Breaking News

Elindult a Goodreads Choice Awards!

A magam részéről minden évben izgatottan követem a Goodreads Choice Awards szavazást. Nem mondom, hogy mindig egyetértek a végeredménnyel, tovább megyek, általában szavazni is képtelen vagyok, mert több kedvencem is van a listán, másrészt pedig képtelen vagyok minden jelölt könyvet időben elolvasni. 

Ettől függetlenül szerintem ez a lista mindig jól tükrözi, mik a népszerű könyvek Amerikában, ebből pedig sok másra is lehet következtetni: mik a menők témák és zsánerek, számít-e a borító, kik a legnépszerűbb szerzők...



Mindezeken túl a legjobban azt szeretem benne, hogy nem valami légből kapott szavazás ez, mint például nálunk legutóbb az Aranykönyv szavazás volt - ITT és ITT kifejtettem a véleményem -, hanem valóban az olvasók szavazatai döntenek. Persze, van egy előzetes válogatás, de ez is az olvasói értékelések alapján, és még ekkor is van lehetőség olyan könyvre szavazni, ami a kezdőlistán nem szerepel. 

Na de mindenkit a lista érdekel, úgyhogy nézzük!

Az engem leginkább érdeklő kategóriák minden évben a YA kategóriák: a realisztikus és a fantasy-sci-fi is mindig izgalmas versenyt hoz. Ez most sincs másként: 




Ez a kategória mindig izgalmas, már csak azért is, mert általában itt tűnnek fel a legtöbbször új nevek, ráadásul nagyobb esélyekkel indulnak a győzelemért, mint a másik YA kategóriában, olyan sikerszerzők mellett, mint Sarah J. Maas vagy Cassandra Clare. 

Na de ennél maradva, azért vannak itt már nálunk is ismert nevek: Ruta Sepetys könyve hamarosan érkezik magyarul is, Nicola Yoon könyv is jelent már meg nálunk, Katie McGarry neve is ismerős már a YA szerelmeseinek, és itt van Jennifer L. Armentrout is. Angolul olvasóknak Kasie West, Tillie Cole és Morgan Matson neve is ismerős lehet - reménykedjünk, hogy hamarosan már magyarul is olvashatóak lesznek a könyveik. 

A lista mindenesetre ismerős, bármelyik jelöltnek szó nélkül szívesen nekiállnék. 




És akkor itt a másik lista, igazi bomba sorozatokkal. Sarah J. Maast és Cassandra Clare-t már emlegettem, természetesen sem a legújabb Árnyvadász, sem a legújabb Üvegtrón könyv nem maradhatott le a listáról. Maas ráadásul rögtön duplázott, hiszen a Tüskék és rózsák udvara sorozat új része is listás - a jó hír, hogy a Lady Midnight és az ACOTAR első része is érkezik hamarosan nálunk is. 

Szintén ismerős lehet a magyar olvasóknak Kiera Cass és Maggie Stiefvater könyve a listáról, nálunk is publikált sorozatok, még ha a The Raven King magyarul még nem olvasható is. 

De igazából könnyebb lenne felsorolni a nálunk még ismeretlen szerzőket, hiszen Marissa Meyer, Pittacus Lore, Marie Rutkovski, Leigh Bardugo, Victoria Aveyard neve is ismerősen cseng. Renee Ahdieh jelölt sorozatának első része épp az elmúlt hetekben jelent meg magyarul, bár tartok tőle, a kevésbé sikeres kiadója miatt nálunk a süllyesztőben végzi majd, ami sajnálatos. 

Persze akadnak olyan könyvek is, amik nálunk még nem igazán ismertek - két olyan is akad, amiről még nem hallottam én sem, de most sürgősen pótolni fogom -, de a jó hír, hogy néhánynál már pedzegetik a magyar megjelenést. Csak győzzük kivárni. 


Egyelőre ennyit külön bejegyzésben a kategóriákról, a többieket megnézheted IDE kattintva.

Nincsenek megjegyzések