Breaking News

Ezek voltak 2017 legtöbbször betiltott könyvei

American Library Association minden évben kiosztja az előző évben legtöbbet betiltott könyvek "díját", meghozzá a Nemzeti Könyvtár Hét alkalmából. 

A toplistából az is kiderül, pontosan milyen okokból tiltották be sok helyen az egyes köteteket.
Hogy mi a cél? Nos, pont az ellenkezője: így próbálnak rávilágítani arra, milyen fontos kérdés még manapság is a cenzúra létezése, és hogy milyen fontos lenne a szabadság ebben is, pont azért, hogy a világképünk egyre színesebb legyen, a társadalom pedig ezáltal sokkal elfogadóbb.

A magam részéről nagyon támogatom a kezdeményezést, és újra meg újra megdöbbenek, milyen okok vezetnek egyes könyvek betiltásához. Meg már nem lep, de azért még mindig rettentően elszomorít. És büszkén jelentem: több könyvet is olvastam a listáról!

Idén egy videó is készült:

A listán a már magyarul megjelent könyveket a magyar címen emlegetem, a nálunk még kiadatlanokat angolul, szerzővel együtt.


1. Tizenhárom okom volt
Okok: Az öngyilkosság tárgyalása
2. Junior

Okok: Profán kifejezések, szexuális képek 3. Raina Telfemeier: Drama

Okok: LMBT szereplők, "összezavarja" az olvasót 
Okok: Szexuális erőszakot érint, reklámozza az iszlámot, "terrorizmushoz vezethet"5. Alex Gino: George

Okok: Transznemű fiatalsággal foglalkozik6. Cory Silverberg: Sex is a Funny Word: A Book about Bodies, Feelings, and YOU, illusztrálta Fiona Smyth

Okok: Szexről tanít, meggyőzi a gyerekeket, hogy "ők is szexelni akarjanak és kérdezzenek a szexről"7. Ne bántsátok a feketerigót! 

Okok: Erőszakot ábrázol, használja az N-szót (nigger - Deszy) 8. The Hate U Give - A gyűlölet, amit adtál

Okok: Foglalkozik a droghasználat kérdésével, profán kifejezéseket használ, sértő a nyelvezete és vulgáris9. Peter Parnell, Justin Richardson: And Tango Makes Three, illusztrálta Henry Cole

Okok: Azonos neműek házasságával foglalkozik10. Jessica Herthel, Jazz Jennings I Am Jazz, illusztrálta Shelagh McNicholas

Okok: A nemi identitás kérdésével foglalkozikNincsenek megjegyzések