Breaking News

Matt Haig: A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak {Értékelés + Nyereményjáték}

Matt Haig: A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak

A blogturnéról




Csodás és nagyon szerethető történetet jelentetett meg a Kolibri Kiadó az ünnepekre hangolva. A Blogtuné klub 6 bloggere a Mikulás nyomába eredt, hogy kiderítse, hogy hogyan vált a gyerekek megajándékozójává ez a kedves öreg bácsi. Vajon ő milyen volt fiatal korában? Hogyan ismerkedett meg a rénszarvasokkal? Milyen kalandokba keveredett? - megannyi kérdés, amire a gyerekek mellett a felnőttek is kíváncsiak.

Ha még nem hangolódtál a karácsonyra, akkor ez a turné meghozza az ünnepi hangulatot, mert Matt Haig könyve tele van vidámsággal, tanulsággal és szerethető szereplőkkel. Most érdemes velünk tartani, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a karácsonyfa alá a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.

Eredeti cím: A Boy Called Christmas
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 270
Fordító: Magyari Andrea
ISBN: 9786155591556
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: so-so
Moly link
Goodreads link (4,33)
Megrendelési link
Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért
titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."
Jeanette Winterson

Az első mondat:


"Elmesélem neked Karácsony apó életének igaz történetét."

Véleményem


Jaj, de cuki volt ez a könyv! De tényleg, kívül-belül.

Először a címbe szerettem bele anno, az győzött meg, hogy nekem olvasnom kell a könyvet. Aztán megérkezett, és csak tapiztam - alapvetően nagyon hangulatos a kép, de ezt megspékelve még csillog is (mégiscsak karácsony a téma, nem igaz?), és tele van szebbnél szebb illusztrációkkal is. Szóval aki szereti a sok-sok illusztrációs mesekönyvet, vagy érzi, hogy a gyerek a hosszabb szövegeket is befogadja, ha kép is van, hajrá! És egyébként nem csak szépek, de néhol még viccesek is. 

De persze a történet a lényeg, és hogy milyen érdekes volt olvasni! Stílusra nagyon is mesei, abszolút könnyen csúszik, a narrátorban is van egy kis pajkosság, néha kiszól, és kifejezetten vicces, hogy érti az állati szereplőket is. Így lehetséges, hogy a kisegér afféle kísérő stand-upossá válik, akit ugyan nem hall meg és nem ért meg senki, de ő töretlenül mondja a magét. Igaz, a sztori közepén kissé eltűnik, de nem aggasztó időre. 

Érdekes a könyv koncepciója, ugyanis nem igazán távolodik el a Mikulás sztoriról (itt most ne a mi Mikulásunkra tessék leginkább gondolni), hanem csak még jobban elmerül a világában. Tulajdonképpen ez a könyv egy komplett Mikulás eredettörténet. Mert hát végül is hogyan jut el odáig valaki, hogy Mikulás lehessen. (Egyébként ez a része nekem kicsit gyorsan lecsengett, kicsit sok dolgot csak gyorsan elmesélve kaptunk meg, és a sztori végén kicsit olyan érzésem volt, mintha már nagyon be kellett volna fejezni, és a végét nem volt idő teljesen kidolgozni).



De azért a klasszikusok feldolgozásában - legyenek mondák vagy regények - pont az a jó, hogy viszonylag szabad kezet kap az ember egy meglévő keretrendszerben. 

És amikor azt írtam, hogy eredettörténet, nem hülyéskedtem. Megismerhetjük, milyen volt a Mikulás fiatalon, honnan jön ez az ajánédékozósdi és hogy mégis hogy lehetséges, hogy idáig jutott? Hiszen Mikulás is fiatal volt egyszer, és azért ez kissé lehetetlennek tűnő pályaválasztási kihívás. (- Mi akarsz lenni, ha nagy leszel, kisfiam? - Mikulás!) 

Ahogy sorban kerülnek elő azok a dolgok, amiket mi már megszoktunk, hiszen a karácsonyhoz-Mikuláshoz tartoznak (mondom, itt leginkább a nyugati szokásokat veszi alapul, nyilván leginkább az angolszász ünneplést), az kifejezetten szórakoztató volt, már vártam őket és vadásztam rájuk. Honnan a szakáll gondolata? Hogy került rénszarvas a szán elé? Egyáltalán miért szán? És hogy repül? Mi van a kéményekkel? Csak néhány tipikus része a karácsonyi "mondavilágnak."

Aztán persze voltak kalandok is, ahogy az elvárható, ha egy fiatal fiú egyedül kel útra a zort északon. A magam részéről a sztorinak ezt a részét, a cselekményt is nagyon szerettem. Nem mondom, hogy túl nagy akciókra kell számítani, de vannak meglepetések - mint a mesékben általában vándorlás közben -, és kifejezett meglepetések is. 

Emellett azért érdemes megjegyezni, legyen bármilyen mesés is a történet, itt-ott a realizmus is beszökött a történetbe, és ez szerintem jól példázza, hogy az igazságban gyökerező mese is lehet jó. Az, hogy kitalált egy történet, nem kell mindent magasztosként beállítani. 

Összességében cuki mese, ajánlom azoknak, akik gyerkőcnek keresnek karácsonyi olvasmányt, akár egyedül olvasná, akár közös olvasásra.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Te jól ismered a Mikulás rénszarvasait? Matt Haig történetében Karácsony mellett fontos szerepet kapnak ezek a híres északi állatok is, akikről most egy kis rejtvény találtak a blogon. Minden blogon egy-egy rénszarvas leírását lelitek, és összekeverve a rénszarvasok neveit. A te feladatod lesz az, hogy kitaláld, hogy melyik blogon melyik rénszarvas bújt el és beírd a Rafflecopter dobozba. 

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12.04. Zakkant olvas
12.06. Dreamworld
12.08. Olvasónapló
12.10. Deszy Könyvajánlója
12.12. Könyvvilág
12.14. KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések