Breaking News

Bessenyei Gábor: Az ​első csók és egyéb démonok {Értékelés + Nyereményjáték}

Bessenyei Gábor: Az ​első csók és egyéb démonok

A blogturnéról




Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadónál Bessenyei Gábor legújabb regénye: Az első csók és egyéb démonok címmel. Patrik misztikus történetét hét állomásos, extra érdekességekkel bővített blogturné keretében ismerhetitek meg. Kövessétek a játékunkat is,  három  helyes megfejtő örülhet a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyveknek.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
ISBN: 9789634575283
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Vajon mi az ijesztőbb: egy szellem vagy életem első csókja?
Patrik tizenhat éves, és úgy érzi, már nagyon ideje lenne járni valakivel. Amikor észreveszi, hogy Emma, a suli egyik legszebb lánya egyre biztatóbb jeleket küld felé, alig hisz a szerencséjének.
Minden szuperül alakul, ám egy éjszaka megjelenik a kollégiumban Patrik halott kutyájának szelleme.
De mit akar tőle a frissen eltemetett házi kedvenc? És miért beteg Patrik édesanyja, ha az orvosok nem találnak semmi okot?
Patrik maga kezd nyomozni.
Felkeresi egyik régi iskolatársát, Lilit, akiről azt pletykálják, hogy igazi boszorkány.
Szellemek, átkok, éjszakai szeánszok -- kiderül, hogy a lánynak mindez meg sem kottyan, de a sötét erő, ami Patrik családját fenyegeti, sokkal kegyetlenebb, mint bármelyikük sejtette volna.
Patrik úgy érzi, kettészakad az élete.
Odahaza egy ismeretlen misztikus fenyegetés telepszik rá, miközben a kollégiumban próbálja teljes szívvel belevetni magát első párkapcsolatába, túlélni az első ügyetlenkedéseket, a bizonytalanságot, és rosszindulatú szobatársa kötekedéseit.
Lehet esélye a szerelemre, ha közben egy alattomos túlvilági lény a családjára tör?
Nyerj bepillantást egy kamasz srác féltve őrzött titkaiba!

Az első mondat:


"Furcsa volt, hogy már nem dobog a szíve."

Véleményem


Ó, hát ezt a könyvet nagyon szerettem!

Teljesen más volt, mint amihez szokva vagyok, mégis... talán pont ezért ragadott ennyire magával.

Kezdjük ott, hogy a főszereplőnk egy tinédzser fiú. Azt hiszem, senkinek sem lesz túl meglepő, hogy a tinilányok minden ügyes-bajos dolgán végigmentem, és nagyon sokszor olvastam is róluk. Első pasi, első csók, és így tovább... Csakhogy pasi nem voltam, és kifejezetten érdekes volt, hogy ebben a történetben az E/1-es nézőpontnak köszönhetően kicsit egy tini fiú fejébe kerülhettem. És mivel férfi a szerző, igazából el is hiszem, hogy ez nem csak az, ahogy mi, nők elképzeljük mindezt, hanem... valóban ilyesmiről van szó. Érezni is lehetett egyébként ezt mindvégig, sokszor volt olyan érzése, hogy na, ilyet is csak egy pasi mondhat/tehet/gondolhat. Mindenesetre kifejezetten érdekes volt ezt az egész első szerelem-első csók témát végigélni a másik nem oldaláról. Kifejezetten megnyugtatóak voltak számomra Patrik kétségei, és bármilyen vicces, nagyon élveztem őket, és rengeteget mosolyogtam rajtuk. Nagyon sokszor fűztem volna kommentet, tanácsot a gondolataihoz - mert szegénykém annyira nyilvánvalóan nincs tisztában azzal, hogyan gondolkoznak a lányok. Megnyugtató, hogy ez oda-vissza működik.

Emellett nagyon újszerű volt a történet is. Az, hogy természetfeletti vizekre evezünk, önmagában még nem túlságosan meglepő, és igazából olyan YA könyvvel is találkozni, amiben a paranormális erőkkel foglalkoznak és az ezotériával, amiben szellemek, démonok és ezek elűzése kerül terítékre. Viszont a kötet egy fokkal rémisztőbb volt, mint amire én számítottam. Természetesen megvoltak a csetlések-botlások, de főleg a regény vége felé egy-két kifejezetten rémisztő, horrorfilmbe illő jelenetet is kaptunk.

Nagyon furcsa, hogy meg lehet valósítani a tinifiú első csajozását és egy jó kis ifjúsági horrort egy kötetben, de bakker - sikerült. Teljesen kompaktnak és jól átgondoltnak éreztem a könyvet, és egyáltalán nem éreztem túl élesnek a váltást a történet két pólusa között.



Apropó, történet - erről még nem igazán ejtettem konkrétan szót. Adott nekünk a főhősünk, Patrik, aki gimis, kollégiumban lakik és épp elveszítette a kutyáját - aki aztán váratlanul megjelenik neki szellem képében és kísérti. Eközben persze zajlik az iskolai élet is: Patriknak megtetszik egy lány és nagyon úgy tűnik, kölcsönös a dolog. Plusz a főszereplő édesanyja is beteg lesz - de fene se tudja, mi baja van pontosan. De ez önmagában még nem teszi egyszerűvé a helyzetet.

Emellett bejön még érdekes szál a történetben, a természetfeletti és a családi-szerelmi dráma mellé. Patrik szobatársa ugyanis az egyik legnagyobb gyökér, akit a világra teremtettek - rajta keresztül pedig az iskolai zaklatás és a bullying téma is előkerül. Ez is megint nagyon érdekes volt a számomra, ugyanis ezt a fiúk egészen máshogy "űzik", mint a lányok, számomra nagyon érdekes volt látni, hogyan zajlik ez a másik oldalon. Mi, lányok előszeretettel pletykálunk és áskálódunk, a fiúknál nem teljesen így megy ez. Viszont minden újszerűségével együtt nagyon ismerős volt az egész helyzet, abszolút elhittem, hogy ez tényleg így zajlik - mert valószínűleg tényleg.



Fontos még néhány szót ejtenem a kutyás szálról, mert emellett nem lehet elmenni szó nélkül, ugyanis rendkívül lényeges eleme a történetnek. És hogy ez mennyire jó! Egy ideig azt hittem, a kutyaszellem majd szépen eltűnik egy idő után, és igazából csak valami figyelmeztetés. De nem így történt, és izgalmas volt, ahogy egyre többet tudtunk meg róla és arról, miért is van itt tulajdonképpen. Ráadásul ahogy minden szépen beépült a természetfeletti háttérbe - le a kalappal, nagyon tetszett.

Szeretném még kiemelni a szereplők közül Lilit - mert csak. Nem mondok róla túl sokat, mert nem szeretnék spoilerezni, de bírom az ilyen "tökös" csajokat, nagyon szerettem szinte minden jelenetét.

A történet végéről még megjegyezném, hogy... nem pont erre a lezárásra számítottam, Bessenyei Gábornak bizony sikerült meglepnie. Nem mondom, hogy eldobtam a meglepetéstől az agyam, de azért jót mosolyogtam.

Összességében nagyon szerettem a könyvet, nem hiszem, hogy olvastam hasonló YA könyvet, így nyugodtan le merem írni, hogy hiánypótló. Még sok ilyet!

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8382_az_elso_csok-20181123_170853.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


Fontos szereplője a regénynek Patrik kutyája, így most kutyaszereplőket mutatunk. Egy-egy képet találtok minden állomáson, ismerjétek fel melyik filmben szerepeltek (akár több megoldás is jó lehet), és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.28 Deszy könyvajánlója
11.30 Sorok között extra
12.02 Sorok között extra
12.04 Hagyjatok! Olvasok!
12.06 Spirit Bliss extra: interjú

Nincsenek megjegyzések