Breaking News

John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság {Értékelés + Nyereményjáték}

John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan a Printz díjas szerző, John Corey Whaley legújabb regényét  Nagyon logikátlan barátság  címmel. Hogyan lehet átvészelni a felnőtté válás éveit egy agorafóbiával és pánikrohamokkal küzdő srácnak? Egy önjelölt, ám nem éppen önzetlenül  “gyógyító” lánynak talán sikerül kimozdítani a három éve bezárkózva élő Solomont.
Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Eredeti cím: Highly Illogical Behavior
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 256
Fordító: Vince Judit Andrea
ISBN: 9789632617749
Sorozat: -
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,07)
Megrendelési link
A 16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a
hétköznapokban…
Három éve nem lépett ki a házból. A családja mindenben támogatja, online folytatja tanulmányait, de nem érzi úgy, hogy a szociális életből bármi is hiányozna neki. Azonban tudja, hogy nem élhet így örökké.
Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Abban is biztos, hogy ez a tapasztalat neki is segíteni fog abban, hogy megírja a lehető legtökéletesebb felvételi esszét a fősulira, amivel biztosan megkapná a pszichológiai program ösztöndíját.
Eltökélve, hogy „megjavítja” Solt, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, amiket magasan maguk közé építettek, és a barátságuk veszélybe kerül. 

Az első mondat:


"Solomonnak amúgy el sem kellett hagynia a házat."

Véleményem


Azt hiszem, ezen a ponton kijelenthetem, hogy John Corey Whaley könyveiben magas a furcsaságfaktor, viszont pontosan ettől nagyon egyediek és különlegesek. Ez tőle a második regényem - az első a Kobak volt -, és megint nem csalódtam. 

A Nagyon logikátlan barátsgában minden megvan, ami egy mai realisztikus YA regényhez kell, egy olyan regényhez, amit fiúk-lányok vegyesen olvashatnak és érdekesnek találhatnak. 

A cím nem véletlen - ugyan van szerelmi szál, de egyáltalán nem a megszokott módon, és ez igazából sokadlagos minden más mellett. Ez nem egy romantikus történet. Viszont cserébe annyi minden van benne, amitől igazán mai. Ez egy modern problémafeldolgozó könyv, és egyszerre mesél a mai tinédzserek nehézségeiről és a klasszikus kapcsolatok szépségeiről - nevezetesen a barátság és a szeretet erejéről beszélek, hangozzon ez bármilyen elcsépelten. 


A történet szerint az egyik főszereplőnk, Solomon három éve képtelen kitenni a házát hazulról. Eleinte eljárt az iskolába, de napjában többször pánikrohamok gyötörték, mígnek jelenetet nem rendezett egy szökőkútban. Onnantól kezdve otthonról tanult, és köszöni szépen, neki ez így tökéletesen megfelelt. 
A másik főszereplőnk, Lisa szöges ellentéte Solomonnak. Az a fajta diák, aki elképesztően rendezett és céltudatos, mindenben benne van, színjeles tanuló - egyszóval: stréber. Ő is tanúja volt Solomon kis... epizódjának, és azóta nem tudta kiverni a fejéből. Végtére is pszichológus szeretne lenni! Amikor pedig alkalma nyílik megpályázni egy pszichológia ösztöndíjat, amihez valamiféle esettanulmányt kell írnia, egyértelmű, hogy Solomon a tökéletes alany, így a fejébe veszi: ő lesz, aki megváltoztatja Solomon életét. Kirángatja a házból, aztán elnyeri az ösztöndíjat a beszámolójával. 

Igazából ők ketten a nézőpontkarakterek, a történetet kettejük szemszögéből felváltva ismerjük meg. Valójában azonban van egy harmadik fontos szereplő is: Clark, Lisa pasija, akit szintén belerángat a kísérletbe. 

Őszintén szólva az én kedvenc szereplőm valószínűleg Clark volt, és tisztában vagyok vele, hogy ez milyen klisésen hangozhat, hiszen körülbelül mindenkit két perc alatt az ujjai köré csavar, és ezt Lisa többször le is írja a könyvben. És én magam is így voltam vele. Ami már csak azért is érdekes, mert valójában semmi különösebb nincs benne, sőt, tulajdonképpen ő a leghétköznapibb a szereplők közül. Persze, megtudjuk, hogy vízilabdázik és valószínűleg jól néz ki. Meg persze, hogy barátságos. És vicces. És mindenki kedveli. Ezzel együtt mégis valahogy... átlagos, nem emelkedik ki a két furcsa főszereplő között. De ezzel együtt szerethető, és azokat a jeleneteket szerettem a legjobban, amikben ő is ott volt, valahogy életetet és vidámságot csempészett mindenhová. 

Említettem, hogy a két furcsa főszereplő. Na de... itt Solomon a furcsa, nem Lisa, nem igaz? Nos, szigorúan nézve ez igaz. Solomon az, aki konkrét problémákkal küzd, amelyek nagyon szembeötlőek: pánikrohamok, agorafóbia. És kifejezetten érdekes is erről olvasni. Olyan betegséget sikerült választani neki, amit egyszerre nagyon könnyű és nagyon nehéz megérteni. Tényleg teljesen abnormálisnak hangzik a dolog: hogy lehet rabságra ítélni saját magad? De minél jobban belegondol az ember, annál inkább megtalálhatja benne a kitekert logikát is. És kifejezetten tetszett, hogy igazából nem tudjuk meg, konkrétan mi váltotta ki ezeket a pánikrohamokat Solomonnál? Nincs szó konkrét iskolai bántalmazásról, kiközösítésről, csúfolódásról, családon belüli erőszakról... Solomon egyszerűen csak ilyen. Érzékeli, amit a legtöbb földi halandó nem: hogy milyen veszélyes a világ, és ez megijeszti. És ugyan hogy lehetne ezért haragudni rá? 

De visszatérve Lisához, sok szempontból ő se normális, és ez viszonylag hamar nyilvánvalóvá válik, még ha nem is olyan szembeszökő Solomon problémája. Lisa állandóan túlpörög, és szó szerint mániákus. Ráadásul az egészséges határt feszegetően ambíciózus, és kissé... nos, egoista és nagyképű is. Ha valaki esetleg ismeri: kicsit Jane Austen Emmája (vagy ha valaki úgy jobban ismeri, a Spinédzserek főszereplője) ugrott be róla. Szervezkedik, manipulál, és fel se ismeri, milyen következményei lehetnek a tettének, mert annyira meggyőződése, hogy ő mindent tökéletesen átlát és mindenre tudja a megoldást. 

Ezzel együtt nem tudtam nem megkedvelni Lisát, még ha helyenként idegesített is. Ugyanis hármasként nagyon is jól működnek, és tulajdonképpen tényleg jót tett, még ha rossz okokból is. 

Egyébként van egy csomó minden ebben a könyvben, ami még előkerül témaként: például az első szex kérdése vagy a homoszexualitás. 


Utóbbi talán a kedvencemmé vált a könyvben, nagyon tetszett, ahogy a kérdést kezelték a könyvben. Ráadásul viszonylag ritkán fordul elő velem, hogy ne a már eleve egyértelmű szerelmi szálnak szurkoljak, mert alapvetően hűséges típus vagyok. Itt viszont annyira, de annyira szurkoltam. És valójában már az elején tudtam, hogy az sem fog zavarni, ha nem lesz igazam. 

És akiről még muszáj szót ejtenem: a nagymama. Solomon szülei is jó fejek voltak persze, de ahogy mondani szokás, a nagymama ellopta a showt. Komolyan mondom, nem lehet nem imádni, majd megértitek, mire gondolok. 

Összességében azt tudom mondani, hogy ajánlom ezt a könyvet, üdítően romantikamentes és gyönyörű YA sztori - de azért a romantikus lelkeknek is tartogat dolgokat, csak nem ez a fókusz. Az alapötlet érdekes (bár talán nem annyira, mint a Kobaké, és nem is annyira morbid), és a kidolgozása is tetszett. 

AJÁNLOM

Blogturné extra - Holodeck


Bevallom őszintén - és most repülhetnek a kövek a rajongóktól -, soha életemben nem láttam egy Star Trek epizódot vagy filmet sem. Persze én is elcsíptem itt-ott egy jelenetet, de ennyiben ki is merült a dolog. 

Így hát a Star Trek-rajongás konkrétan nem mondott nekem semmit, ahogy azt sem tudtam, mi az a Holodeck. Nem volt zavaró a dolog, mindenesetre már csak megnéztem, hogy is kellene kinéznie a Holodecknek.



Nyereményjáték


Solomon és Clark kedvenc sorozata a Star Trek, így a játékunkban a főszereplőket kell felismernetek, a sorozatbeli nevüket várjuk megfejtésként.  A neveket  írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12.05 Kelly és Lupi olvas
12.07 Always Love a Wild Book
12.09 Deszy könyvajánlója
12.11 Sorok között
12.13 Dreamworld
12.15 Zakkant olvas
12.17 KönyvParfé

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nem piszkálásként, de szerintem senki nem képes arra hogy kitegye a házát hazulról. :D Szimpatikus történet, felkerült a listámra.

    VálaszTörlés