Breaking News

Szabados Ágnes: Van ​időm olvasni – Olvasónapló {Értékelés + Nyereményjáték}

Szabados Ágnes: Van ​időm olvasni – Olvasónapló

A blogturnéról




Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! facebookos csoportja és kihívása rövid idő alatt nagyon ismert és kedvelt lett a könyvmolyok között, és olyanokat is könyvmollyá tett, akik korábban egyáltalán nem vagy csak keveset olvastak. Ági most egy különleges könyvvel kedveskedik nekünk, melyben nemcsak rendszerezhetjük az olvasnivalóinkat, hanem vezetése ösztönözhet is arra, hogy még több könyvet vegyünk a kezünkbe. A turné során 10 blogger mondja el a véleményét a Van időm olvasni nevezetű olvasónaplóról, a turné végén pedig ti is nyerhettek belőle egy saját példányt.





Kiadó: Libri
Oldalszám: 192
ISBN: 9789634335054
Moly link
Megrendelési link
Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában
létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást.
A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük - erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról.

Véleményem


Most már jó néhány év eltelt azóta, hogy könyvmolyként rátaláltam a Molyra - vagy a Moly talált rám. Azóta persze már blogom is van, és a kettő együtt rendkívüli módon megkönnyíti azt, hogy számon tartsam, mit és mennyit olvastam és egyes könyvekről mi volt a véleményem.

Viszont emlékszem rá, hogy előtte milyen volt. Próbáltam fejben tartani őket, ami egy ideig még működött is, de pontosan a Moly regisztrálásomkor jöttem rá, mennyi mindent nem jegyeztem meg. Persze, ha szembejött a borító, emlékeztem rá, hogy olvastam - de ha megkérdezték volna, hogy miket olvastam már életemben, esélytelen lett volna, hogy eszembe jussanak.

Most pedig mindezt már írásban is megtehetjük!

Szabados Ágnes Nincs időm olvasni kihívása és a csoportja nagyon sokáig elkerülte a figyelmemet, bevallom, az idei Cosmopolitan Blogger Daysen hallottam róla először. Ez már csak azért is érdekes, mert könyves körökben forgok és rengeteg könyves csoportban vagyok ott - de talán pont ezért nem talált rám eddig, mert igazából nekem az, hogy elolvassak egy könyvet havonta, annyira nem kihívás. Ennek ellenére az ötlet és a kivitelezés nagyon tetszik. És kifejezetten vicces módon nagyjából ezzel egy időben hallottam először erről a kötetről is.

Amikor először szóba került a kis blogger csoportunkban, hogy érkezik ez a kötet, rengeteg kérdésem volt.

Alapból az olvasónapló szó nagyon elgondolkodtató. Ugyanis, őszintén szólva, az olvasónapló szóról nekem elsőre rögtön a kötelezők jutottak eszembe, és a kényszer, hogy most valamit elölről-hátulról ki kell elemezni. És bár nyilván tudtam, hogy ez az egész nem erről szól, és hogy nem áll majd mögöttem egy tanárnéni, hogy osztályozza, mit írtam - mégis, a negatív képzettársításom még így, könyvmolyként is megvolt.



De persze a könyvbe lapozva már sokkal inkább a Moly jutott eszembe - ezért is kezdtem ezzel az értékelésemet. Ennek a naplónak a nagy része olyan, mint egy kézzel fogható, lapozgatható Moly polc. És tudjuk, hogy mi, könyvmolyok általában szeretünk a kezünkbe fogni kötött-lapozható dolgokat, így egy jó érzést már ki lehet pipálni.

A kötet elején lehetőségünk van megírni, kik vagyunk mi, hogy ha esetleg valahol el találnánk felejteni, aztán rövid felvezetés érkezik Szabados Ágnestől.

Ezután jön a kötet lényegi része, ahová jegyzetelni tudunk. Az egyes olvasásainkat vezethetjük az oldalakon, a következő szempontok szerint: szerző, cím, kiadó, mikor kezdtük és mikor fejeztükbe a könyvet. Ezután van pár soros értékelésre lehetőség - csillagozással együtt, majd kiírhatjuk a kedvenc idézetünket és, ami a Molyhoz képest újdonság: feljegyezhetjük, hogy talált ránk a könyv és hogy mi a legfontosabb, amit kaptunk tőle. Szintén kellemes kis plusz, hogy van lehetőség bejelölni, az adott könyvet szeretnénk-e újraolvasni.

A jegyzetelős résznél fontos megjegyezni, hogy kicsit olyan a felépítése, mint a telefonszámos könyveknek, ugyanis a lapok oldalán ABC sorrendű rendszerezőt láthatunk.



A jegyzetes részeket motiváló idézetes oldalak kötik össze, amiknek nagyon örültem - bár ahogy minden, ebben a könyvben ez is elég minimáldesignos. Ezzel amúgy nincs gond, de én imádom az olyan szépen megszerkesztett idézekes oldalakat, amilyeneket például a művészi bullet journalokban látok, ez esetleg még lehetőség lett volna. (Bár más kérdés, hogy ez így nyilván uniszexebb megoldás.)

A jegyzetes oldalak kapcsán azon túl, hogy nagyon hasznosak, két gondolatom támadt: egyrészt eléggé esetleges, hogy az ABC egyes betűiből ki hányat lő ki, így könnyen lehet, hogy valakinek szüksége lenne 15 A betűs oldalra, de mondjuk K-ra egyáltalán nem. Ezért bár jó ötletnek tartom az ABC-s elrendezést, lehet, hogy az időrendi mégis szerencsésebb lett volna. Tudom, nehezebben visszakereshető, viszont kevésbé fenyeget azzal a veszéllyel, hogy valamit már nem tudsz beírni az adott betűhöz, más betűk miatt viszont félig üres marad a naplód.

Szintén felmerült még bennem, hogy kicsit sajnálom, amiért értékelésre csak néhány sor van. Egyrészt persze logikus így, hiszen minden könyvre egy-egy oldal jut, ezzel együtt viszont nekem ez személy szerint nem biztos, hogy elég. Persze, belőlem általában nagy mennyiségben dől a szó, de mégis - nem biztos, hogy ennyibe beleférnék.

A kötet végén, a jegyzetek után van még itt néhány érdekes oldal - engem egyébként ezek ragadtak jobban magukkal. Kapunk némi plusz helyet kiírni a kedvenc idézeteinket, aztán van itt olvasásmérő, ami a már emlegetett BuJo-s habit trackerökre emlékeztet, vannak tippek, hol lehet olvasni, vezethetjük a könyves kívánságlistánkat és várólistánkat, illetve ha már kihívás: új kihívásokat is kapunk. Évszakok szerint van itt egy kis "bakancslista", hol és hogyan olvassunk, illetve 10 könyves kihívás évszakonként, hasonló módon, mint ahogyan a csoportban is zajlik. Vezethetjük a könyves eseményeket is, illetve azt, hogy melyik általunk olvasott könyvet kinek tervezzük majd ajánlani - ez amúgy tök jó ötlet, emlékeim szerint ilyen funkció még a Molyon sincs.



Végül, de nem utolsó sorban természetesen az eredeti kihívás is helyet kapott a kötetben: egyrészt bepótolhatjuk az előző két év témáit, ha esetleg lemaradtunk, illetve vezethetjük a jövő év kihívásait - de rendszeres kihívásozók azért ne örüljenek túlságosan, természetesen a témákat nem lőtte el előre a szerző, a témákat itt már nekünk kell majd bevésni a kötetbe.

Összességében nagyon jó ötletnek tartom, hogy megszületett ez az olvasónapló, igazából nem is értem, vajon miért csak most? Mindenképpen nagyon jó motiváció az olvasásra, ha pedig az ember éppen elakadt és nincs mit olvasnia, jó kis tippeket ad - az évszakos bakancslistát és pipálgatni fogom, azt hiszem. Divatja van mostanában a tervezőknek, épp ideje volt, hogy egy könyves is kerülhessen a polcunkra.

AJÁNLOM


Belelapozó





Nyereményjáték


A Nincs időm olvasni csoportban Ági minden hónapban más témát ad meg, amelyhez olvashatunk. A játék során a 2017-ben és 2018-ban meghirdetett témákhoz kapcsolódó könyvek címét kell kitalálnotok leírás alapján. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok be a történetek magyar nyelvű címét.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

2018-ban, szeptemberben egy olyan könyvet kellett választani, melynek címében szerepel egy állat. Mi most egy sorozat első részét keressük, amelyet egy nagyon híres női író írt férfi álnéven. Egy krimiről van szó, melyben egy féllábú, veterán nyomozó és belevaló titkárnője (később társa) a főszereplő.



A turné menetrendje



11. 24. – Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 25. – Nem félünk a könyvektől!
11. 26. – A Szofisztikált Macska
11. 27. – Never Let Me Go
11. 28. – Függővég
11. 29. – Deszy könyvajánlója
11. 30. – Szembetűnő
12. 01. – Sorok között
12. 02. – Olvasónapló
12. 03. – Könyv és más

Nincsenek megjegyzések