Breaking News

Estelle Maskame: Mondtam ​már, hogy szeretlek? {Értékelés + Nyereményjáték}

Estelle Maskame: Mondtam ​már, hogy szeretlek?

A blogturnéról




A Gabo Kiadó gondozásában jelent meg idén nyáron a DIMILY-trilógia, amelynek első részéhez turné is indul. Estelle Maskame első könyve, a Mondtam már, hogy szeretlek? egy romantikus young adult történet, amelynek középpontjában egy tiltott szerelem áll. A turné során 5 blogger véleményét olvashatjátok a könyvről, és természetesen játszhattok a nyereménykönyvekért!  Tartsatok velünk!

Eredeti cím: Did I Mention I Love You?
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 440
Fordító: Gonda Éva
ISBN: 9789634063285
Sorozat: DIMILY trilógia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,92)
Megrendelési link
Amikor a tizenhat éves Eden Munro beleegyezik, hogy a nyarat a rég nem látott apjánál tölti a kaliforniai Santa Monicában, még nem sejti, mi vár rá. Eden szülei elváltak, és az apja új családot alapított. Ezt azt jelenti, hogy Eden találkozik a három mostohatestvérével.
A legidősebb, Tyler Bruce, egy heves természetű, hatalmas egójú problémás kamasz, aki mindenben szöges ellentéte Edennek. A fiatal lány nemsokára egy új élményekkel teli világban találja magát, mert Tyler baráti köre úgy dönt, hogy a szárnyai alá veszi a jövevényt. A legnagyobb rejtélyt Tyler jelenti számára, és minél jobban próbálja megérteni a fiút, annál jobban megtetszik neki. Pedig pont a mostohatestvérébe nem lenne szabad beleszeretnie.
A helyzetet tovább bonyolítja Tyler levakarhatatlan barátnője meg egy srác, aki azonnal szemet vet Edenre. Sok titok, sok hazugság, és rengeteg dráma van a háttérben. Vajon Eden le tudja győzni az érzéseit? És sikerül kiderítenie az igazságot Tylerrel kapcsolatban?

Az első mondat:


"Egyvalamit tutira megtanultam a könyvekből meg a filmekből: azt, hogy Los Angeles a világ legkirályabb városa, ahol a legkúlabb emberek élnek, és a legmenőbb strandok vannak.."

Véleményem


Tök pozitívan álltam neki ennek a könyvnek, mert annyi jót ígért. A borítót imádom: egyszerű, de hangulatos, és szépen összepasszol a sorozat minden kötete. Tetszik a DIMILY betűszós megoldás is, ráadásul a fülszöveg alapján is olyasmire számítottam, amit tutira szeretni fogok. YA történet új helyre költözéssel, egy rosszfiú bátyóval, akivel szerelmi szál szövődik - pont az én stílusom. 

De sajnos bevallom őszintén, sokkal jobbra számítottam ennél. Két dolgot kétségtelenül jól szállít a könyv. Egyrészt tetszett, hogy a kaliforniai helyszín ennyire élő, és szerves része a történetnek. Persze én magam még soha nem jártam arra, de pont így képzelem az ottani gazdag, elkényeztetett kölykök életét, akik - már elnézést - jó dolgukban nem tudják, mit csináljanak. Másrészt ehhez kapcsolódóan jól hozza a fiatalok életét. Ez a könyv nem kendőzi el azokat a dolgokat, amiket a fiatalok átélnek, tetszik vagy nem tetszik. Van buli, pia, szex, drog, vadulás a végsőkig... Itt aztán szépen, sorban terítékre kerül az összes, és nem abban a szokásos elkendőzős stílusban, hanem tényleg úgy, ahogy a fiatalok átélik: menő, a mindennapok része. Tetszik, nem tetszik.



Mindezt aláírom, és lehet, hogy talán ez volt az egyik ok, amiért ezt az órási távolságot éreztem. Szívesen olvasok YA könyveket és hajlamos vagyok azt hinni, hogy soha nem növöm ki őket, de őszintén, a Mondtam már, hogy szeretlek? szereplőivel óriási generációs különbséget éltem át. Egyszerűen nem tudtam azonosulni velük, mert legszívesebben mindet megütöttem volna a történet egy vagy több pontján. Értem én, hogy fiatalság, bolondság, és némi tombolás belefér, ráadásul vannak nehézségeik az életben... de nem hiszem, hogy mindez igazolja az összes marhaságot, amit a szereplőink csinálnak. 

Kezdjük a hősnővel! Eden édesapjához költözik a nyárra, akiről három éve még csak nem is hallott. Ez önmagában persze okot adhat a hisztire és haragtartásra, de azt hiszem, Eden ezt magasan túlzásba viszi. Persze, a könyvben a szülők rettentő idegesítőek, aláírom, ám ez nem feltétlenül indokolja, hogy Eden olyan szinten csússzon le, ahogyan. Teljesen nyilvánvalóan rossz hatással van rá a baráti köre, és nem volt túl vidám nézni, hogyan hoz folyamatosan rossz döntéseket.



Aztán ott van a főszereplő pasink, Tyler. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy szeretem a rosszfiúkat. Kellő mennyiségű romantikus könyv áll már mögöttem, hogy ezt nyugodt szívvel leírhassam. A rosszfiúk a könyvekben nálam elég jó esélyekkel indulnak: szeretem a vicces beszólásaikat, a menő kisugárzásukat, a végtelen egójukat... Pont ezért lepett meg Tyler. Ugyanis képtelen voltam megkedvelni. Olyan pillanatai, amikor a szerethető rosszfiú kategóriába estek, csak itt-ott akadtak számomra. Egyébként végig - már elnézést - egy marha nagy bunkó volt, és problémák ide vagy oda, ráfért volna egy jó alapos verés. De tényleg. A lényeg, hogy annyira rosszfiúsra volt megírva, hogy már nem rosszfiú volt, csak szimplán rossz. Egyszerűen nem tudtam szurkolni neki, és bármilyen nyilvánvaló is volt, hogy Eden szíve hozzá húz, kicsit olyan volt, mintha egy vonatbalesetet követtem volna végig. 

Erre jönnek rá az elkényeztetett mellékszereplők, akik közül nyilvánvalóan ki lehet emelni Tyler barátnőjét. Szinte szavat sem érdekel, mindenesetre a klasszikus királynő karakternek képzeljétek el: akiért mindenki odavan és el is várja, hogy így legyen. Ha pedig valami nem úgy történik, ahogy szeretné, akkor mindenki reszkessen.

Összességében olyan volt ez a könyv, mintha egy tiniszappanoperát követtem volna. Ha valaki szerette a The Hillst, annak bátran ajánlom ezt a könyvet, de sajnos nekem nem igazán a stílusom. 


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


A Mondtam már, hogy szeretlek főszereplője, Tyler egy igazi balhés fiú, azonban lassacskán jobban megismerve megdobogtatja Eden - és az olvasó - szívét. A young adult könyvek között rengeteg olyan férfi főszereplővel találkozunk, akik első ránézésre igazi rosszfiúk, azonban néhány oldal után megismerhetjük érzékenyebb oldalukat is. A nyereményjátékunk során ilyen és ehhez hasonló fiúk nevét kell megkeresnetek a blogbejegyzések soraiban elbújtatva. A feladat nem más, mint a kiemelt betűket összerakva beírni a rafflecopter dobozba a fiúk teljes nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Augusztus 28 - Könyvvilág blog
Augusztus 30 - Kelly & Lupi olvas
Szeptember 1 - CBooks
Szeptember 3 - Deszy Könyvajánlója
Szeptember 5 - Dreamworld blog

2 megjegyzés:

  1. Uhh... Pedig már régóta izgatott ez a könyv, de ha te generációs különbséget érzel a könyv szereplőivel, erősen elgondolkodtat, hogy próbálkozzam*e vele, elvégre én vagy egy generációval még odébb vagyok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, szerintem ez emberfüggő is. Van olyan ismerősöm, aki szerette, és nem fiatalabb, mint én.

      Törlés