Breaking News

Aranykönyv 2.0 - Megvan a TOP10

Nem másznék bele úgy az Aranykönyv témába, mint amennyire az előző bejegyzésemben, amiben hosszan kifejtettem, miért érzem nevetségesnek az idei évben a jelöltlistát. 

Azóta nem született róla bejegyzésem, pedig tudtam volna mit írni. Az például milyen díj, aminek útközben változik a jelöltlistája, és már a szavazás elindulása után jut eszébe a szervezőknek, hogy esetleg a gyermek és az ifjúsági kategóriákat szét kellene szedni? A törekvés jó, mert elég nevetséges, amikor mesekönyvek versenyeznek mondjuk egy John Green kötettel, és 80+ jelöltet végiggörgetni ilyen rendszerben veszett fejsze nyele, de ha mindez akkor történik, amikor a szavazás már javában tart, az elég problematikus. 



De nem ezekről a dolgokról szeretnék szólni, hanem arról, hogy megvan a TOP10. TOP?

És valóban olyan valószínűtlen a lista, mint amilyennek a jelöltek alapján ígérkezett. Csak az Ifjúsági kategóriával fogok most foglalkozni, mert ez vág az oldal témájába, és erről is csak röviden, mert nem bírom ki. 












Szóval ez a TOP10, természetesen nem a befutott szavazatok sorrendjében. 

Nyilvánvaló, hogy azért vannak itt olyan könyvek, amik tényleg népszerűek és megérdemlik a helyüket, arra pedig egészen nagy összeget tudnék tenni, melyik lesz a nyertes könyv. És anélkül, hogy bármi rosszat mondanék a fenti 10 könyvről, talán nem keltek olyan nagy felháborodást, ha leírom: némelyik eléggé meglepő ezen a népszerűségi listán. 

Ha a jelölteket nem így szűrik, vajon ugyanígy festene a TOP10?

És akkor vissza az előző bejegyzésemben felvetett kérdéshez. Mennyire tükrözi reálisan a mai, hazai ifjúsági irodalom népszerű könyveinek listáját ez a fenti, amire egyetlen Könyvmolyképző (Vörös pöttyös sorozat) vagy Maxim (Dream válogatás) kiadvány sem fért fel? 

A kérdés költői, a válasz szerintem úgyis egyértelmű.

1 megjegyzés:

  1. A hazai díjakkal az a baj, hogy a legtöbb abszolút belterj.
    Emlékszem, pár éve az Aranykönyvnél még az olvasók szavazhattak könyveket a kezdeti listára, és akkor rengeteg Könyvmolyképzős bejutott, az én első könyvem a top10-be is bekerült.
    Aztán megváltoztatták az egészet, és úgy hírlett, fogyás alapján ment. Itt már rögtön ki is szűrték az összes magyar Könyvmolyképzős könyvet, mivel a novemberi-decemberi megjelenéseknek esélye sincs bekerülni, hiszen egy tavasszal kiadott könyv óhatatlanul nagyobb számadatot produkál(hat). Meg a Libri csak a forgalom egy részét bonyolítja, sok vevő nem rajtuk keresztül vásárol.
    Mostanság meg azt sem tudni, mi alapján van a kezdeti lista, szóval ez egyre kínosabb.
    Engem néha faggatnak olvasók, hogyhogy nem szerepelnek itt a könyveim, de csak legyintek. :)

    VálaszTörlés