Breaking News

100 éve megírt Tolkien történet jelent meg a héten

Az igazi Gyűrűk Ura rajongók számára Beren és Lúthien neve egyáltalán nem hangzik ismeretlenül. Sőt, a Legendás szerelmek rovatban már én is írtam róla. Ezt a szerelmi történetet ugyanis még valami kiemeli a többi sorából: Tolkien számára a felesége, Edith jelentette Lúthient, olyannyira, hogy a Beren és a Lúthien név még sírkövükre is rákerült. Erről ITT olvashattok részletesebben. 


Tolkien a történetet nem sokkal azután írta, hogy visszatért a somme-i csatából. Ahogy azt képzelhetjük, ez nagyon megviselte a szerzőt, nem csak a nyilvánvaló borzalmai miatt, hiszen két közeli barátját is elveszítette. Úgy tartják, nem sokkal ezután ő és felesége együtt sétálgattak Észak-Yorkshire-ben, amikor is Edith egy fehér virágokkal teli mezőn táncra perdült. Ekkor Tolkient olyan boldogság töltötte el, amilyenre már nem is számított a borzalmak után. 



Ez a kép ihlette a híres szerelmi történetet, és a jelenet vissza is köszön a kitalált sztoriban is. A történet szerint két szerelmes, Beren, egy halandó férfi, és Lúthien, egy tünde beleszeretnek egymásba, és lopni próbálnak a Melkor nevű gonosztól.



Az ő szerelmük történetéről eddig A szilmarilokban találkozhattunk, illetve Aragorn is mesél róluk A Gyűrűk Ura könyvekben, Arwen iránti szerelme kapcsán. 

Tegnap viszont megérkezett a külön kötet, amit Tolkien fia, Christopher szerkesztett. A könyv tele van Alan Lee illusztrációival, aki már híres a Tolkien alkotásairól, és aki Oscart is nyert, amikor A Gyűrűk Ura és a Hobbit filmeken dolgozott.


Nincsenek megjegyzések