Breaking News

14 érdekes tény a Trimágus Tusáról

A Tűz serlege kötetben november 24-én tartották a Trimágus Tusa első próbáját, így ezen a napon készültem néhány érdekességgel a versenygésről.





1.
A Trimágus Tusában Európa három legnagyobb varázslóiskolája vív meg egymással: a Roxfort, a Beauxbatons és a Durmstrang.

2.
A versenyen öt évente találkoztak a három iskola bajnokai. Ez azt jelenti, hogy minden roxforti diák életében maximum két, de inkább csak egy alkalommal tudott próbát tenni, hogy induljon a versenyen. 

3.
Az első tusát elvileg valamikor az 1300-as évek végén tartották, habár itt van némi számolási probléma, ha úgy tetszik, baki, a különböző állítások ugyanis nem ugyanezt a számot adják. A Tűz serlege 12. fejezete szerint nagyjából 700 éve tartották az elsőt, így ennek körülbelül 1294-re kellene esnie. Megint csak nem stimmel a dátum, és még korábbi lenne, ha a győzelmek számával és az 5 évvel számolunk. (Erre mindjárt kitérünk még.)




4.
Az évek alatt 63 alkalommal nyert a Roxfort, 62 alkalommal a Beauxbatons. A Tusák pontos számát nem ismerjük, ezeket viszont igen, ugyanis a számok szerepelnek Rowling Beauxbatons-ról írt cikkében. (Ez egyébként nem igazán jön ki a számok tekintetében. Ha ugyanis így van, akkor legalább 125 versenyt tartottak, ami az 5 évvel számolva 625 évet jelent – ez több, mint ami az 1300-as évek vége és 1792 között eltelhetett. Így feltételezhetjük, hogy eredetileg nem 5 évente tartották meg a versenyeket vagy több győztest is hirdettek – utóbbi a kevésbé valószínű.)

5.
A verseny híres volt a veszélyességéről, több bajnok is meghalt a verseny próbái alatt, így végül 1792-ben úgy döntöttek, véget vetnek a hagyománynak. 





6.
1792-ben az egyik próbának részeként el kellett kapni egy sárkánykígyót. Sajnos a szörnyeteg elszabadult, megsebesített 3 zsúritagot, a Roxfort, a Beauxbatons és a Durmstrang vezetőit. Az esemény bekerült a Roxfort történetébe is, így nagy eséllyel ebben az évben a Roxfortban tartották a versenyt. Ennek a kis… incidensnek nagy szerepe volt abban, hogy végül megszüntették a versenyt az iskolák.

7.
A hagyományt többször próbálták feléleszteni, de végül 1994-ben döntöttek úgy, hogy újra megrendezik a versenyt, viszonyt számos változtatást vezettek be azért, hogy a magas halálozási rátát lehetőleg 0-ra csökkentsék. Az egyik ilyen új szabály, hogy már csak 17 éven felüli varázslók és boszorkányok nevezhettek a versenyre. (Saját megjegyzés: ebben valószínűleg Dumbledore is lobbizhatott, hiszen Harry negyedik tanévére már lehetett tudni, hogy vonzza a bajt – már azt is meglepőnek tartom, hogy Harry idején egyáltalán valaki meg merte rendezni a versenyt, figyelembe véve a korábbi évek eseményeit.)

8.
Minden versenyen 3 próbát állítanak a bajnokok elé, amik alapján felmérhetik a bátorságukat, intelligenciájukat, találékonyságukat és varázslóképességüket. A feladatok természetesen tusánként mindig változnak.

9.
A verseny tradicionális része a Yule Ball, vagyis a karácsonyi bál, amit mindig karácsony első napján tartanak. 




10.
Mivel a Durmstrang diákjai a Mardekárral ültek, a Beauxbatons diákjai pedig a Hollóháttal, ezért igazából 1994-ben a Nagyterem minden asztalának volt egy bajnoka. (Ilyen korábban nem fordulhatott elő a Roxfort történetében, mert elvileg csak 3 bajnok lehet.)

11.
Cedric Diggory halála után a Tusát végleg eltörölték.





12.
Érdekesség: az 1994-es Tusa minden versenyzőjének más pálcamagja. Harryé főnixtoll, Cedricé unikornisszőr, Fleuré veelahaj, Viktoré sárkány szívizomhúr.

13.
J. K. Rowling egy interjúban elárulta, hogy eredetileg négy próbát tervezett. A négy próba mindegyike egy-egy elemet (tűz, víz, föld, levegő) képviselt volna, végül viszont úgy érezte, nehéz négy ennyire különböző feladatot kitalálni. Így végül a túz és levegő elemeket összevonta, így született meg a sárkányos próba. A tó természetesen a víz, a labirintus pedig a föld próbája. 




14.
Egy másik interjúban Rowling elárulta, eredetileg más volt a verseny neve: Doomspell Tournament. (Furcsán hangzik a szó szerinti fordítás, mindenesetre a doom az ítélet, a spell pedig varázslat.)
(Kiegészítő megjegyzés: két kommentet is kaptam azzal kapcsolatban, hogy a doom végzetet is jelent. Nekem a doomspell a doomsday kifejezéssel áll inkább kapcsolatban, ami ugye a végítélet, ezért nem a végzet jelentését választanám a szónak. Másrészt szerintem a verseny természetéhez az ítélet szó is jobban passzol, hiszen a versenyzők képességeiről születik ítélet - a végzet nekem emiatt is kevésbé passzol, azzal együtt, hogy úgy valóban könnyebben fordítható lenne a szó.)

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Igen, tudom, hogy végzetet is jelent. Viszont azt gondolom, itt a Doomsday kifejezéssel van kapcsolatban, arra utalt volna az elnevezés, ami ugye a végítélet. Így egyrészt emiatt, másrészt a verseny jellege miatt (ahol a verseny mérettetnek meg, magyarul megítéltetik, hogy milyenek a képességeik) ez a jelentése áll közelebb ahhoz, amire Rowling utalni akart.
      A végzet jelentését a szónak itt emiatt vetném el.

      Törlés