Breaking News

Film készül Voldemortról a Warner Bros. jóváhagyásával

Tele az internet a Voldemortos rajongói film első előzetesével, és többen kértétek/javasoltátok is, hogy foglalkozzak vele, így végül kicsit utánajártam a témának.



Bevallom őszintén, amikor ilyen rajongói filmeket látok, mindig kicsit szkeptikus vagyok. Tudom, tudom, a csúnya előítéletek szólnak belőlem, mert hát egy rajongó sokszor sokkal elhivatottabb, mint a profi filmesek, ennek ellenére ami kétségtelen: kisebb büdzsével dolgozik. És valahogy félek tőlük, mert nem szeretném mondjuk egy HP filmben azt látni, hogy... nos, nem adja vissza a varázslatot, amit elvárnék. 

Ezért hiába futottam bele újra meg újra, nem mertem megnézni ezt az új Voldemortos előzetest, de hát... Ha Harry Potterről van szó, túl sokáig úgysem bírom ki, hogy ne járjak utána a kérdésnek. 

Aki esetleg mégis lemaradt volna: felkerült az internetre egy rajongói Harry Potter film első teaserje, azóta pedig a legkisebb rajongói oldalaktól kezdve a legnagyobb oldalakig láttam már mindenfelé megosztva, és meglepő módon a magyar oldalak is viszonylag gyorsan reagáltak. 

A film címe Voldemort: Origins of the Heir. Az első, 52 másodperces teaser kétségtelenül remek minőségű (bár a narrátorral a magam részéről nem vagyok teljesen elégedett). A történet Voldemort fiatalabb korába repíti vissza a nézőt, amikor is gyakorlatilag sorozatgyilkossá vált. Az előzetes narrátora egy nő, akiről a végén megtudjuk: ő Griffendél örököse, és céljául tűzte ki, hogy elkapja Voldemortot. (Spoiler: nagy eséllyel nem jár sikerrel. :D)




Az előzetesben láthatunk varázslást, Roxfortot, házimanót, varázslós cikkeket, horcruxokat... Kétségtelen, hogy sikerült elkapni a Harry Potter hangulatot benne, a Voldemortot alakító színész pedig az eddigiek alapján egészen jó választásnak tűnik.

Ami számomra kifejezetten érdekes az előzetesben, hogy hiába a HP hangulat, valahogy mégis egészen más oldalról közelíti meg a történetet, amit nagyrészt a Harry Potter és a Félvér hercegből ismerhettünk meg. Az egész nagyon kriminek látszik. Oké, oké, varázsvilágban játszódik, de adott nekünk egy nyomozó, Grisha McLaggen (rá még visszatérünk) és egy sorozatgyilkos, Voldemort. Az ügyet nem tudják megoldani, de Grisha sötét varázslatot szimatol, így a nyomába indul. Ez bizony egy klasszikus krimitörténet, kíváncsi vagyok, hogyan göngyölítik majd fel. 

A kérdés viszont ennél több. Amikor kijött az előzetes, és az ismerőseim elkezdték megosztani, többüknél láttam a kérdést: ez most igaz vagy mi van? 

Nos, öntsünk tiszta vizet a közmondásos pohárba! 

A kisfilmet a TRYANGLE produkciós cég készítette. Amikor elhatározták, hogy filmet gyártanak a fiatal Voldemortról, a hatodik könyvben leírtak alapján, két problémájuk akadt: az egyik a pénzhiány volt, a másik a Warner Bros., akik a Harry Potter világának filmes jogait birtokolják. 

Hogy legalább az egyik gondot kezeljék, kampányt indítottak Kickstarteren - aki esetleg nem tudná, ez egy közösségi finanszírozós oldal, aminek a lényege, hogy valaki feldob egy ötletet és készít egy megvalósítási tervet. Az ehhez szükséges pénzt viszont szó szerint "az emberektől" gyűjti össze azzal, hogy a projektet feltölti az oldalra: kitűz egy pénzügyi célt, ami lefedi a megvalósítás költségét, és különböző eszközökkel motiválja "az embereket", hogy a saját pénzüket dobják össze a projekt megvalósulása érdekében. 

Még tartott az "összedobási" periódus, amikor a kettes számú probléma beütött: a Warner Bros. is felfedezte a projektet, és 2016 júliusában felfüggesztették a gyűjtést. A Tryangle stúdió elkezdett tárgyalni a Warner Brothersszel. 

A tárgyalások nyilván nem mentek egyszerűen, de végül tulajdonképpen sikerrel zárultak: a Warner Bros. engedélyt adott a film elkészítésére mindaddig, amíg az non-profit marad. Mivel a készítők megígérték, hogy az elkészült alkotás ingyenesen kerül fel Youtube-ra, zöld utat kaptak. (Egyébként legyünk őszinték: ez tök jó fej dolog volt a Warnertől, hiszen lehet, hogy maga a film non-profit, ám ez nem jelenti azt, hogy nem hoz majd pénzt a konyhára. Simán készíthetnek majd mindenféle egyéb dolgot, amit árulni fognak, és ha majd a stúdió saját projektbe kezd, meglesz a kezdő ismertsége ahhoz, hogy jól induljon.)

Gianmaria Pezzato és Stefano Prestia, a film felelősei elmondták, hogy teljes mértékben az érdekli őket, hogy ki volt Voldemort még Harry születése előtt, és hogyan volt azzá, akinek a későbbiekben megismerhettük. Elárulták azt is, hogy a filmben terveznek bemutatni már ismerős Harry Potter karaktereket is - így felbukkanhat például Lucius, Hagrid vagy éppen Dumbledore is, bár a készítők nem emeltek ki neveket. 

Eközben nyilvánvaló, hogy jó adag saját szereplővel dolgoznak majd. A fent már emlegetett Grisha McLaggen, akinek nyilvánvaló családi kapcsolata lehet az általunk már ismert Cormac McLaggennel, az eredeti "univerzumban" nem létezik, eddig sem a könyvekben, sem más, Rowling által kiadott forrásban nem esik szó a karakteréről. 

Tehát bár a sztori nagy vonalakban követi majd Voldemort múltját, sok szempontból magában hordozza majd egy jól átgondolt, eredeti univerzummal operáló fanfiction jegyeit.

Mióta az előzetes kijött, több mint 30 millió megtekintést produkált Facebookon, és Youtube-on is 2 millió fölött jár. Facebookon már több mint 600.000 követőjük van, Instagramon 21.000 fölött járnak. Egyébként más videóteasereket és képeket is megosztottak már a fenti előzetesen kívül, szóval ha valakinek tetszett az előzetes és kíváncsi a folytatásra, érdemes követni őket.

A filmet jelenleg is forgatják, és bár a Kickstarter projektet nem indították újra, a felajánlásokat továbbra is várják, az előzetes alatt osztottak meg egy Pay Pal linket, ezen keresztül lehet támogatni a megvalósulást.

Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. 

1 megjegyzés: