Breaking News

Kiderültek az idei Goodreads nyertesek - Részletes elemzés

Korábban már írtam, amikor elstartolt a Goodreads idei legjobb könyveket kereső közönségszavazása, most pedig a végére ért a többfordulós verseny.
Kiderült, a Goodreads olvasók melyik könyveket tartják a legjobbnak az egyes kategóriákban, ez pedig mindig jól tükrözi, körülbelül mik is az aktuális trendek. 

Ami viszont most is nagyon megmutatkozik, és ez nem feltétlenül hiba, puszta tény: ez a szavazás picit mindig a rajongótáborok versenye, így nem feltétlenül a legjobb könyv nyer, sokkal inkább annak a szerzőnek a könyve, aki a legtöbb olvasót tudja mozgósítani a szavazásra. Jól mutatja ezt például Rick Riordan győzelme, aki immáron sorozatban hatodszorra nyeri meg a middle grade könyvek kategóriáját. 

De nem szaporítom tovább a szót, íme a nyertes kötetek: 

Legjobb sci-fi
Legjobb krimi és thrillerLegjobb Young Adult
Legjobb memoár vagy önéletrajzLegjobb debütáló szerző
Legjobb horrorLegjobb történelmi és életrajz
Legjobb képregényLegjobb szakácskönyvLegjobb YA fantasy vagy sci-fi
Legjobb nonfictionLegjobb fiction


Legjobb middle grade és gyerekkönyv
Legjobb ismeretterjesztőLegjobb képeskönyv
Legjobb romantikus
Legjobb fantasyLegjobb humor
Legjobb verseskötetLegjobb történelmi fiction
Ahogy látszik, jó néhány olyan kötet akad a listán, amelyek már megjelentek magyarul vagy várhatóak, de legalábbis a szerzőjük nálunk is ismert.

Pierce Brown Vörös lázadás trilógiáját az Agave jelentette meg, Stephen King nálunk is Stephen King, Ruta Sepetys Tengerbe veszett könnyek kötete napokon belül érkezik a Maximnál, a Rebel of the Sands a hírek szerint már megtalálta a magyar kiadóját, Sarah Andersen elképesztően vicces és igaz Felnőni kiábrándító kötetéről már én is írtam ITT, a Fumax jelentette meg, Sarah J. Maas ACOTAR sorozatának első része, a Tüskék és rózsák udvara épp most jelent meg a Könyvmolyképzőnél (ITT írtam róla), és bizonyára várható a most diadalmaskodó folytatás is, Liane Moriarty kötetei is megjelentek már nálunk korábban a Pioneer Booksnál, igaz, egyelőre kérdéses, hogyan tovább. Rick Riordanról már szó volt, ő szintén a Könyvmolyképző sikerszerzője, igaz, ez a sorozata még nem jelent meg nálunk - de minden bizonnyal igaz, hogy ami késik, nem múlik. Szintén a Könyvmolyképzőnél van Colleen Hoover, igaz, magyarul az It Ends With Us még nem jelent meg. A Harry Potter és az elátkozott gyermek szintén megjelent nálunk is, ez nem is volt kérdés - a Harry Pottert bármilyen formában el lehet adni, ezt jól mutatja a győzelme is - még annak ellenére is, hogy azért ez a kötet eléggé megosztotta a rajongótábor.

És ha már Harry Potter - nem is akárhogy győzött ez a furcsa folytatás. A Goodreads Choice Awards történetének legnagyobb győzelmét aratta, 128.543 szavazattal.

Szintén nagy győztese a díjnak Sarah J. Maas. Idén két jelölése volt ugyanabban a kategóriában, két különböző sorozattal, és az egyiket győzelemre váltotta. Ráadásul a másik könyve harmadik helyen végzett a kategóriájában, csak Cassandra Clare Lady Midnightja tudott beékelődni közéjük. Ráadásul Sarah J. Maas szintén újra nyert, csakúgy, mint Riordan, igaz, azért ő "csak" másodszor diadalmaskodott - tavaly az Üvegtrón friss részével nyert.

Apropó, YA díjak!

Talán nem meglepő módon az engem - és valószínűleg a blog olvasóközönségének nagy részét - leginkább érdeklő kategóriákra kicsit mélyebben kitérnék.

A kategória jól mutatja, amit már említettem: a nagy rajongótáborral rendelkező szerzők simán kerültek a lista élére a YA fantasy-sci-fi kategóriában. A dobogó első három helyén a már említett Sarah J. Maas és Cassandra Clare végeztek, őket pedig Leigh Bardugo, Maggie Stiefvater, Victoria Aveyard és Kiera Cass követik. Mind ismert nevek nálunk is. Persze a szavazatok számában azért nagy a különbség: a nyertes ACOMAF kétszer annyi szavazatot tudhat a magáénak, mint a negyedik helyezett Crooked Kingdom. Az is igaz, hogy ez a kötet a második helyezett Lady Midnightra is majdnem 20.000 szavazatot vert. A negyedik-ötödik-hatodik helyen pedig elég szoros volt a verseny. A Court of Mist and Fury - 57.776
Lady Midnight - 38.636
Empire of Storms - 31.665
Crooked Kingdom - 28.178
The Raven King - 27.120
Glass Sword - 26.554
The Crown - 23.686


A másik YA kategóriában azért nem volt ennyi szavazat, és a győzelem sem volt ennyire kirívó - bár azért egyértelmű. Ruta Sepetys kötetét Jennifer L. Armentrout, Nicola Yoon, Tillie Cole és Morgan Matson követték, a harmadik helyért elég nagy verseny volt: Salt to the Sea - 29.122
The Problem with Forever - 20.168
The Sun is Also a Star - 16.780
A Thousand Boy Kisses - 16-261
Unexpected Everything - 16.209Egyébként érdemes megnézni a győztesek örömét, a Goodreads kigyűjtötte a reakciókat: 

Colleen Hoover

Pierce Brown

Stephen King

Amy Schumer

 Alwyn Hamilton

Liane Moriarty

Rick Riordan

Sarah J. Maas

Nincsenek megjegyzések