Breaking News

6 fontos Egy különc srác feljegyzései idézet az életről

Az Egy különc srác feljegyzéseire én is a film miatt akadtam rá, és azon belül is leginkább Logan Lermannek és Emma Watsonnak hála. (És milyen jó, mert így már Ezra Millernek is örülhettem, mire  jött a Legendás állatok és megfigyelésük, aki szerintem elképesztően jó volt az Egy különc srácban.)




Szóval a filmnek köszönhetően bukkantam rá, de természetesen olvastam a könyvet is. Most már meg nem mondom, előbb láttam vagy előbb olvastam, talán sikerült előbb elolvasnom. De ebben az esetben ez nem is számít. Összefolyik a két élmény, és jó így. 

Amire emlékszem: Charlie gondolatai, az életlátása egyszerűen beszippantott. Egyszerre nagyon naiv és nagyon bölcs. És arra emlékszem, hogy a filmben is, de még inkább a könyvben, egy sor olyan idézetnek való sor volt, ami tökéletesen működik a környezetéből kiragadva is. Rövid idézetek, viszont akár órákig lehet rajtuk merengeni, hiszen az élet nagy kérdéseit feszegetik. 

Miért és hogyan szeretünk? Mi a boldogság? Mi az élet? Hogyan kell helyesen élni? 

Következzen 6 idézet, amiket kigyűjtöttem a könyvből


Nem üldögélhetsz tétlenül, nem helyezheted mások életét a sajátod elé, és nem gondolhatod, hogy ez a szeretet. Cselekedned kell.

Szerintem az a lényeg, hogy minden embernek a saját életét kell élnie, és csak utána úgy dönteni, hogy másokkal is megosztja az életét. Talán így lehet „nem menekülni az élet elől”.

(…) a dolgok változnak. A barátok eltűnnek. Az élet pedig senkire sem vár.

– (…) azt a szerelmet viszonozzuk, amiről azt gondoljuk, megérdemeljük.

És már semmi sem lehet újra olyan, mint régen volt. És még nem készültem fel arra, hogy elbúcsúzzam ezektől a dolgoktól.

Szeretném, ha tudnád, hogy boldog és szomorú is vagyok egyszerre, és még mindig azon töröm a fejem, hogy is van ez.


Ha még nem olvastad a könyvet...




Az ​​"Egy különc srác feljegyzései" című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.
A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a „Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.


És itt a filmváltozat is:



Nincsenek megjegyzések