Breaking News

5 érdekesség, ami kiderült a Rókatündér kapcsán a könyvbemutatóján

Tegnap az újabb Vörös Pöttyös Klub találkozóján jártam, ami egyben könyvbemutató volt.

A program a Rókatündér könyvbemutatójával kezdődött, amin Róbert Katalin faggatta a szerzőt, és mindenféle érdekesség kiderült nem csak a könyvről és Eszes Ritáról, hanem Japánról is. 

Ezek közül szedtem össze nektek ötöt.




Japánban nincsenek utcai kukák


Az teljesen nyilvánvaló, hogy Japán egészen más világ, így nagyon könnyű olyan érdekes infókba botlani, amit minket, európaiakat megdöbbent. A Rókatündér tele van ilyenekkel. Mint kiderült, ez a szerkesztőnek is fejtörést okozott, ugyanis előfordultak helyzetek, amikor olyasmit szeretett volna javíttatni, ami valójában a helyén volt. Például amikor félreértést okozott, hogy egy kávéspoharat miért cincálnak magukkal a szereplők, miért nem dobják ki - hát mert nincsenek kukák az utcán, mivel a szelektív hulladékgyűjtés miatt ezeket inkább hazaviszik.


Japánban nem olyan könnyű magántanulónak lenni


Eszes Rita eredetileg úgy képzelte, Midori magántanulóként tanult általános iskolában. De persze nem tudtam pontosan, ez hogyan is működik Japánban, ezért az ismerősök segítségét kérte. Ők pedig annyira komolyan vették a feladatot, hogy egy - ha jól emlékszem - jogász állásfoglalását küldték vissza, amiből kiderült, hogy ez bizony nem fog működni.



Nem csak Midoriék szegték meg a 4D-t


A Rókatündérből kiderül, hogy a Rotarys cserediákoknak tiltják a 4D-t, vagyis nem szabad drogozniuk (nehezítés: a cigi is annak minősül), vezetniük, randizniuk és alkoholt fogyasztaniuk. Mint kiderült, nem csak Midori és a többiek dolgoznak nagyon keményen rajta, hogy ezeket a szabályokat egytől egyig megszegjék, hanem a valódi Rotary diákok is - erre nevetve emlékezett vissza az írónő, aki maga is "rotarys" volt. 


Rókák, rókák mindenütt


Róka szemszögből írni egyáltalán nem könnyű - márpedig Eszes Rita megtette ezt, hiszen mivel Midori az E/1-es mesélő a regényben, aki néha rókává változik, ez elkerülhetetlen volt. Eszes Rita pedig lelkesen ásta bele magát a rókák világába - rókás mesekönyveket olvasott a gyermekének, rengeteg tényt kutatott fel a rókákkal kapcsolatban és még el is kezdett követni egy rókát Instagramon. (Ennek amúgy nehéz ellenállni, ha láttátok a profilt - ő az.) Még azt is megtudhattuk, hogy elég nagy divatja van most a rókatartásnak, és igazából 125.000 forintért be is lehet őket szerezni. (De azért csak óvatosan!)


Az Illangók 2. várakozóállásponton


Mint kiderült, Eszes Rita az Illangók folytatásának kéziratát tette félre, mert valami épp nem úgy csúszott, ahogy szerette volna. A Rókatündér ötlete viszont ott motoszkált a fejében, így elkezdett írni - és hopp, egy regény lett belőle. Az Illangók folytatása pedig vár a sorára.

Nincsenek megjegyzések