Breaking News

Borzalmas Borítók - Onio

Viszonylag régen jelentkeztem Borzalmas Borítók bejegyzéssel, de most kedvet éreztem hozzá. 

Így hát jöjjön egy csoda, amit egy ideje rejtegetek már a piszkozatok között, de a megfogalmazásig még nem jutottam el. Mindenesetre sokat mond, hogy az volt a poszt munkacíme, hogy A lány és a jeti Jézus. 

Nem csalás, nem ámítás, következzen a csoda maga:



A kötet címe Onio, így ezzel sokkal beljebb nem jutunk. Mindenesetre elolvastam a fülszöveget, ami urban fantasyt ígér, amolyan régi is új találkozása formában: adott a modern, mai világ, és egy földalatti, természetfeletti, középkorias világ. Ebben csöppen bele a hősnő, Melody, amikor meglát egy rejtélyes idegent, aki fenekestül felfordítja az életét.

Önmagában ez még nem feltétlenül predesztinálná azt a valamit, amit fent látunk. Őszintén, ennyiből kb. bármilyen paranormális romantikus történet lehetne. 

Na de a fenti borítóra nézve nem hiszem, hogy bárki minőségi történetet várna. 

Nem is tudom, hol kezdjük az elemzést. Talán a legkevésbé ciki résznél, ami persze ettől még az, de sokat mond, hogy ez a legkevésbé gagyi. A szerző betűstílusa még csak-csak elmegy, ellenben a címre nézve nekem - bevallom őszintén - a régi ClipArt feliratok jutottak eszembe, meg a bárki által beállítható színátmenet a Wordben. Igazán minőségi, ahogy a kék fehérből barnába vált, majd tovább világosodik lefelé. Bravó. Tipikus esete ez a néha a kevesebb több elvének, amit jó lett volna alkalmazni. 

Ami a hátteret illeti, arra még azt mondanám, elmegy. Túl nagy csoda ugyan nincs a nap alatt, de legalább egy élhető téli tájat kapunk. 

Ott van viszont nekünk a két alak, akiket nem lehet nem bámulni - a rossz értelemben. Kezdjük talán hősnőnkkel, Melodyval! A modell nem rossz választás, ezt el kell ismernem - csinos és ártatlanka, simán el tudom képzelni könyvborítóra, még ha látszik is a fotón, hogy nem igazán annak szánták. Ám a tervező Photoshop ismereteivel bizony már vannak gondok. Hiába a csinos modell, ha a körülvágás szánalmasra sikerül. És az a nagyon érdekes a lányban, hogy egyszerre éles és homályos. A kép minőségével láthatóan nem volt gond, a modell arca éles, ellenben a körvonalak olyan elmosódottak, nem kell hozzá szakavatott szem, hogy észrevegyük, itt bizony valamit nem kicsit sikerült elrontani. Minden bizonnyal a lány hajával gyűlt meg a szerkesztő baja, az itt-ott kilógó hajszálakat elég nehéz a helyükre tenni, de legyünk őszinték! Az ennyire elhomályosítós megoldás finoman szólva sem elegáns. Ha nem szeretnék kedves lenni, azt mondanám, baromi nevetséges, és tovább se kéne menni a borítón, már önmagában ez is elég lenne, hogy gáz legyen.

De van tovább, és itt jönnek a komolyabb gondok - és itt jön az előbb már emlegetett jeti Jézus. Fogalmam sincs, ennek a fickónak, aki feltételezhetően a férfi főhős, minek kellene lennie. A fülszövegből nem derül ki, de hát, olvasók vagyunk, használhatjuk a fantáziánkat. Várom a tippeket! Mindenesetre kapunk egy kigyúrt férfi felsőtestet, amire ráférne egy alapos gyantázás, és akkor még nem is itt vannak a legsúlyosabb szőrproblémák a képen. Nem hülyéskedtem Jézussal, igaz, ezt a szakállzatot még ő is megirigyelné. Na de tekintsünk el attól, hogy ha Melody (meg az olvasók) ebbe a pasiba belezúgnak, akkor nagy eséllyel súlyos szőrfétis esete áll fenn, és foglalkozzunk a megvalósítással! És gyerekek, a homály bizony visszatér! Csak most már annyira, hogy teljes alakot öltött, beszippantotta Jétinket :D, akinek a testére és a fejére egy darab igazi él sem jutott. Ami önmagában is gáz, de a nagyrészt azért éles Melody mellett... 

Elkezdhetném elemezgetni, milyen okai lehetnek ennek - pl. valamilyen szimbolika, hogy a hős csak a lány fejében él, mert ő képzelte el, ezért nem olyan hús-vér, mint Melody, na de hagyjuk már! Egyértelműen nem erről van szó, hanem egy rendkívül béna képszerkesztőről, aki valószínűleg megegyezik a szerzővel - a büdzséből meg már nem jutott borítótervezőre. Röhögni legalább jó volt. 

2 megjegyzés:

  1. Az a kisebbik gond a lány hajával, hogy a kilógó hajszálakat homályosították. A nagyobbik az, hogy az alap fotón nem volt rajta a feje teteje, és "pecsétet" vetettek be, méghozzá a lehető legbénább módon. A cím átmenete pedig alap PS stílus :D

    VálaszTörlés
  2. Még viccnek is rossz! Az a Jeti olyan, mint egy ősember! Ennél talán még a húgom is jobban szerkeszt! ��

    VálaszTörlés