Breaking News

Trump miatt megugrottak az 1984 eladások

Egy jó már legalább származott belőle, hogy Trumpot beiktatták: megugrottak George Orwell klasszikusának, az 1984-nek az eladásai, olyannyira, hogy mára már vezeti az Amazon bestseller listáját.



Valójában ez persze inkább kórkép, mint valami, aminek örülni lehetne. A kiváltó ok pedig igen egyszerű: Trump főtanácsadója, Kellyanne Conway az alternatív tény kifejezést használta. Az már magából a kifejezésből érződik, hogy igen problémás a jelentése: a ténynek mégis milyen alternatívája lehet? A tény az tény. Ha alternatívája van, akkor azt bizony már manipulálták. (Persze az elképzelés nem újdonság politikusok körében, de ezt most hagyjuk.)

Az Amazon bestseller listája ma


Innen egyenes út vezetett az 1984 párhuzamig. Akik olvasták a könyvet, bizonyára emlékeznek a duplagondolra, aki nem, azoknak pedig itt a magyarázat egyenesen a könyvből:

„azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.”

Figyelembe véve, hogy a duplagondol (meg az újbeszél, ennek az elnyomásnak a nyelvi lecsapódása) egy elnyomó, totalitárius társadalom szüleménye, a párhuzam túl sok jót nem ígér. Innen pedig egyenes út vezetett például a gondolatbűnig. Reméljük, odáig már nem jutunk el, hogy ezzel is párhuzamot lehessen vonni.

Mindenesetre az 1984 egy nagyon jó könyv, Trump ide vagy oda, melegen ajánlom mindenkinek. Tanulságos olvasmány, és hosszú távon nyomot hagy az emberben. (De ne a filmet nézzétek, mert az szerintem pocsék.)

Nincsenek megjegyzések