Breaking News

Debra Driza: Redemption ​– Feloldozás {Értékelés + Nyereményjáték}

Debra Driza: Redemption ​– Feloldozás

A blogturnéról



Tikk-takk. A Könyvmolyképző kiadó gondozásában a napokban jelent meg Debra Driza: Redemption - Feloldozás regénye, a MILA 2.0 sorozat akciódús utolsó kötete. Tartsatok velünk, hogy közösen búcsúzhassunk el a sorozattól, illetve megnyerhessétek a kiadó által felajánlott kötetet! Kezdődhet a visszaszámlálás!

Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: Redemption
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Fordító: Fazekas Sándor
ISBN: 9789633997307
Sorozat: Mila 2.0 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,64)
Megrendelési link
Mindig ​​van választásunk.
*
A feloldozás nem mindig azon múlik, hogy mások megbocsátanak-e nekünk, vagy
elfogadnak-e bennünket. Van, hogy bennünk kell megszületnie, és belső meggyőződésből kell fakadnia.
*
De ez a bomba bennem mindent megváltoztatott. (…) Bármilyen ügyesen sikerül is elrejtőznöm, bármilyen gyorsan tudok rohanni, önmagam elől nem menekülhetek.

De mostanra már megtanultam, hogy az igazság olykor bonyolultabb a hazugságnál.

Mila régóta menekül az életéért. De már nincs hová futnia, pedig nem régen kiderült, hogy hatalmas veszélyt jelent nemcsak önmagára, hanem azokra is, akik a közelébe kerülnek. Ezért Lucasszal, a technikai zseni barátjával elrejtőzik a világ elől. Nem kockáztathatja, hogy ismét fájdalmat okozzon valakinek, mint legutóbb Hunternek… a fiúnak, akit mindig szeretni fog, és aki talán soha nem bocsátja meg, amit Mila tett vele.
Mila lassanként rájön, hogy Holland tábornok tervei nála is nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiség sorsára nézve. Milának választania kell: vagy leküzdi a félelmeit, és a maga eszközeivel veszi fel a harcot, vagy örökre hátat fordít a világnak.

Éld át a meglepetést és izgalmat!

Az első mondat:


"A hegyek, a magasban lebegő csúcsok és a mélyben tátongó völgyek a biztonság illúzióját keltették."

Véleményem


Azt gondolom, a Mila 2.0 egy méltatlanul mellőzött sorozat. Nem mondom, hogy hibátlan, mert az nem lenne igaz. Még csak azt sem, hogy a legjobb mű a témában, mert biztos vagyok benne, hogy a hardcore sci-fisek könnyedén tudnának vitatkozni ezzel az állítással. Az viszont biztos, hogy a YA történetek között a maga nemében nagyon is egyedi - elgondolkodtató és egyébként jó belépő is lehet a sci-fi világába. Vagy nem, mert minden látszat ellenére szerintem ez a sorozat tökéletesen fogyasztható azok számára is, akik nem szeretik a sci-fiket. 

Mindenesetre aki ezt az értékelésemet olvassa, az nagy eséllyel túl van már az első két részen, úgyhogy nyilván a fentiek neki már nem mondanak túl sokat. (Ha pedig mégis, akkor most szólok, hogy ez a bejegyzésem spoileres az első két részre nézve, úgyhogy ha azokat még nem olvastad, nagyon gyorsan állj neki inkább az elsőnek ehelyett.)

A második kötetet valami olyan félelmetes függővéggel hagytuk ott, hogy legszívesebben elhajtottam volna a fenébe az írónőt. Azzal együtt, hogy el kellett ismernem, zseniális húzás volt.

Szóval ott állunk, szó szerint egy bombával, és így kell belevágnunk egy egész kötetbe. Talán nem árulok el túl sokat azzal, ha azt mondom, Mila időzített bombaként járja a világot, tudva, hogy bármikor meghalhat. Ez azért elképesztő. Ezt még sikerült megfejelni egy halom rejtéllyel, a tisztázatlan családi körülményeivel - most akkor neki Sarah kije is, és Sarah szülei az ő családja is? -, plusz még ott van a klasszikus egzisztenciális kérdés, ami Milánál nem is olyan általános: Ki a fene vagyok én? 



Ez az utóbbi kérdés az egész sorozatot szépen végigkíséri, és gyönyörű az íve. Elindulunk egy fiatal lánytól, aki gyakorlatilag tudatában sincs annak, hogy ő más, és vele együtt éljük át az egész krízisét. Ott a lány, aki rájön, hogy nem az, akinek hitte. Ott a lány, aki próbálja mindezt titkolni, hiszen ha ő maga sem tudja feldolgozni, hogyan tudná bárki más? A harmadik rész tökéletes lezárása ennek az ívnek, ugyanis eljutunk Milával az út végéig. Mila feldolgozza ki ő és elfogadja. Ő bizony soha nem lesz olyan, mint mások. Soha nem lesz igazán ember. De puszta gép sem - hiszen érzései vannak. Nagyon tetszett ez a rész ebből a szempontból, kifejezetten üdítő volt egy olyan Miláról olvasni, aki bár még mindig nem ismeri magát tökéletesen, és még mindig érik meglepetések a gépi testével és Sarah emberi emlékeivel kapcsolatban is, tökéletes összhangban tud lenni önmagával, mindkét oldalával. Ez persze nem egyszerű, de csodálatos üzenet - magadban kell helyretenni, ki vagy, nem várhatod másoktól, hogy megmondják, mert az soha nem az igazi. 

Aztán a másik meglepő dolog számomra a regény érzelmi síkja volt, és itt leginkább most a romantikus szálakra gondolok. Meglepett. Komolyan. Nem számítottam arra, ami történt. 

És igazából ez nem csak a romantikus szálra igaz, hanem az egész lezárásra. Voltak apróbb és nagyobb meglepetések is, de összességében hagyott bennem egy ilyen, na, ez aztán nem egy kiszámítható YA sztori. Nem az, ami megragadja a nyilvánvalót. Könnyedén le lehetett volna zárni ezt úgy, ahogyan a legtöbb YA-t - nem mondok konkrétumot, mert nem akarok spoilerezni, de ha olvassátok, érteni fogjátok. De Debra Driza másképp döntött, és a lezárás éppolyan meglepő, mint az egész ötlet. 

Ezzel együtt valahogy mégis így lett kerek minden. Belegondoltam a mi lett volna, ha kérdésbe, több utat is lefuttattam fejbe, de mindig oda jutottam vissza, hogy mindennel együtt ez így volt jó. 

Persze ott van a Milától megszokott izgalom, a sok-sok akciójelenet, perverz módon elkezdtem élvezni, amikor Mila különböző tagjaiba USB kábeleket dugdosnak és gépekkel kommunikál - igen, tudom, tudom, de majd elleszek Lucasszal, ő megért engem -, és alapvetően, szerettem az apróságokat és az adrenalint. 

Persze ezzel együtt nem állítom, hogy minden tökéletes volt. Örültem volna kicsit több Hunternek, ez a dolog nekem egy hangyányit lóg a levegőben, még ha értem is, mi történt. És tudom, hogy direkt, de azért bennem néhány dologgal kapcsolatban maradtak még kérdőjelek bőven. Tipikusan olyan kérdőjelek, amik mentén még akár spin-off is lehetne. 

Mindenesetre összességében nem bántam, hogy belevágtam ebbe a sorozatba, jó volt, és szerencsére a lezárást sem baltázta el az írónő. 

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7381_mila_redemption-20161111_175425.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Az utolsó részéhez érkezett a MILA 2.0 sorozat, úgyhogy itt az ideje egy kis visszaemlékezésre. A résztvevő blogokon 1-1 kérdést találhattok a korábbi részekről, melyek helyes válaszát kell a Rafflecopter megfelelő helyére beírni. A helyes választ adók között kisorsolunk egy példányt a Könyvmolyképző kiadó felajánlásából Debra Driza: Redemption - Feloldozás regényéből .

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Hány próbát kell Milának kiállnia, hogy kiderüljön, mennyire robotszerű?

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12.02. Always Love a Wild Book
12.03. Bibliotheca Fummie
12.05. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések