Breaking News

Spirit Bliss: Reményfosztottak {Értékelés + Nyereményjáték}

Spirit Bliss: Reményfosztottak

A blogturnéról




Mi lenne, ha a városunkat egy csapat törvényen kívüli védelmezné? Ha végleg leszámolnának a bűnözőkkel? Kinek van igaza, a rendőröknek, akinek a törvény megköti a kezét, vagy az önkéntes bandáknak, akik csak biztonságosabb életet akarnak biztosítani?
Ezt a témát járja körbe Spirit Bliss új regénye, a Reményfosztottak. Háromállomásos turné keretén belül ismerhetitek meg a könyvet és a szerzőt október 29 és november 2 között. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a könyv egy példányát.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 296
ISBN: 9789633998144
Sorozat: A Szem 1.
Kezelhető-e standalone-ként? nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Csatlakozz, vagy meghalsz!

Különleges, láthatatlan szervezet rejtőzködik az éjszakában,
és olyan bűnözőkre csap le, akikre senki más nem tud, vagy nem mer.
Ana a Szem tagja.
Első törvény: bármi áron védd meg az ártatlant!
Második törvény: légy láthatatlan a rendőrség előtt!
De mi történik, ha egy zsaru az áldozat?
Ana megmenti Ryland életét, hogy lerójon egy régi tartozást. Ez a váratlan tett láncreakciót indít el, megváltoztatva mindenki sorsát.
Macska-egér játék indul az FBI és a Szem között, ám Anára egy új küldetés is vár. Meg kell találni Tamarát, a fiatal modellt, akinek furcsa körülmények között nyoma veszett.
Vajon a bilincstetkós férfiak állnak a háttérben? Vagy más a felelős a lány eltűnéséért?
Nyomozz a Szemmel, ha nem félsz a veszélytől! De ne feledd:
Megszökhetsz a rendőrségtől,
kijátszhatod a törvényt,
elbújhatsz a felelősség elől,
de a Szem akkor is lát.

Szeress, akkor is, ha veszélyes!

Az első mondat:


"Babváros."

Véleményem


Első gondolat: így jár az, aki nem olvas fülszöveget. Őszinte leszek: voltak benyomásaim erről a könyvről a szimbólumok alapján, és tudtam, hogy Spirit Bliss és olvasni akartam, a fülszövegekről meg a spoilerek miatt amúgy is leszoktam, így... komoly meglepetésként ért, hogy ez a könyv egy krimi. 

Nem mondom, hogy ezzel együtt nem lelhetőek fel benne azok a dolgok, amiket szerettem Spirit Bliss YA regényeiben és fanfictionjeiben, ám ettől még tény, ami tény: ez abszolút nem az én műfajom. De tudjátok mit? Lehet, hogy mégis. Mert én ezt a könyvet bizony nagyon élveztem. 

A nem túl távoli jövőben járunk, de igazából ezt túlságosan nem érzékeltem, pusztán annyiban van szerepe, hogy egy olyan Bostonban játszódik a történet, ami már nem teljesen olyan, mint a mai. A város pedig gázban van, és ahogy ez a jó kis igazságosztós képregényekben - Batman, A zöld íjász - lenni szokott, jön valaki, aki kezébe veszi a dolgokat. Csak itt ez jelen esetben nem egy személy, végképp nem egy álruhás szuperhős, hanem egy szervezet: a Szem. Ott, ahol a rendőrök kezét megkötik a szabályok, a korrupció és a jól megfizetett ügyvédek meg a kenőpénzek mindig gondoskodnak arról, hogy ne kerüljön börtönbe, aki oda való, nos... nem meglepő, hogy jön ez a bizonyos Szem. 

A Szem bizonyos szempontból persze bűnbanda, más szempontból nézve a klasszikus Robin Hood helyzettel állunk szemben. Mert pont nem érdekli a kutyát se, hogy bűnözők vagy nem: rendet tesznek, levadásszák a gyilkosokat, erőszaktevőket, igyekeznek megtisztítani a várost. Naná, hogy mindenki nekik szurkol. 

Ennek ellenére érdekes színezetet ad ez a sztorinak, hiszen felmerülnek a klasszikus igazságosztós kérdések: meddig terjedhet az önbíráskodás? Mi az, ami jogos? Mi fér bele? 

De ami még ennél is izgalmasabb, ugyanezt bentről vizsgálni. Mennyire viseli meg az igazságosztókat az, amit tesznek? És egyáltalán kik ezek? Hogy kerültek bele ebbe az egészbe? Miért csinálják? 

Szerencsére ezekre a kérdésekre szépen, fokozatosan válaszokat kapunk, de semmi sem fekete vagy fehér. Az élet bonyolult és a szereplőink élete is az. Örülök, hogy szépen lassan elkezdtük megismerni a Szemtagok történetét, bár nyilvánvaló, hogy még hosszú áll előttünk. Arra mindenesetre pont elég volt, hogy egyrészt megszeressem a bandát, másrészt elkezdjenek érdekelni, és válaszokat akarjak kapni - magyarul mindenképp tovább olvassak. 

De nem csak ezek a kérdések adják a regény rejtélyét. Van itt más is. Kik a besúgók? Ki melyik oldalon áll? Semmi - hangsúlyoznám semmi - nem olyan egyértelmű, mint amilyennek elsőre tűnik. És ez szuper, tényleg izgi volt felgöngyölíteni a szálakat. 

Ezeket pedig elég gyakran változó szemszögben kapjuk, ami megvallom, néha - főleg a regény elején, amikor még nem tudtam ki kicsoda - kicsit zavaró volt a számomra. A fontosabb szereplők fejébe kicsit belebújhatunk - de azért E/3-ban, nem E/1-ben -, rajtuk kívül pedig még a bűnözők, nyomozók, téglák szemszögéből is kapunk. 

És ha már megint szóba kerültek a szereplők: külön-külön nagyon szerettem őket, a bandát nagyon szerettem, de ami a szerelmi szálat illeti, kissé bizonytalan vagyok. Nagyon szeretek szeretni, imádom a romantikát, így nem kérdés, hogy instant szurkolni kezdtem nekik. De sajnos minden félszeg cukiságával együtt eléggé instant szerelemnek éreztem ezt a meglátni és megszeretni dolgot. Eleinte még nem is volt ez zavaró, amíg a kapcsolat tapogatózó-tesztelő része zajlott, sőt... Nagyon jókat mosolyogtam azon, ahogy Ryland tepert, és minden találkozást megpróbált kihasználni. Viszont amint már ténylegesen egymás mellett voltak - most nem kapcsolatra gondolok, hanem arra, hogy nem csak 5-5 percekre találkoztak -, ez már kevésnek érződött. Értem én Ryland megtaláltam a Nagy Ő-t érzését, és aranyos is, de jó lett volna kicsit több, hogy tényleg átérezzem, miért hajlandóak ennyi mindent feladni és kockáztatni. Másik oldalról is éreztem ezt persze, Anánál elég gyors és éles volt a váltás, de ott kevésbé zavart, mert nála kevésbé éreztem ezt az instant "mindent félredobok a kedvedért, még akár ki is nyíratom magam" dolgot. 

Ezzel együtt tetszett a regény, krimi vagy nem krimi, beszippantott, és kifejezetten élveztem, hogy nyomozás ide vagy oda, az érzelmek sem maradtak el teljesen, és tudtam kötődni a szereplőkhöz. Maradt egy sor nyitott kérdés, kíváncsian várom, hogyan tovább. Bár azért az megdöbbentett, hogy a Spirit Bliss-féle "ide nekem a puskát, hogy kifenyegessem az írónőből a folytatást" függővég ezúttal elmaradt. De persze nem panaszkodom, és ez a legkevésbé sem felhívás keringőre a következő kötetnél. 

AJÁNLOM

U.i.: Fogalmam sincs, hogy lett ez a könyv Vörös Pöttyös, már a szerző személyét leszámítva. Nem nevezném YA történetnek, az tuti. Ez nem szól ellene, egyszerű ténymegállapítás.

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7531_a_szem-20161102_141825.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A főszereplők törvényen kívüliek, üldözik a rosszfiúkat, elkerülik a rendőröket. A mostani játék során nincs más dolgotok, mit képek alapján kitalálni, melyik törvényen kívüliről van szó, és azt beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10. 29. Sorok Között
10. 31. Bibliotheca Fummie
11. 02. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések