Breaking News

Könyvfüggők problémái Book Tag

A Moly Book Tag zónájában kezdett el terjedni a fenti elnevezésű új kihívás, én pedig gondoltam, csatlakozom. 




Van kismillió olvasatlan könyved. Hogyan döntöd el, melyiket olvasod el legközelebb? 
Nyilván ha nem valamilyen konkrét okból olvasok egy könyvet, akkor olyat emelek le a polcról, amihez épp kedvem van. De az olvasatlanul polcon csücsülő könyveim száma sajnos folyamatosan nő, úgyhogy kéne valami manó, aki a fejemre koppint, hogy olvassam őket.


Már elolvastad egy könyvnek több mint a felét, de nem tetszik. Folytatod, vagy abbahagyod? 
Ó, ez nagyon helyzetfüggő. 
Egyrészt van olyan, hogy ugyan nem annyira tetszik az első fele, de még érzem benne a lehetőséget, hogy lehet jobb.
Aztán vannak az annyira pocsék könyvek, amiket már csak azért is tovább olvasok, hogy mi a fészkes fenét lehet még kitalálni? (Így voltam például nem olyan régen Tijan könyvével.)
De persze vannak reménytelen kategóriájú könyvek is, amiknél érzem, hogy semmi értelme nincs tovább olvasni: tetszeni már biztosan nem fog, és még szórakozni sem tudok rajta, hogy mennyire rossz.


Közeledik az év vége és még mindig nagyon távol vagy az olvasási listád teljesítésétől. Mit teszel? 
Nem csinálok olvasási listát. Probléma megoldva. 
Viccet félretéve, azt már elég régen feladtam, hogy előre listákat írogassak, milyen könyveket fogok feltétlenül elolvasni egy évben. Általában nem sikerült, és bár jó ötlet a várólistacsökkentős lista például, nekem ezek nem mennek. Azt olvasom, amihez épp kedvem van vagy ami épp aktuális.


Egy könyvsorozatnak, amit imádsz, nem egyeznek a borítói. Hogyan kezeled? 
Hát, ez bizony sajnálatos, de túl sok mindent nem tudok kezdeni vele, ha annyira szeretem a sorozatot, megveszem azzal. Max. jól kidühöngöm magam egy bejegyzésben, hogy milyen ronda az új...


Minden ismerősöd imád egy könyvet, amit te gyűlölsz. Kivel beszéled meg, aki szerinted a te oldaladra állna? 
Általában anyum a könyves "szemetesládám". Szegényt folyamatosan fárasztom akár olyan könyvekkel is, amiket nem ismer, és rendszeresen elszenvedi a spoilereimet is. De egyébként szívesen beszélgetek a könyvről azokkal is, akik szeretik - maximum vitázunk egy jót. 


Nyilvános helyen olvasol, és nagyon felzaklat a könyv, annyira, hogy sírni kezdesz. Mit kezdesz magaddal? 
Sírok. Előfordult már velem ilyen. A legmaradandóbb hasonló élményem szerintem a Csillagainkban a hiba olvasása. A vonaton ültem, ezen az új típusú, piros fajtán. Egyik pillanatban nevettem, aztán sírtam. A szomszéd ülésen ülő nénik meg is jegyezték, hogy jó könyv lehet, amit olvasok.


Egy könyvnek, amit nagyon szeretsz, most jön ki a folytatása, de te már nem emlékszel egészen az előző részre/részekre. Mit teszel, újraolvasod az előző részt/részeket, vagy keresel róla egy összefoglalót a neten, vagy kihagyod a folytatást, vagy bestresszelsz… stb? 
Hű, ez nagyon változó. Alapvetően helyzetfüggő is. Ha kevés az időm, nagy eséllyel nem olvasom újra. Ha sok és van kedvem, akkor lehet, hogy igen. Vagy legalább úgy nagy vonalakban végigfutok rajta. De szerencsés helyzetben vagyok, sokszor az is elég, ha elolvasom az értékelésem. Stresszelni mindenesetre szoktam, főleg, amikor ilyen könyvvel blogturnézunk, és tudom, hogy nem fogom tudni újraolvasni az előzőt. 


Nem akarod kölcsönadni a könyveidet senkinek. Hogyan utasítod rendre udvariasan azt, aki mégis kölcsön akar kérni tőled egyet? 
Alapvetően kölcsönadós típus vagyok, szóval általában nincs ilyen gondom. Ha mégis, akkor füllentek: épp kölcsönadtam valakinek vagy ilyesmi.


A hónapban már öt könyvnek kezdtél neki, és egyiket sem fejezted be. Hogyan jutsz túl az ezen az olvasási válságon? 
Ó, erről már rengetegszer írtam, nem pötyögném be újra. ITT olvashatjátok a válaszomat erre a kérdésre.


Nagyon sok könyv jelenik meg mostanában, ami érdekel, és majd meghalsz, hogy olvashasd. Mit csinálsz? Hányat veszel meg ezek közül? 
Megint csak szerencsés helyzetben vagyok, mert nagy eséllyel sokat olvashatok recenzióban. Bár bevallom, sokszor ez is probléma, mert hajlamos vagyok túlzásokba esni, ha érdekel egy könyv, nehezen mondok nemet, még akkor is, ha tudom, hogy van sok másik is, ami érdekel.


Végre sikerült megvenned a könyveket, amiket nagyon szerettél volna, és alig várod, hogy olvasd őket… de meddig hevernek a könyvespolcon, mielőtt ténylegesen el is olvasnád őket? 
Ez megint csak nagyon változó. Van olyan, aminek rögtön nekiugrok. Vagy mert épp annyira olyan kedvem van, vagy mert annyira régen vártam. De olyan is van, amit 3 éve vettem meg nagy lelkesedéssel, de az olvasásig még mindig nem jutottam el. 

Nincsenek megjegyzések