Breaking News

Megvan, mi lett az év szava a Dictionary.com és az Oxford szerint

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én mindig jókat szórakozom, amikor különböző platformok kiválasztják, mi volt az év szava. 




Azt hihetné az ember, hogy túl sok értelme nincs ennek az egésznek, de nagyon sokszor társadalmi jelenségeket, aktualitásokat tükröznek. Ebben az évben sincs ez másként.

A Dictionary.com szerint 2018-ban az Évszava nem más, mint a "misinformation". Ezt egy szóval magyarul nem nagyon tudom, hogy le lehet-e fordítani, esetleg félretájékoztatás lehetne. Mindenesetre az ő hivatalos definíciójuk szerint "hamis információ, ami terjed, függetlenül attól, hogy eredetileg félre akartak-e vezetni vele". 

Az indoklás szerint 2018-ban nagyon sok hamis információ terjedt a neten, az utóbbi évtizedben a közösségi oldalak térnyerésével folyamatosan nő az ilyen információk megosztásainak száma. Úgy gondolják, fontos, hogy felfogjuk, hogy ez a jelenség létezik.

Egyébként második helyen a mainstream, harmadik helyen pedig a representation futott be.

Nem sokkal előttük az Oxford is megválasztotta, hogy szerintük mi az év szava. Természetesen a napi hírektől ez sem választható el. Ők a "toxic", vagyis mérgező szó mellett döntöttek.

Ahogy Katherine Connor Martin, cég amerikai szótárkiadásának vezetője elmondta, ennek a szónak a népszerűsége egyértelműen sokat nőtt az elmúlt évben. De nem csupán a statisztika miatt választották, hanem azért is, mert rendkívül sokszínűen, mindenféle kontextusban lehetett találkozni vele, a környezetszennyezéstől kezdve a politikai vitákon keresztül egészen a MeToo kampányig.

Nincsenek megjegyzések