Breaking News

Caleb Krisp: Ivy ​Pocket és az Óragyémánt {Értékelés + Nyereményjáték}

Caleb Krisp: Ivy ​Pocket és az Óragyémánt

A blogturnéról


Felirat hozzáadása


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Caleb Krisp meseregénye, Ivy Pocket és az Óragyémánt címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja az átlagon felüli, 12 éves szobalány, Ivy és a rábízott, varázslatos ékszer kálváriáját.
Ha velünk tartotok, nem csupán egy őrülten vicces kalandban lesz részetek, de akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!
Eredeti cím: Anyone But Ivy Pocket
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 316
Fordító: Pék Zoltán
ISBN: 9786155450600
Sorozat: Ivy Pocket 1.
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: E/1
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (3,8)
Megrendelési link
Ivy ​​Pocket egy átlagos szobalány, aki átlagon felülinek képzeli magát. Miután
munkaadója inkább elszökik Dél-Amerikába, mint hogy tovább élvezze a társaságát, ifjú hősnőnk egyedül marad koszt és kvártély nélkül Párizsban…
Ekkor Ivy váratlanul testhezálló feladatot kap. Fejedelmi fizetség ellenében Angliába kell vinnie a titokzatos Óragyémántot, hogy a születésnapos (és roppant ellenszenves) Matilda Butterfield nyakába akassza.
A szobalány azonban hamarosan sötét rejtélyek és gyilkosságok hálójában, na, meg egy összeesküvés kellős közepén találja magát. Mindenki az Óragyémántra feni a fogát, hiszen a kő valójában átjáró egy másik világba…

„És ekkor történt. Ismét fellobbant bennem a vágy, mint a grófnő hálószobájában. Őrült vágy. Kétségbeesett kényszer. Egyetlen dolgot akartam: felvenni a nyakláncot. A nyakamba akasztani. Látni magam az Óragyémánttal a nyakamban. Igen, igen, megígértem a grófnőnek, hogy nem teszem. De mi baj lehet belőle? Felpróbálom, csak egy másodpercre. Vagy egy-két percre. Aztán leveszem. Soha senki nem tudja meg…”

Az első mondat:


"Úrnőm ágyán találtam meg az üzenetet."

Véleményem


Hát, sok mindenre számítottam, de erre nem. Bár így utólag azt mondom, a borító hangulata alapján számíthattam volna arra, ami az első néhány mondattal rögtön nyilvánvalóvá vált.

Ivy Pocket története váratlan meglepetéssel kezdődik: úrnője konkrétan menekül a szolgálatai elől. Először még nem tudjuk, miért, de elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy Ivy... nos, meglehetősen furcsa. És gyakorlatilag ez a furcsasága viszi a hátán az egész történetet. Ez alapozza meg azokat a dolgokat, amik szerintem a legjobbak voltak a könyvben: a hangulat és a humor. 

Ivy egy tizenkét éves árva szolgálólány, akinek félelmetesen élénk a fantáziája, és olyan fejlett a hazudozó képessége, hogy még magának is képes hazudni. Gyakorlatilag akárhányszor kerülnek szóba a szülei, mindig más a története. De nem csak ezen lehet jókat mosolyogni, ugyanis nem csak ez Ivy furcsasága. Ivy ugyanis végtelenül elégedett magával, és fogalma sincs róla, hogy ő egyébknt nem tökéletes. Képzeljetek el egy szereplőt, aki bénaságot bénaságra, bolondságot bolondságra halmoz, mindezzel együtt viszont tökéletesen meg van győződve arról, hogy ő tökéletes. Elképesztően szép, minden tud a jó modorról, különleges gyógyító praktikákat ismer, és egyébként ő maga a megtestesült segítőkészség. Nem beszélve az éles elméjéről és a nyomozó képességeiről. 

Ez önmagában még akár idegesítő is lehetne, de szerencsére úgy van megírva a könyv, hogy nem az. Pont ez az ellentét - a tényleges történések és Ivy gondolatai között - adja meg a regény sava-borsát. Minden alkalommal, amikor Ivy valami fejedet a falba vágós hülyeséget csinál, majd kijelenti, hogy mindenki őrült körülötte, csak ő nem - nos, le lehet fordulni a székről a nevetésről. 

Emellett egyébként a cselekmény is olyan, ami folyamatosan lehetőséget biztosít, hogy Ivy kidomborítsa a... tökéletességét. Egy veszélyes tárgy birtokába kerül, és csupán annyi a megbízása, hogy vigye el a nyakláncot, véletlenül se vegye fel, és megadott időpontban adja oda valakinek. Az ékszert viszont többen meg akarják szerezni, betörések, gyilkosság, cselszövés, van itt minden. Ivy pedig tökéletes nyomozóként természetesen véletlenül se veszi észre a gerendát, ami már konkrétan a szemében van. 

A rejtély is szórakoztató persze, viszi előre a sztori, de ha választani kell, Ivy az igazi ereje a könyvnek. Mindenesetre az ékszer rejtélye foglalkoztatja végig az olvasót, ahogy az is, hogy ki mit akar akkor végül is? 

Összességében szórakoztató könyv volt, jókat mosolyogtam rajta, Ivy határozottan maradandó karakter, akit gyakorlatilag bármilyen szituációba lehetne pakolni, és az szórakoztató lenne. Szóval drágáim, 

AJÁNLOM


Blogturné extra - Könyvelőzetes




Nyereményjáték


Játékunk során az Óragyémánté lesz a főszerep! 
Minden állomáson találtok egy, a könyvhöz kapcsolódó képet, melyen több Óragyémántot is elrejtettünk a tolvajok kíváncsi tekintete elől. Nincs más dolgotok, mint összeszámolni, melyik képen mennyit láttok, majd az eredményt beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Mindig egész számot várunk megfejtésül!
Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Nyomozásra fel!Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10/28 Olvasónapló
10/30 Dreamworld
11/01 Deszy könyvajánlója
11/03 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések