Breaking News

Szigeti Kovács Viktor: Lúna ​gyermekei {Értékelés + Nyereményjáték}

Szigeti Kovács Viktor: Lúna ​gyermekei

A blogturnéról



A Ciceró Kiadó jóvoltából megjelent Szigeti Kovács Viktor regénye a Lúna gyermekei. Kíváncsi vagy hogyan hozza a gyermekeket a gólya? Érdekel milyen történet áll valójában a kialakult mítosz mögött? - Ha igen a válasz, akkor kövesd a turnét és ismerd meg jobban a gólyák történetét!
Ha pedig velünk játszol, tiéd lehet a könyv egyik példánya!

Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 154
Illusztrátor: Cserny Timi Pookah
ISBN: 9789634320173
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Régóta vitatott probléma, hogy hogyan hozzák a gólyák a gyerekeket. A szerző új
regénye többek között ezt a kérdést is firtatja. De arra is választ kapunk ebben a fordulatokban gazdag, izgalmas történetben, amely egy gólyacsapat útjáról szól Afrika felé, hogy miért repülik át a madarak minden évben a világot, miért olyan a színük, amilyen, vagy miért fészkelnek a házaink melletti oszlopokon.

Az emberi tulajdonságokkal felruházott gólyák hihetetlen kalandjaiban és a mögöttük kirajzolódó mitológiában a gyermek és felnőtt olvasók egyaránt megtalálják a nekik szóló üzeneteket.

Az első mondat:


"Egyre rövidebbek a nappalok, az éjszakák pedig hűvösödnek, és kezdenek hosszúra nyúlni, az égen a csillagok mindennap tisztábban és élesebben ragyognak."

Véleményem


Valószínűleg engem is megtalált valami olyasféle varázslat, ami a gólyákat a melegebb vidékekre vezeti, mert bevallom őszintén: a turnédátum kicsusszant a naptáramból valahová a semmibe - de az biztos, hogy nem a fejembe. De ami késik, nem múlik, így némi fáziskéséssel, de érkezik az értékelésem a Lúna gyermekeiről.

A könyvvel nem sokkal azután találkoztam, hogy egy végtelenül aranyos gólyás animációs kisfilmre bukkantam a Facebookon, amit én magam is megosztottam. Szerelem volt első nézésre, és égi jelnek tekintettem, hogy nem sokkal ezután ez a gólyás kötet rám talált - nem is haboztam rábólintani. 



A történet pont arról szól, amit a gólyáktól elvárunk: a csapat épp melegebb vidékre utazik. A tagok tulajdonképpen egy-egy tipikus karakter megtestesítői, csak ezúttal nem emberek, hanem gólyák. De ezt ne érezzétek negatív felhangnak, kifejezetten jól működtek, ahogy voltak. A csapat élén egy idősebb gólya, Esztrág - bölcs és megfontolt, de már érzi a szárnyaiban az időt, és a "nyugdíjazásán" gondolkozik. Aztán ott van a kihívója is, Márkus, aki úgy érzi, leválthatná Esztrágot, és figyeli elöljárója minden mozdulatát, várva a rossz döntésére, amikor fellázadhat. Aztán ott van Esztrág apja, aki talán már kissé "szenilis" ugyan, de csodás mesélő, és mi másról is szólnának a történetei, mint a dicső gólyamúltról? Végül pedig nem szabad megfeledkeznünk a legifjabb gólyanemzedékről: Cser először repül délre, és pont olyan, amilyennek egy ilyen "kamaszt" várnánk. Tele van energiával, kissé fél, mégsem akarja mutatni, amikor pedig valamiben sikeres, legszívesebben világgá kürtölné, hogy mindenki láthassa.

Ők tehát a karaktereink, akik persze fontosak, mégis, engem valahogy jobban megragadott a stílus és a világalkotás. A cselekményben vannak ugyan izgalmasabb pontok, önmagában viszont nem szakadunk el az ígérettől túlságosan: a gólyák mennek délre, akadályokat kell túlélniük persze, de mégis egyetlen utazás áll a középpontban.

Ezzel szemben a stílus és a világalkotás abszolút különleges. A történetben a szerző összegyúrja a klasszikus "gólyasztereotípiákat" mesei és legendai elemekkel, így pedig bár a sztori végig kellemesen ismerős, mégis sokkal mélyebbé és különlegesebbé válik. Így bukkannak fel olyan mitológiai elemek például, mint a világ természeti erőinek megteremtése. Így kerülnek elő beszélő fák - nem, nem entek. Amikor még Atlantiszt is sikerült úgy beleszőni a sztoriba, hogy bár csak félmondatban, de erősítse a gólyák mítoszait, már rettentő jókat mosolyogtam. 

És persze, gólyamítosz, így tehát van misztikus délre utazás és gyerekek szállítása is - de egyik sem pont úgy, ahogy számítanánk rá. Amikor azt írom misztikus, valóban misztikus jeleneteket kapunk, mintha mindent oldalt belengene valami ősi. Amikor Akk, Esztrág apja először mesél ezekről, még csak nevetünk rajta, aztán minél jobban faljuk az oldalakat, annál biztosabbá válunk, hogy az őrült öreg valójában zseni, aki az ősi titkok tudója. 

Na de a sztori címe nem véletlenül Lúna gyermekei - természetesen előkerül a Hold is, és a gólyák teremtéstörténete. Nem lövök le poént, a világért sem, de talán nem árulok el túl sokat, ha elkottyintom, hogy kiderül, hogyan lették a gólyák fekete-fehérek. 



Talán ez volt az a pont, amikor igazán sikerült felidéznie a könyvnek a gyerekkoromat, és azt, hogy valójában mennyire különlegesnek tartottam a gólyákat akkoriban. Ahogy nő az ember, sokszor hajlamos elfeledkezni róla, hogy bizonyos dolgok milyen varázslatosak voltak. Emlékszik dolgokra nagy vonalakban, de a konkrétumok közül sokak... elszállnak Ferdinánddal. (Majd megértitek.) Márpedig gyerekkoromban valami félelmetes kíváncsisággal figyeltem a gólyákat. Nem volt kérdéses, hogy a gólyák különleges. Nem csak azért, mert sok mesében szerepeltek - bár nyilván mind tudtuk, hogy gólya és béka, meg gólya és róka és lapos tányér... Olyan, mintha a gólyák életének és meséinek sok-sok rétege tette volna együtt, varázslatot teremtve, amit nem is kell magyarázni, még ha nyilván vissza is fejthetőek az okok. A gólya, a hosszú csőrével és vékony lábával, az egymásnak oly ellentmondó fekete-fehér színeivel, az óriási szárnyaival, az itt-ott, villanyoszlopok tetején felbukkanó óriási fészkekkel, miközben látjuk benne, hogy ott ül. Több olyan emlékem is van, amikor a kocsiból a fészkeket fürkészem, amikor áthaladunk egy-egy falun, és hogy még meg is állunk a kocsival az út szélén, hogy nézhessük, ahogy a gólyák a mezőn álldogálnak és megszámoljuk, mennyien vannak...

Na, ezt a varázslatot hozta vissza számomra ez a könyv. Egy olyan varázslatot, amiről szinte már el is feledkeztem. Azért szinte, mert még mindig lesem azokat a bizonyos fészkeket, legutóbb Kisbér felé futottunk bele egybe anyával, és szinte kérdés nélkül kezdtük el fürkészni, mint ahogy régen. Igen, benne ült.

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Belelapozó



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,



Nyereményjáték


Mint olvashatjátok a történet középpontjában megszemélyesített gólyák szerepelnek, így mi más passzolna jobban egy játékhoz, mint gyermek és ifjúsági mesékben megjelenő szárnyas kedvenc, aki valamiért kedvelt szerepet töltött be a rajzfilmekben. Lehet észrevettétek, gyakran libákból lesznek a legjobb barátok, ezért mostani játékunkban híres rajzfilmes libákat kell felismernetek kép alapján és a Rafflecopter megfelelő dobozába beírnotok, hogy melyik rajzfilmben szerepel, esetleg szerepelnek a libák. 

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




A turné menetrendje


05.31 Deszy Könyvajánlója
06.02 KönyvParfé
06.04 Insane Life

Nincsenek megjegyzések