Breaking News

12 érdekes tény Edgar Allan Poe-ról

1809. január 19-én született Edgar Allan Poe - tehát pontosan a születése évfordulója van, amikor ezt a bejegyzést pötyögöm.




1. Nevét valószínűleg egy Shakespeare szereplő után kapta


Edgar Poe-ként született 1809-ben Bostonban. Szülei színészek voltak. Abban az évben, amikor született, Shakespeare Lear királyát játszották, ezek alapján pedig azt feltételezik, hogy a darab szereplőjének, Gloucester grófjának fia után nevezték el Edgarnak. 

2. Az irodalom a vérében volt


Poe középső gyerek volt. Bátyja, William Henry Leonard Poe szintén költőnek állt, húga, Rosalie Poe pedig írást tanított. 

3. Árva volt


Mielőtt Poe betöltötte volna negyedik életévét, a szülei meghaltak, és egy John Allan nevű gazdag kereskedő és felesége, Francis vette magához a fiút. Richmondban éltek, a gyermeket pedig Edgar Allan Poe néven keresztelték meg.  

4. Korán kezdte, hála Byronnak



Bár nevelőapja ragaszkodott hozzá, hogy továbbvigye az üzletet, Poe korán beleszeretett Byron költészetébe, és olyan akart lenni, mint ő. 13 éves korára már egy kötetre elegendő verse volt, ám ezeket a nevelőapa nem engedte megjelentetni. 
Első könyvét, a Tamerlane-t még így is nagyon korán, 18 évesen publikálta. 

5. Nem örökölt


Poe szegénységbe süllyedt, ugyanis nagy meglepetésre nem örökölt semmit, mert nevelőapja mindent egy törvénytelen gyerekére hagyott, akivel Poe még csak nem is találkozott. 

6. Furcsa nász



Poe 27 éves korában feleségül vette 13 éves unokatestvérét, Virginia Clemmt. (Egyes helyeken 26-ot látni, mert nem kizárt, hogy már 1835-ben összeházasodtak, amikor Poe még nem töltötte be a 27-et.) 
A lány 7 éves volt, amikor először találkoztak. Érdekesség, hogy amikor Poe egy másik lányba volt szerelmes, a fiatal Virginia hordta közöttük a szerelmes leveleket. 
Kapcsolatuk természetéről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint inkább testvéri szeretet kötötte őket össze, sokan annyira így hiszik, hogy feltételezik, Virginia szűzként halt meg - 24 évesen, tuberkolózisban. 
Mindenesetre az biztos, hogy szerették egymást és boldog pár voltak. 

7. Hazugsággal ett katona


1827-ben Poe Edgar A. Perry álnéven belépett a hadseregbe. Azt állította, 22 éves, valójában csak 18 volt.

8. A holló sikerre vitte


A holló egy csapásra népszerűvé és ismertté tette Amerikában. Egyes történetek szerint előfordult, hogy gyerekek futkostak körülötte az utcán és károgtak, ő pedig benne volt a játékban, feléjük fordult, és azt mondta: Soha már. 

9. Nem is Edgar Allan Poe volt az aláírás



Poe valószínűleg soha nem írta alá a műveit Edgar Allan Poe-ként. Mivel nem igazán jött ki nevelőapjával, nem akarta az Allan nevet használni, így az Edgar A. Poe vagy az E. A. Poe aláírást használta. 

10. A híre levelezőpartner


Poe és Charles Dickens sokat leveleztek egymással, egyszer még találkoztak is Philadelphiában, amikor Poe 34, Dickens pedig 31 éves volt. 



11. Nagy macskabarát volt


Poe imádta a macskákat, állítólag gyakran írt úgy, hogy egy macska ült a vállán. Több történetében is találkozni macskákkal, a leghíresebb A fekete macska című története. 
Külön érdekesség, hogy Poe halála után felfedezték, hogy Catterina nevű macskája szintén elpusztult.

12. Más hobbi


Az írás mellett Poe hobbija a kozmológia volt, szenvedélyesen érdekelte az űr.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Deszy!

    Köszönöm ezt a kis gyűjteményt! Nagyon tetszett a sok kis érdekesség az egyik kedvelt irodalmi alakomról.

    További sok sikert!

    Üdvözlettel:
    Hollótoll

    VálaszTörlés