Breaking News

Meg Cabot: Proposal {Értékelés}


Megnyugodtam, imádtam!

Meg Cabot: Proposal

Eredeti cím: Proposal
Oldalszám: 128
Sorozat: Mediátor 6,5
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,31)
Az utolsó hely, ahol Suze Simon Valentin-napon szeretett volna lenni, egy temető. De pont ez
történik, ha az ember mediátor - akit megátkoztak a halottakkal való kommunikálás "tehetségével".
Így kötött ki Suze egy pár NNEE - Nem Normálisan Elhunyt Egyén - sírjánál, akiknek a drámája nem ért véget a halálukkal. Suze feladata gondoskodni róla, hogy továbblépnek - mindenki érdekében.
De nem csak az NNEE-eknek vannak gondjai. Suze azért tölti a Valentin-napját egy halottal a pasija, Jesse helyett, mert neki túlságosan nagy problémát okoz alkalmazkodni az élethez a halál után... ez nem meglepő, tekintve, hogy ő maga is NNEE volt, és a barátnője most olyanok nyomában jár, amilyen ő is volt, miközben ő gyógyítani próbál.
Elégnek bizonyulnak-e Suze mediátor képességei, hogy megoldást találjon, és összehozza a sok fiatal szerelmest - beleértve Jesset és magát is -, különösen, hogy Szent Valentin, a romantika éjszakáján?
Vagy egyedül - és lehet, hogy holtan - fogja végezni ő maga is?


Az első mondat:


"IT WAS VALENTINE’S DAY, and where was I?"

Véleményem


Bevallom őszintén, amikor kiderült, hogy érkezik a Mediátor sorozat folytatása, egyszerre éreztem magam a mennyekben, és ijedtem meg úgy istenigazából. 
Ez a sorozat ugyanis meghatározó volt nem csak a tiniéveimben, de egész olvasói pályafutásomat döntően befolyásolta. Nem az első könyv volt, amit Meg Cabot olvastam, még csak nem is az a könyv, ami miatt megszerettem az olvasást. Viszont kétségtelenül beleszerettem a sorozatba, és tinikorom egyik legmaradandóbbja, és Jesse, a férfi főszereplő az egyik első könyves álompasi, akibe úgy istenigazából belezúgtam. (Mármint... nem beteg módon, azért ne essünk túlzásokba. :D) 
Ráadásul akkoriban, amikor a Mediátor a kezembe került, még nem igazán olvastam fantasyszálas sztorikat. Megnéztem őket filmben, azzal nem volt gond, de emlékszem, mennyi győzködés kellett, hogy nekiálljak egy olyan sztorinak, amiben szellemek vannak - és nézzétek meg, hol tartok most! Ebben pedig tulajdonképpen a Mediátor volt a kiindulópont. 

Szóval imádom a sorozatot, imádtam, ahogy Meg Cabot lezárta. És arra is emlékszem, mennyire sajnáltam, hogy vége van, viszont egyetértettem Meg Cabottal, hogy ez így kerek. Aztán az írónő előállt egy másik néhány éve lezárt sorozatához egy új kötettel, én meg vártam, vártam, hátha... És nem történt semmi. És amikor már végképp lemondtam a folytatásról, és arról, hogy újabb kötetet olvassak Jesse-ről és Suze-ról, hirtelen jött a nagy meglepetés: érkezik a folytatás.
Két csapda volt a dologban: egyrészt annyira jó volt a sorozat is, a lezárás is, hogy magasra került a léc, másrészt Meg Cabot újabb könyvei már annyira nem ragadtak magukkal, így féltem, mi lesz, ha az új Mediátor sem fog. 

Ez még nem az a könyv, amit úgy vártam, a hetedik részre még egy picit várni kell. Viszont ez a felvezetés hozzá, a 6,5. rész, és el kell mondanom, a fülszöveg kissé félrevezető, úgyhogy röviden:
Suze immáron 21 éves főiskolás, és még mindig látja a holtakat. Jesse orvosnak tanul, és épp távkapcsolatban élnek, de egyébként semmi gond köztük, köszönik szépen. (Na jó, azon kívül, hogy Jesse még mindig régivágású úriember, és hisz a semmi szex a házasság előtt dologban, és mindenképp ragaszkodik a megkövesedett sémához, hogy neki kell eltartania Suze-t.) Jesse épp egy vizsgára készül, ezért a Valentin-napot közös megegyezéssel külön töltik, Suze pedig kihasználja az alkalmat, hogy végére járjon egy szellem ténykedésének, aki még a hírekbe is bekerült. Természetesen gyilkosság is van a dologban, és egy kis nyomozás áll főhőseink előtt - mert hogy nyilván Jesse is felbukkan, azt hiszem, ez senkinek nem lesz nagy meglepetés. 

És tudjátok mit? Imádtam ezt a sztorit, lubickoltam benne. Kezdem azt hinni, hogy tulajdonképpen a jó ötletekből fogyott ki az írónő kissé, viszont ha visszatér a régi, jól bevált szereplőihez és világához, akkor ő maga is lubickol bennük. 

Suze még mindig ugyanolyan kemény csaj, mint volt, és ugyanolyan forrófejű és ami a szívén, az a száján, amivel nem egyszer bajba keveri magát. 
Jesse még mindig a régivágású úriember, aki fehér lovon vágtat be, és megvédi Suze-t a bajban, és valahogy még mindig pont a legjobbkor bukkan fel. 
Ketten együtt pedig... jaj, felültem a nosztalgiavonatra. Amikor először elhangzott, hogy querida, olvadoztam. Imádom őket! Az is nagyon tetszett, hogy annak ellenére, hogy most már tudják, szeretik egymást és együtt vannak, nem oldódott meg minden egy csettintésre - ugyanúgy vitatkoznak, és ez így van jól. Viszont a vitáik nyilván aktualizálódtak a koruknak és a helyzetüknek megfelelően. (Na jó, mindketten picit frusztáltabbak szexuálisan, de ez érthető. :D)

Dom atya sajnos nem bukkant fel, csak említés szintjén, és a többiek is ugyanígy. Nagyon jókat mosolyogtam, amikor kiderült, mi lett a sorsa Suze mostohatesóinak, vannak itt meglepetések, kérem. Paul Slater is előkerült, és bár testben ő sem, ő azért kicsit aktívabban, mint a többi mellékszereplő - és Meg Cabot már előrevetít valami titkot, ami valószínűleg csak a teljes regényben derül majd ki, hát kíváncsian várom. Nem tudom, örüljek-e Paul felbukkanásának, mert az biztos, hogy jó látni, hogy visszatérünk a gyökerekhez, viszont félek, nem lesz-e majd kicsit elcsépelt a Paul-dolog, főleg a viszonylag normális lezárás után a hatodik részben. 

Forrás


Mindenesetre most maradjunk ennél a novellánál! Ahhoz képest, hogy egy rövid novella, szerintem meglepően tartalmasra sikeredett. Megkaptuk a szokásos bűnügyi-szellemes szálat, mellé pedig extra adag Jesse-Suze jelenetet - de hát Valentin-napi, ez járt! A jeleneteiken kifejezetten jól szórakoztam, olvadoztam és nevettem felváltva. 

Érezni, hogy haladt a történet az idővel, a modern utalások, amelyek itt-ott a régiben is előfordultak, most picit megszaporodtak, és nagyon maiak lettek (pl. Facebook, eBay stb.), de passzol, ráadásul jól megmagyarázza az írónő azt is, miért nem csüngnek azért állandóan a modern technikán a szereplők. Sikerült jól megragadni a régi részek stílusát is, de közben érezni, hogy a szereplők idősebbek lettek.  

Ha nagyon kötekedni akarnék, akkor annyit azért megjegyeznék, hogy Dom atya eBayes akciója nekem kicsit valószínűtlennek tűnik ebben a formában - annak ellenére, hogy nagyon jókat nevettem, ahogy elképzeltem, amint Dom atya a Facebookon meg eBayen lóg.

Ó, és csak formaság, de azért értékeltem: a fejezetek címe spanyolul van!

Remélem, ugyanilyen jó véleményem lesz a regényről is, a novellát határozottan élveztem. Remélem, érkezik ez is magyarul, nem csak a hetedik rész, a polcomon a helye.

KEDVENC LETT


U.i.: Bocsi a képek hiányáért, de az a helyzet, hogy annyira határozott kép él a fejemben a szereplőkről, hogy nem találok megfelelő képet, akárhányszor állok neki. Ha meg a jelenetekhez kapcsolódót kerestem volna, az meg spoileres lenne, szóval... 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Deszy! Érdeklődnék, hogy ez megjelent magyarul? És van 7. rész? Tudnál segíteni, hol tudom őket beszerezni? 🤩🙈

    VálaszTörlés