Breaking News

Kiderültek az idei Goodreads nyertesek - Részletes elemzés

Korábban már írtam, amikor elstartolt a Goodreads idei legjobb könyveket kereső közönségszavazása, most pedig a végére ért a többfordulós verseny.




Kiderült, a Goodreads olvasók melyik könyveket tartják a legjobbnak az egyes kategóriákban, ez pedig mindig jól tükrözi, körülbelül mik is az aktuális trendek. 

Ami viszont most is nagyon megmutatkozik, és ez nem feltétlenül hiba, puszta tény: ez a szavazás picit mindig a rajongótáborok versenye, így nem feltétlenül a legjobb könyv nyer, sokkal inkább annak a szerzőnek a könyve, aki a legtöbb olvasót tudja mozgósítani a szavazásra. Jól mutatja ezt például Rick Riordan győzelme, aki immáron sorozatban hatodszorra nyeri meg a middle grade könyvek kategóriáját. 

De nem szaporítom tovább a szót, íme a nyertes kötetek: 

Legjobb sci-fi




Legjobb krimi és thriller



Legjobb Young Adult




Legjobb memoár vagy önéletrajz



Legjobb debütáló szerző




Legjobb horror



Legjobb történelmi és életrajz




Legjobb képregény



Legjobb szakácskönyv



Legjobb YA fantasy vagy sci-fi




Legjobb nonfiction



Legjobb fiction


Legjobb middle grade és gyerekkönyv




Legjobb ismeretterjesztő



Legjobb képeskönyv




Legjobb romantikus




Legjobb fantasy



Legjobb humor




Legjobb verseskötet



Legjobb történelmi fiction




Ahogy látszik, jó néhány olyan kötet akad a listán, amelyek már megjelentek magyarul vagy várhatóak, de legalábbis a szerzőjük nálunk is ismert.

Pierce Brown Vörös lázadás trilógiáját az Agave jelentette meg, Stephen King nálunk is Stephen King, Ruta Sepetys Tengerbe veszett könnyek kötete napokon belül érkezik a Maximnál, a Rebel of the Sands a hírek szerint már megtalálta a magyar kiadóját, Sarah Andersen elképesztően vicces és igaz Felnőni kiábrándító kötetéről már én is írtam ITT, a Fumax jelentette meg, Sarah J. Maas ACOTAR sorozatának első része, a Tüskék és rózsák udvara épp most jelent meg a Könyvmolyképzőnél (ITT írtam róla), és bizonyára várható a most diadalmaskodó folytatás is, Liane Moriarty kötetei is megjelentek már nálunk korábban a Pioneer Booksnál, igaz, egyelőre kérdéses, hogyan tovább. Rick Riordanról már szó volt, ő szintén a Könyvmolyképző sikerszerzője, igaz, ez a sorozata még nem jelent meg nálunk - de minden bizonnyal igaz, hogy ami késik, nem múlik. Szintén a Könyvmolyképzőnél van Colleen Hoover, igaz, magyarul az It Ends With Us még nem jelent meg. A Harry Potter és az elátkozott gyermek szintén megjelent nálunk is, ez nem is volt kérdés - a Harry Pottert bármilyen formában el lehet adni, ezt jól mutatja a győzelme is - még annak ellenére is, hogy azért ez a kötet eléggé megosztotta a rajongótábor.

És ha már Harry Potter - nem is akárhogy győzött ez a furcsa folytatás. A Goodreads Choice Awards történetének legnagyobb győzelmét aratta, 128.543 szavazattal.

Szintén nagy győztese a díjnak Sarah J. Maas. Idén két jelölése volt ugyanabban a kategóriában, két különböző sorozattal, és az egyiket győzelemre váltotta. Ráadásul a másik könyve harmadik helyen végzett a kategóriájában, csak Cassandra Clare Lady Midnightja tudott beékelődni közéjük. Ráadásul Sarah J. Maas szintén újra nyert, csakúgy, mint Riordan, igaz, azért ő "csak" másodszor diadalmaskodott - tavaly az Üvegtrón friss részével nyert.

Apropó, YA díjak!

Talán nem meglepő módon az engem - és valószínűleg a blog olvasóközönségének nagy részét - leginkább érdeklő kategóriákra kicsit mélyebben kitérnék.

A kategória jól mutatja, amit már említettem: a nagy rajongótáborral rendelkező szerzők simán kerültek a lista élére a YA fantasy-sci-fi kategóriában. A dobogó első három helyén a már említett Sarah J. Maas és Cassandra Clare végeztek, őket pedig Leigh Bardugo, Maggie Stiefvater, Victoria Aveyard és Kiera Cass követik. Mind ismert nevek nálunk is. Persze a szavazatok számában azért nagy a különbség: a nyertes ACOMAF kétszer annyi szavazatot tudhat a magáénak, mint a negyedik helyezett Crooked Kingdom. Az is igaz, hogy ez a kötet a második helyezett Lady Midnightra is majdnem 20.000 szavazatot vert. A negyedik-ötödik-hatodik helyen pedig elég szoros volt a verseny. 



A Court of Mist and Fury - 57.776
Lady Midnight - 38.636
Empire of Storms - 31.665
Crooked Kingdom - 28.178
The Raven King - 27.120
Glass Sword - 26.554
The Crown - 23.686


A másik YA kategóriában azért nem volt ennyi szavazat, és a győzelem sem volt ennyire kirívó - bár azért egyértelmű. Ruta Sepetys kötetét Jennifer L. Armentrout, Nicola Yoon, Tillie Cole és Morgan Matson követték, a harmadik helyért elég nagy verseny volt: 



Salt to the Sea - 29.122
The Problem with Forever - 20.168
The Sun is Also a Star - 16.780
A Thousand Boy Kisses - 16-261
Unexpected Everything - 16.209



Egyébként érdemes megnézni a győztesek örömét, a Goodreads kigyűjtötte a reakciókat: 

Colleen Hoover

Pierce Brown

Stephen King

Amy Schumer

 Alwyn Hamilton

Liane Moriarty

Rick Riordan

Sarah J. Maas

Nincsenek megjegyzések