi maradjon és megkülönböztethető legyen másokétől, szerintem kiemelten fontos. Sok a blogger, sok a könyves blogger is, és kell valami plusz, ami megkülönböztet a többiektől - nem csak magamra értem ezt most, hanem úgy általánosságban. Van egy kép a fejemben arról, hogy szerintem mi az, ami a blogot megkülönbözteti, de kíváncsi voltam, szerintetek mi teszi egyedivé. 

Amit a legtöbben kiemeltetek: 
  • Gyakori frissítés
  • Sokszínűség (nem csak szigorúan könyves posztok, mindenféle zsáner)
  • Személyes jelleg és én (ezen belül szóba került a közvetlenség, a stílusom, a nehézségeimről írt bejegyzések, a sztorizgatásaim)
  • Külföldi könyvekről is írok

Nagyjából ugyanezeket emeltétek ki az oldal erősségeként is.

Néhány hosszabb hozzászólás, amiket kigyűjtöttem, mert olyan jó volt olvasni:

"Imádom a véleményeket, amiket egy-egy elolvasott könyvről írsz! Rengetegszer döntöttem már egy könyv mellett vagy épp ellen a te ajánlód után."

"Minden új könyvről írsz. Tetszik a stílusod, igazán szimpatikus vagy és korrektnek tűnsz. :) Általában,ha találok egy új könyvet, először megnézem, hogy írtál e róla véleményt. Sok könyvet a te értékelésed miatt olvastam el. Szeretem, hogy néha saját élményeket is megosztasz, nem csak könyvekkel kapcsolatosakat. :)"

"Hogy különböző műfajú könyvek értékelése is megtalálható rajta és az, hogy a külföldi könyvekről is információkat kapunk. Volt néhány könyv, amelyik így került a listámra (noha még nem jelentek meg magyarul, a témája érdekelt) és aztán örömmel láttam, hogy "De jó végre megjelent!" :D"

"Szerintem a közvetlenség, ami a sorok közül árad. Az olvasó közelebb érezheti magát a bloggerhez és magához a témához is, amiben olvas. Szerintem lehengerlő hogy ilyen is létezik, ahol nem csak a száraz tények és tömör értékelés található, hanem egy épkézláb, érdekességekkel teli (mégsem spoileres) értékelés jelenik meg a könyvekről. Szerintem minden író célja az, hogy az emberekben elindítson egy gondolathullámot, és azok az írók, akik ezen a blogon szerepelnek, azok már célhoz értek általad."

"Amit ez előző kérdésekben is írtál ( tehát a hosszabb értékelés, sztorizgatás) ezt kifejezetten szeretem. Valamint a közvetlen stílus amivel szerintem sok mindenkit megfogsz. Valamint (persze ez már teljesen egyéni) egy könyvnél ha nem vagyok biztos hogy tetszeni fog-e mindíg a te véleményedet nézem meg, és eddig nem csalódtam."



Fejlődési tippek, egyéb javaslatok

Ezekből viszonylag kevés érkezett, de azoknak nagyon örültem, fontos visszajelzések, még ha nem is mindig tudok vagy akarok változtatni azon, amit írtok. 

Merültek fel designnal kapcsolatos kérések, kérdések, ezekre mindjárt visszatérünk. 

Felmerült, hogy tehetnék több képet az értékelésekhez. Nos, mostanában a 2-3 kép az átlag, amit a bejegyzés mellé teszek, nem tudom ígérni, hogy ennél több is lesz. Van, hogy könnyedén találnék többet is, de van, hogy ezt a 2-3 képet is nehezen gyűjtöm össze. Néhány blogger könnyedén kapcsolja színészek, modellek arcát egy-egy szereplőhöz, bevallom őszintén, nekem ez nehezebben megy. Szeretem én elképzelni a karaktereket, és nagyon ritka, hogy valaki rögtön beugrik, vagy tökéletesen elégedett vagyok azokkal a fotókkal, amiket találok a szereplőkről - egyszerűen azért, mert olyat nem fogok soha találni, ami a fejemben él. 

Felmerült, hogy frissítsem a bemutatkozásom. Nagyon jogos, köszönöm a fejemre koppintást! Régóta tervezem, most már tényleg megejtem.

A többi hozzászólás nagyjából arról szólt, hogy minden jó így, szóval köszi! :)


Design


Designkérdés, ez mindig nehéz ügy. Felmerült néhány embernél, hogy nem az igazi a design. Nem tetszik a magazinos elrendezés, zsúfolt, nehezen tölt be stb. 

Összességében 3,86-ra értékeltétek a blogdesignt az 5-ös skálán - ebből két 1-es, két 2-es, a többi mind 4-es és 5-ös. Ez nyilvánvalóan nem tökéletes arány, lehetne ennél sokkal jobb is, mindenesetre én úgy érzem, nem is rossz. Tulajdonképpen szerintem eddig ez a legjobb oldaldesignunk, és ezt mutatja a látogatottság növekedése is. (Már írtam róla korábban, hogy az előző designnál rohamosan csökkent a látogatottság, amióta viszont ez van, folyamatosan nő.)

Technikai szempontból szintén élvezem ezt a designt. Semmilyen szempontból nem köti meg a kezem - akármilyen hosszú címet adhatok, akármilyen képet választhatok a posztba és még sorolhatnám. 

Ami a magazinos designt illeti... Az előző, sok ablakos megoldás láthatóan nem működött, túl kusza volt. Ehhez semmiképp sem fogunk visszatérni. Viszont semmiképp nem szeretnék olyan designt, aminél az egész posztok látszódnak a főoldalon. Egyrészt mert szerintem nem praktikus (rengeteg görgetés, kevés választási lehetőség a főoldalon), másrészt SEO szempontjából sem a legjobb. 

Szóval mindazoknak, akik nem szeretik ezt a designt, rossz hírem van: ez a design marad még, valószínűleg még jó néhány hónapig. Kisebb változások lehetnek, de összességében marad ez. 
Igyekszem picit tenni a gyorsabb betöltésért, úgyhogy lehet, hogy csökkentem kicsit a főoldalon megjelenő posztok számát, leszedem a havat is, de teljes designváltás a közeljövőben nem várható. 

Érkezett ötletként az is, hogy mondjuk évszakonként legyen új design. Megértem, honnan az ötlet, és önmagában nem rossz. Viszont valószínűleg olvasóként nehezebb látni, hogy mekkora munka egy-egy designváltás - többheti keresgélés megfelelő template után, aztán napokon, akár heteken át tartó finomhangolás. Ezeken felül pedig egy designváltás mindig sokk az olvasók számára - meg kell szokni az új külsőt, ki kell ismerni a változó funkciókat, és ez mindig kis megtorpanás. Negyedéves váltásoknál pont mire hozzászoknánk egy designhoz, már jönne is a következő. Ezt semmiképp sem szeretném. 

Nagy sokáig tartott találni egy designt, ami mellett jó a látogatottság, jól szolgálja az oldal funkcióit, jól is néz ki és kényelmesen is érzem magam benne én is, ez most olyan, úgyhogy nem szeretnék tőle túl hamar megválni.


Összesítés 


Arra is megkértelek titeket, hogy 5-ös skálán értékeljétek a tavalyi évben végzett munkámat. 
Az átlag végül 4,53 lett, aminek nagyon-nagyon örültem. Összesen két 3-ast kaptam, a többi mind 4-es és 5-ös volt. Köszönöm szépen mindenkinek, ígérem, idén is igyekezni fogok. 


Nos, ennyi lett volna az összefoglalása annak, milyen válaszok futottak be a kérdőívben. Az eredeti tervem az volt, hogy rögtön ebben a bejegyzésben tisztázzuk azt is, mi várható idén, milyen terveim vannak a válaszaitok alapján és úgy általánosságban is, viszont a bejegyzés már így is elég hosszúra nyúlt, úgyhogy inkább külön posztot kapnak a 2016-os tervek. 

Szóval...

FOLYT. KÖV.

Nincsenek megjegyzések